A képzőművészet szerelmesei sem fognak unatkozni idén, hiszen ebben az évben is jobbnál jobb kiállítások nyílnak országszerte. Most ötöt ajánlunk közülük.

El nem kötelezett modernitás a Ludwig Múzeumban

1003_17371-p

Egy igazán különleges kiállítást tevez márciustól a Ludwig Múzeum, ahol átfogó válogatást tekinthetünk meg a volt jugoszláv államok, illetve egyes környező országok hidegháborús időszakának avantgárd művészeti tevékenységéről. A kiállítás – ami Milánóból érkezik Budapestre – anyagának alapját Marinko Sudac magángyűjteménye nyújtja, ami a műtárgyak és műtárgyegyüttesek mellett kiemelkedő művészettörténeti jelentőségű archívumokat és teljes dokumentációs anyagokat is felölel. Az El nem kötelezett modernitás című kiállítás különösen érdekes lesz az április közepén nyíló Párhuzamos avantgárd kiállítással együtt vizsgálva, amely a Pécsi Műhely tevékenységét dolgozza fel.

A múzeum tárlatairól bővebben itt tájékozódhattok.

Időpont: Március 23-tól  június 25-ig.

Helyszín: Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Alex Webb: A fény szenvedése – Műcsarnok

nyc38827_comp

A hazai közönség most láthatja először a MAGNUM nemzetközi fotóügynökség kiemelkedő kortárs alakjának, Alex Webbnek A fény szenvedése című kiállítását. A tárlat a Budapest Fotófesztivál exkluzív nyitóeseménye lesz, és a modern színes fotográfia úttörőjeként számon tartott művész első átfogó monográfiáját mutatja be 63 képben, köztük legismertebb munkáival, amelyek három kontinens számos országában készültek. Látványos képeit az intenzív színek, az erős fények és árnyékok használata jellemzi. Fotográfiái többrétegű, komplex alkotások, műfajokat átfogva ötvözik a streetphoto, a fotóriportázs és a művészi fotográfia stílusát. Alex Webb fényképei a legjelentősebb magazinokban jelennek meg, többek között a New York Timesnak, a Life-nak, a Sternnek, a GEO-nak és a National Geographic-nak dolgozik.

A kiállításról még itt olvashattok.

Időpont: Március 1-től április 9-ig

Helyszín: Műcsarnok – Budapest, 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Szépet álmodom – Kiállítás daganatos és fogyatékkal élő gyermekek alkotásaiból a Magyar Nemzeti Galériában

Juhasz krisztina

A több mint száz rajzot és festményt, valamint több tucatnyi kézzel készített egyéb alkotást (például kisbútort, szövött szőnyeget) bemutató tárlat a Daganatos Gyermekek Világnapja alkalmából nyílik meg. Célja, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a daganatos és fogyatékkal élő gyerekekre, hogy azok fontosnak érezhessék magukat, és megmutathassák, mi lakik a lelkükben, hogyan látják a világot, miről álmodnak. A kiállítás legfiatalabb alkotója 3, a legidősebb 17 éves.

További információkért keressétek a Magyar Nemzeti Galéria oldalát.

Időpont: Február 16-tól február 25-ig

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

70kedés – Schubert Péter tervezőgrafikus kiállítása Pécsett

0006753

Hetvenedeik születésnapja alkalmából Schubert Péter Tótfalusi-díjas tipográfus főképpen alkalmazott grafikai anyagot állít ki, ami felöleli az elmúlt negyvenöt év fontosabb állomásait. A kiállításon többek közt csomagolóanyag grafikák, logók, emblémák, címerek, könyvek, meghívók, prospektusok, címkék, oklevelek, plakátok, CD-borító- és koronggrafikák, újság- és folyóiratfejlécek, katalógusok, fotók szerepelnek.

A tervezőgrafikusról bővebben itt olvashattok.

Időpont: Február 17-től március 26-ig

Helyszín: Pécsi Galéria, 7621 Pécs, Széchenyi tér

Art Market Budapest

15219581_1159369964117661_2934234271908381689_n

Listánk kakukktojása, de ettől még kihagyhatatlan. A képzőművészet valódi ünnepe az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, ami a legpatinásabb nemzetközi vásárokról ismert kiállítókat vonultatja fel, de kiemelten kezeli a máshol talán még nem is látott, a nemzetközi színtéren még fiatal galériákat és művészeket, köztük a jövő épp most feltörekvő sztárjait.

Az Art Market Budapestről itt találtok bővebb információkat.

Időpont: Október 12-15.

Helyszín: Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus utca

Fotó: mng.hu, mucsarnok.hu, facebook.com/ArtMarketBudapest, pecsigaleria.hu, ludwigmuseum.hu