Kevés olyan hónap van, amikor ennyi jó alkotás között tobzódhatunk. Szinte minden műfajban találunk olyan filmet, amikre érdemes jegyet váltani: bemutatják többek közt Pedro Almodóvar Arany Pálmára jelölt moziját, a Julietát, a felhőtlen nevetést ígérő Vademberek hajszáját és az Arthur királyról szóló történelmi kalandfilmet is.

Vademberek hajszája

Szereplők: Sam Neill, Rima Te Wiata, Julian Dennison, Oscar Kightley

Ricky Baker (Julian Dennison) egy igazi vásott kölyök, nem csoda, hogy nevelőszülőkről nevelőszülőkre adják. Utolsó esélye, mielőtt javítóba kerülne, Bella (Rima Te Wiata) és Hec (Sam Neill), az Új-Zéland vadregényes tájain élő idősebb pár. A kezelhetetlen kisfiú hamar otthonra lel náluk, még úgy is, hogy a férfi nehezen képes elfogadni az új jövevényt. Egy váratlan tragédia sajnos megzavarja az életüket, Ricky pedig a gyermekvédelem felügyelete elől a hegyekbe menekül. Mivel Hec bácsi úgy ismeri a területet, mint a tenyerét, hamar rátalál a fiúra, ám egy baleset miatt kénytelenek lesznek hetekre letáborozni az erdőben. Eközben országos körözést adnak ki a két eltűntre, akiknek választaniuk kell: vagy felfedik magukat és Rickyt javítóba, Hecet pedig börtönbe zárják emberrablásért és kiskorú veszélyeztetéséért, vagy felkészülnek életük legnagyobb kalandjára. Kevés az olyan szívhez szóló, minden sallangtól mentes és rendkívül humoros film manapság, mint az új-zélandi rendező, Taika Waititi alkotása, amit bátran ajánlunk mindenkinek. Mi imádtuk!

Bemutató: május 11.

Arthur király – A kard legendája

Szereplők: Charlie Hunnam, Eric Bana, Jude Law

Rajongunk Guy Ritchie munkáiért, akinek sajátságos humora és ábrázolásmódja napjaink nagy rendezői közé emeli. Legújabb filmjével a középkorba kalauzol minket, méghozzá Angliába, ahol olyan gengszterek, balekok, maffiózók és áldozatok rótták a korabeli London szűk és zsúfolt utcáit, mint manapság. A fiatal Arthur sem más (Charlie Hunnam), bandájával egy sötét mellékutcákban dolgozik. Nem is sejti, hogy valójában királyi vér csörgedezik az ereiben, egészen addig, amíg meg nem lát egy kőbe szúrt kardot, az Excaliburt, és ki nem próbálja húzni azt. Az élete ettől kezdve gyökeresen megváltozik, és lassan rájön, hogy a kardjában varázserő lakozik, igazi küldetése pedig az, hogy megszabadítsa és egyesítse vele népét. Ami minket illet, már nagyon várjuk az izgalmakkal teli történelmi kalandfilmet, aminek egészen egyszerűen páratlan a szereposztása.

Bemutató: május 11.

Julieta

Szereplők: Emma Suárez, Adriana Ugarte, Michelle Jenner, Priscilla Delgado

Pedro Almodóvar filmjeinek különleges, magával ragadó hangulata és művészien kimunkált karakterei mindig az emberi kapcsolatokban megbújó feszültségekre, fontos jelenségekre mutatnak rá. Nincs ez másképp legújabb filmjében sem, ami Julieta (Emma Suárez) és lánya viszonyát boncolgatja azt követően, hogy a családfő meghalt. A két nő sebeit az idő ahelyett, hogy begyógyítaná, még tovább mélyíti, aminek következményeként Aníta (Priscilla Delgado) a 18. születésnapja után elmegy otthonról. Miközben anyja kétségbeesetten keresi, minduntalan azzal kénytelen szembesülni, mennyire nem ismerte a lányát. Pedro Almodóvar Arany Pálma-díjra jelölt alkotása kötelező elem a rendező és a dráma műfaj kedvelőinek.

Bemutató: május 4.

Alien: Covenant

Szereplők: Michael Fassbender, James Franco, Katherine Waterston

Akik szeretik az Alien-filmeket, azoknak hatalmas öröm, hogy megjelenik a legújabb epizód. A történet szerint a galaxis egy távoli bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy csodás bolygót, egy eddig ismeretlen paradicsomot. Ám a számításaikkal ellentétben az új világ sötét és veszélyes – egyetlen lakója pedig a szintetikus David (Michael Fassbender), a szomorú végű Prometheus-expedíció utolsó túlélője. A nézők tehát izgalmas perceknek néznek elébe.

Bemutató: május 18.

Hogyan legyél latin szerető

Szereplők: Eugenio Derbez, Salma Hayek, Kristen Bell, Raquel Welch

Már a cím is elég beszédes, és rengeteg humort ígér a nézőknek. Nincs ez másképp a történettel sem, ami egy szebb napokat megélt, ám kiöregedett gigolóról szól, akit hatalmas meglepetés ér, amikor egy nap hazaérkezvén szembesül azzal, hogy 80 éves felesége lecserélte egy nála is fiatalabb férfira. Mivel el kell hagynia idős felesége fényűző házát, felkeresi húgát és annak fiát, és beköltözik hozzájuk. Maximo minden vágya, hogy újra horogra akasszon egy idős és tehetős nőt, a cél érdekében pedig mindent bevet, még unokaöccsét is beavatja trükkjeibe.

Bemutató: május 4.

Amire érdemes még jegyet váltani

A fenti öt film még nem minden, a kínálat további izgalmas alkotásokat tartogat. Mi a helyetekben semmiképp sem hagynánk ki a Karib-tenger kalózai legújabb részét, a Salazar bosszúja című epizódot (május 25.), amiben Jack Sparrow kapitány további izgalmakba bonyolódik. A felhőtlen nevetést a hónapban még az Ó, anyám (május 11.) biztosítja, melynek főszerepében két vérbeli komikát, Goldie Hawnt és Amy Schumert láthatjuk, akinek anya-lánya kapcsolata nem éppen döccenőktől mentes, ám egy közös nyaralás mindent megváltoztat. A Galaxis őrzői 2-ben (május 4.) folytatódnak a szuperhős csapat kalandjai, amelyek ezúttal a kozmosz távolabbi szegleteibe vezetik őket. A Frantz (május 18.) viszont már egy nagyon is valós világba, méghozzá az első világháború végére repít vissza minket, abba az időbe, amikor a német Anna vőlegényét, Frantzot gyászolja, a férfi egy régi barátjának felbukkanása pedig felkavarja az állóvizet a családban. De a természetfilmek szerelmeseinek is izgalmas csemegéket tartogat a május, közülük kifejezetten ajánljuk a hazai gyártású Gemenc – Az árterek világa (május 18.) című alkotást, amely hazánk – és Közép-Európa – legnagyobb és legszebb ártéri erdejének élővilágát mutatja be.

Összeállította: Filákovity Radojka

Fotó: Pinterest