10 remek zenei album, ami bármikor feldobja a hangulatunkat

Ma van a lemezboltok napja, ami immár tíz éve ezeknek az üzleteknek a kulturális értékére hívja fel a figyelmet. Így ösztönöz minket arra, hogy az albumok megvásárlásával - a letöltés helyett - segítsük a nehéz anyagi helyzetbe került boltokat. Ennek apropóján szedtünk össze tíz, számunkra kedves korongot.

Elvis Presley: Elvis Presley (1956)

Elvis bemutatkozó albuma 1956-ban jelent meg és hatalmas siker lett. Az addigra már nagy népszerűségnek örvendő Heartbreak Hotel azonban nem került fel a korongra, nehogy a kislemez eladásai emiatt csökkenjenek. Elvis-rajongóknak kötelező darab!

Kedvenc dalunk az albumról: Tryin’ To Get You

The Beatles: Meet the Beatles! (1964)

A Beatles-mánia a hatvanas években Amerikát is elérte, és ez volt az első lemeze az együttesnek, amit a tengerentúlon is meg lehetett vásárolni. John Lennon és Paul McCartney felülmúlhatatlan dalszerző párosának jóvoltából nagyon jó zenék vannak rajta.

Kedvenc dalunk az albumról: I Want to Hold Your Hand

Leonard Cohen: Songs of Love and Hate (1971)

A nemrég elhunyt kanadai költő, regényíró és énekes egyik legintenzívebb albuma, amiben a szeretet destruktív hatásairól énekel. Minden dal olyan benne, akár egy különálló kis dráma. Nem lehet betelni Cohen mély, karakteres hangjával!

Kedvenc dalunk az albumról: Avalanche

ABBA: ABBA (1975)

A Waterloo Eurovíziós Dalfesztiválon való győzelme és hatalmas nemzetközi sikere után 1975-ben az ABBA kiadta harmadik stúdióalbumát. A borítóra utalva sokáig csak limuzinos lemezként emlegették, ám ez kicsit sem vett el a sikeréből. A vidám dallamok ma is nagy kedvenceink, bármelyik napot fel tudják dobni.

Kedvenc dalunk az albumról: Mamma Mia

Michael Jackson: Thriller (1982)

A pop királyának ikonikus albuma hatodik volt a sorban, a rajta szereplő dalok témájának pedig a paranoiát és a természetfelettit választotta Michael Jackson. Hatalmas siker lett: nyolc Grammy-díjat zsebelt be, ami rekordnak számított abban az időben, illetve több mint 100 milliós eladott példányszámot produkált. Ha meghalljuk a rajta szereplő slágereket, legszívesebben most is táncra perdülnénk.

Kedvenc dalunk az albumról: Billie Jean

Madonna: Like a Virgin (1984)

Nincs egy „best of” válogatás sem a mindig megújulni képes Madonna nélkül, aki kitörölhetetlenül beleírta magát a zenetörténelembe. Mi most a második stúdióalbumát választottuk ide, amiről maga Madonna is úgy gondolta, hogy sokkal erősebb, mint az első volt, és amivel végül hatalmas sikert aratott. 21 millió példány kelt el belőle. Nálunk minden mulatság kötelező eleme volt az album címadó dala.

Kedvenc dalunk az albumról: Like a Virgin

The Fugees: The Score (1996)

1996-ban járunk, amikor a híres énekes és producer, Wyclef Jean vezetésével megjelenik a The Fugees második albuma, a The Score. A banda – ami a hip-hop, a soul és az R’n’B’ stílusát ötvözte haiti, illetve reggae dallamokkal – pedig hatalmas ismertségre tett szert általa. A Killing Me Softly című slágert tartalmazó korong multi-platinalemez lett, Grammy-díjjal is jutalmazták, és sokáig ez volt az egyik legnagyobb eladott példányszámmal rendelkező hip-hop album a világon. Mi nagyon szeretjük a különleges hangulatvilágát.

Kedvenc dalunk az albumról: Killing Me Softly

Cher: Believe (1998)

Előző albumának sikertelensége miatt az énekeső nagyon sok reményt fűzött a Believe-hez. Nem kellett csalódnia, a lemez címadó dala ugyanis a világ 3. legsikeresebb szerzeménye lett női előadótól. Az album pedig az évtized második legjobbja. Kötelező meghallgatni, imádni fogjátok!

Kedvenc dalunk az albumról: Belive

Santana: Supernatural (1999)

Tizenötszörös platinalemez lett az Egyesült Államokban és nyolc Grammy-díjat zsebelt be. A mexikói latin rockzenész szenvedélyes gitáros, dalainak hangzása, egyedi atmoszférája mindenkit elvarázsol. Mi a Supernatural című albumát rongyosra hallgattuk anno.

Kedvenc dalunk az albumról: Maria Maria

David Bowie: Blackstar (2016)

Az énekes utolsó stúdióalbuma búcsú az élettől, egy teljes hattyúdal. A lemez két nappal azután jelent meg, hogy David Bowie májrákban elhunyt. A közvéleményt csak ekkor értesítették betegségéről is. Aki hozzánk hasonlóan szerette az énekest, annak mindenképp hallania kell a lemezt.

Kedvenc dalunk az albumról: Blackstar

Összeállította: F.R.
Fotó: Pinterest