A nyár a fesztiváloké, egymást érik a jobbnál jobb tematikus rendezvénysorozatok. Mi ezúttal a motorok, a színházak és a klasszikus zene rajongóinak ajánlunk szórakoztató programokat. De a műtárgyak szerelmesei és a könyvmolyok számára is érdekességeket tartogatunk összeállításunkban.

Kollégáink dedikálnak a 88. Ünnepi Könyvhéten

Kezdetét vette a 88. Ünnepi Könyvhét, amelyen ezúttal is izgalmas programokkal és könyvújdonságokkal várják az olvasni szerető közönséget országszerte. Budapesten, a hagyományokhoz híven a Vörösmarty tér ad otthont az eseménynek, amelyen kollégáink is dedikálják műveiket:

Berg Judit: 06.10 (szombat) 11 óra, 06.11 (vasárnap) 16 óra
V. Kulcsár Ildikó: 06. 10 (szombat) 16 óra
Schäffer Erzsébet: 06. 11 (vasárnap) 11 óra
Lajos Mari: 06.11 (vasárnap) 15 óra

A Könyvhét programjait itt találjátok.

Időpont: Június 8-12.

Helyszín: 1051 Budapest, Vörösmarty tér

Reformáció 500 – Tisza-tavi koncertturné sorozat

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar által szervezett nemzetközi karmester és karnagy mesterkurzus, a Szolnok Masterclass résztvevőinek vezényletével  – a reformáció 500 éves jubileuma kapcsán – egy különleges atmoszférájú templomi koncertsorozat valósul meg a Tisza-tó környéki települések templomaiban. A turné tisztelegni kíván a reformáció 500 éves jubileuma, kulturális örökségeink és az újjászületés előtt a zene nyelvén megszólítva a nagyközönséget. Az előadásokra a belépés ugyan díjtalan, azonban a koncerteken befolyó önkéntes adományokat az adott település vezetősége egy-egy helyi közösségi cél támogatására fordítja.

A programról bővebben itt olvashattok. 

Időpont: Június 11-16.

Helyszín: Több helyszínen

Elrobogott a 18. Open Road Fest

Motorok, trike-ok, quadok, négy- és kétkerekűek – hivatalosan is megnyílt Alsóörsön a motorosok egyik kedvenc fesztiválja. Immáron 18. alkalommal startolt el nemcsak hazánk, hanem a régió legnagyobb zenei és motoros rendezvénye, a Harley-Davidson Open Road Fest. Már első nap rocktól és természetesen motor dübörgéstől volt hangos a Balaton északi partja, de a buli még csak most kezdődik igazán, hiszen a fesztivál ideje alatt életre kel Woodstock szelleme, érkezik a Ten Years After, és nemsokára az is kiderül, hogy ki fogja megnyerni a Harley-Davidson Street Rodot.

Ha további érdekességeket olvasnátok a fesztiválról, akkor látogassatok el a hivatalos Facebook-oldalukra!

Időpont: Június 7-11.

Helyszín: Pelso Camping, 8226 Alsóörs, Füredi utca

Műtárgyak Éjszakája

Szakmai programokon, tárlatvezetéseken, sétákon keresztül ismerhetik meg a résztvevők a műtárgyak rejtélyes és izgalmas világát. Az értékbecslést végző helyszínekre bárki elhozhatja örökölt vagy régóta dédelgetett kincseit, értékeit, hogy szakértőktől kapjon választ kérdéseire. A részvétel valamennyi programon ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a Műtárgyak Éjszakája hivatalos oldalán, a különböző programokra kattintva tudtok megtenni.

Bővebb információkat itt találtok. 

Időpont: Június 10. 15:00-22:00

Helyszín: Budapesten, több helyszínen

Szerelmünk, Shakespeare – Fesztivál a Madách Színházban

A Madách Színház rendkívüli rendezvénysorozatra készül. Fesztivált rendez, amely főhajtás William Shakespeare előtt, az előtt a szerző előtt, aki talán a legnagyobb hatást gyakorolta a világ színjátszására, és a magyar színházművészetre. A rendezvénysorozatban szereplő kiváló előadók és alkotók örömmel és az első szóra vállalták, hogy bemutatják műveiket, vagy vallanak arról a különleges kapcsolatról, ami William Shakespeare-hez fűzi őket.
Sok nagyszerű, eredeti gondolkodású művész, sok érdekes, sajátos előadás. Színes tükör, amiben egyetemi hallgatók és alternatív színházi alkotók művei ugyanúgy helyet kapnak, mint a zene és a tánc, vagy Shakespeare tudósok előadásai.

A részletes programot itt találjátok.

Időpont: Június 9-16.

Helyszín: Madách Színház, 1073 Budapest, Erzsébet krt. 29-33.

Tóth Krisztina: Párducpompa

Posta, trolibusz, orvosi ügyelet, plázasétány, iskola, végállomás, tömött vasúti kocsi, kutyafuttató – Tóth Krisztina ötven története a mi mindennapi életünkben játszódik. Mintha mi állnánk saját magunk előtt a sorban. Gogol szelleméhez hűen: ha nevetünk, magunkon nevetünk. Már pedig abszurd humorból és empatikus iróniából itt nincs hiány. A Párducpompa elbeszélései groteszken realista pillanatfelvételek, lírai lassítások, precíz megfigyelések arról, miképpen élünk és félünk a mai Magyarországon. Pontos történetek az útvesztésről út közben. A bevándorlásról és a kivándorlásról, a szegénységről és a betegségről. A Blaha Lujza térre az aluljáróból huszonöt lépcsőfok vezet a felszínre, derül ki az egyik írásból. Haza a mélyben. Ilyenek ezek a megható és megrázó novellák is: grádicsonként érzékeljük a különbséget a lent és a fent között, a hatalmi agresszió és az emberi szolidaritás között. A Párducpompa olyan, mintha egy teljes kört mennénk valamelyik trolival: ugyanott vagyunk, mint ahol felszálltunk, mégis máshogy és máshová érkezünk meg.

A kötetet innen rendelhetitek meg. 

Kiadó: Magvető Kiadó

Ár: 3299 Ft

Összeállította: Filákovity Radojka

Fotó: facebook.com/openroadfest, Szolnoki Szimfonikusok, facebook.com/Műtárgycom, facebook.com/madachszinhaz, magveto.hu