A legjobb 90 percnél rövidebb filmek hétvégi kikapcsolódáshoz

Van úgy, hogy az ember olyan instant kikapcsolódásra vágyik, ami kicsit segít ellazulni, viszont nem vesz el sok időt. Ebben segítenek az alábbi, 90 percnél rövidebb filmek, a megnézésük mellett ugyanis rengeteg időnk marad sok minden másra is.

Mielőtt lemegy a nap (80 perc)

A romantikus dráma trilógia második része 9 évvel az első rész történetének befejezése után folytatódik. A két fiatal útjai – akik a vonaton ismerkedtek meg, és ezt követően egy éjszakát együtt töltöttek Bécsben – újra keresztezik egymást, ezúttal Párizsban. Jesse (Ethan Hawke) és Céline (Julie Delpy) már a harmincas éveikben járnak, a férfinak családja van, a nő pedig egy rossz kapcsolatban sínylődik, egyikük sem boldog. Az érzéseik viszont cseppet sem változtak egymás iránt. Így nem csoda, hogy a mostani találkozó rengeteg izgalmat hoz. Mi viszont nemcsak ezt az egy részt, hanem a trilógia összes darabját ajánljuk. Nagy rajongói vagyunk ugyanis a sorozatnak, ami gyönyörűen ábrázolja a szerelmi, illetve emberi kapcsolatokat.

Dumbo (64 perc)

A Disney negyedik egész estés rajzfilmje volt a Dumbo, amit Amerikában 1941-ben, hazánkban pedig 1989-ben mutattak be. A kis elefánt kalandjai minden gyereket elvarázsolnak, de a felnőttek számára is örökérvényű tanulságokat tartogatnak. A legjobb benne pedig az, hogy az izgalmas mese mindössze 64 perces, így a gyerekek figyelmét is végig fenn tudja tartani. Mi addig szusszanhatunk egy órát, vagy akár zavartalanul elintézhetünk néhány dolgot a lakásban, de akár melléjük kuporodva mi is végignézhetjük ezt a hihetetlenül kedves rajzfilmet, ami nekünk már régóta nagy kedvencünk.

Zsebtolvaj (73 perc)

Robert Bresson feszültségekkel teli, 1959-es krimije a Bűn és bűnhődés alaphelyzetét, valamint motívumait idézi. A főszereplője, Michael meggyőződésből lett zsebtolvaj, szerinte ugyanis vannak, akiknek megengedett, hogy megszegjék a törvényt – szerinte saját maga is ilyen. Az ő szemszögéből követhetjük végig az eseményeket, és figyelhetjük meg, hogyan lesz szerelmes, illetve végül milyen büntetést szab rá ki a sors. Aki szerette a Bűn és bűnhődés gondolatmenetét, annak a film is tetszeni fog – mi különösen a benne kibontakozó szerelmi szálat kedveljük.

Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika (84 perc)

Egyik nagy kedvencünk Sacha Baron Cohen, aki sajátságos humorába mindig belecsempész egy nagy adag társadalomkritikát is. Karakterei eltúlzottak, éppen így nevettet és világít rá gyengeségeinkre. A film főszereplője Borat, a kazah médiavilág sajátos alakja, aki a minisztérium megbízásából Amerikába utazik dokumentumfilmet forgatni. Faji, vallási és szexuális identitásra vonatkozó kérdéseivel megbotránkoztatja, zavarba hozza és halálra rémíti Amerikát, minket pedig felejthetetlen, kacagásokkal tarkított idővel ajándékoz meg. Az már csak hab a tortán a filmben, hogy Borat Pamela Andersonnal is találkozni akar.

Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története (83 perc)

A dokumentumfilm középpontjában Tilikum, a világ legnagyobb fogságban tartott kardszárnyú delfinje áll. A hírhedt, hat tonnás emlősről szóló alkotás az általa megölt három ember történetével indul, a film azonban sokkal többnek láttatja Tilikumot, mint egy gyilkos vadállat. A gyönyörű képekkel és izgalmakkal teletűzdelt dokumentumfilmet szerintünk mindenkinek érdemes lenne megnéznie.

Összeállította: F.R.

Fotó: Pinterest