Főszerepben a függőség! 7 dokumentumfilm, amit érdemes megnézni

A függőség – legyen az a drog, az alkohol, a cigaretta vagy a különböző játékok iránt érzett szenvedély – emberek millióit képes megnyomorítani. Nemcsak az érintett beteg, hanem a családja életét is felboríthatja, helyrehozhatatlan károkat okozva. Nem csoda, hogy a leggyakoribb függőségek a dokumentumfilmesek érdeklődését is felkeltik.

Russell Brand: A függőségtől a gyógyulásig (From Addiction to Recovery, 2012)

Az exhibicionista angol humorista a poklot is megjárta függősége miatt. Már napi szinten drogozott, amikor hírt kapott egy jó barátja, Amy Winehouse haláláról. Sokkot kapott, attól félt, ő is az énekesnő sorsára juthat, ezért 27 évesen búcsút intett függőségének. A küzdelemről pedig dokumentumfilmet is készített, hogy megmutassa, van kiút a drogok csapdájából, és nem kell mindenkinek úgy járnia, mint Amynek.

Ezért érdemes megnézni: Néhol humorral, de mindenképp sok öniróniával és kíméletlen őszinteséggel közelít a korántsem vidám témához.

E-cigaretták: Isten hozott, nagy dohány! (E-Cigarettes: Welcome Back, Big Tobacco, 2016)

Évente emberek milliói halnak bele dohányzás okozta megbetegedésekbe. A világ nagy dohánygyártói azonban megállíthatatlanul kínálják termékeiket, amikkel a világ közel egymilliárd dohányosát szolgálhatják ki. Ebben a környezetben nem csoda, hogy egyre elterjedtebb az e-cigaretta, ami a dohányzás élményét kínálja anélkül, hogy halált okozna – legalábbis népszerűsítői szerint. Az e-cigarettában rejlő lehetőségeket a legnagyobb dohánygyárak is felismerték, így egymást túlszárnyalva igyekeznek betörni a piacra. De vajon tényleg egészségesebb alternatívát jelent a dohányosok számára az e-cigaretta, vagy csak a gyártók próbálják megtéveszteni az embereket? Többek közt ennek járt utána a kanadai dokumentumfilm.

Ezért érdemes megnézni: A cigaretta-függőség ugyanúgy népbetegség, mint az alkoholszenvedély, ezért fontos róla minél több mindent megtudni – ebben volt hasznunkra a film.

Túl sokat iszom? (Do I Drink Too Much?, 2009-2010)

Az alkohol az egyik legelterjedtebb „drog”, ami függőséget okoz, és aminek igazán veszélyes egészségre gyakorolt és szociális hatásai vannak. De akkor miért lépik át olyan sokan a határokat? Vajon miért bír az alkohol olyan elemi erővel az emberekre? Mennyire van a génjeinkbe kódolva az alkohollal való kapcsolatunk? A BBC dokumentumfilmjében egyebek mellettezeknek a kérdéseknek járnak utána a készítők a híres addiktológus, John Marsden segítségével.

Ezért érdemes megnézni: Rengeteg hasznos információ és megdöbbentő adat hangzik el a filmben, ami után az eddigiektől teljesen eltérően tekintünk az alkoholfogyasztásra.

A szerencsejáték-függőség és én (Gambling, Addiction and Me: The Real Hustler, 2012)

Alexis Conran brit színész és műsorvezető egészen közelről ismeri a szerencsejátékosok mindennapjait, ugyanis az apja is ebben a függőségben szenvedett. Nem csoda, hogy igazán sokrétűen és személyes hangvételben mutatja be a betegség hátterét. Ebben pedig a családja, neves szakértők és függők is a segítségére vannak.

Ezért érdemes megnézni: A személyes érintettség még hitelesebbé teszi a filmet, és egy lebilincselő, néha szívbemarkoló alkotás kerekedik belőle.

Halálos játékszenvedély (Love Child, 2014)

A dokumentumfilmet egy sokkoló eset ihlette: 2010-ben alultápláltság miatt meghalt egy három hónapos dél-koreai csecsemő. Mint az később kiderült, a szülei internet- és játékfüggők voltak, ezért hanyagolták el a picit. A dokumentumfilm ezt a szörnyű tragédiát a középpontba állítva mutatja be, milyen veszélyeket rejt a technológia, ami elmossa a valóság és a virtualitás közti határvonalat.

Ezért érdemes megnézni: Sokkolt, felrázott és rávilágított: ha nem vigyázunk, ez bárkivel előfordulhat.

Társfüggő (Love Addict, 2011)

A szerelem rabjának lenni korántsem olyan magasztos, mint amilyennek az elsőre hangzik. A dán dokumentumfilm személyes történeteken keresztül mutatja be a társfüggők életét, és azt, milyen hatással vannak a környezetükben élőkre. Így pedig teljes képet nyújt erről az addikcióról, ami rendkívül destruktív módon hat az elszenvedőjére.

Ezért érdemes megnézni: Rendkívül okosan felépített alkotás, amiben hihetetlenül erős történetek figyelmeztetnek arra, a társfüggőség csapdájába szinte bárki beleeshet.

Csak egyél! (Just Eat, 2015)

Az anorexia az egyik legtöbb áldozatot szedő zavar, amit sokan még mindig teljesen tévesen értelmeznek. Az alkotás két evészavarral küzdő ember, egy férfi és egy nő mindennapjait mutatja be – rajtuk keresztül igyekszik lerombolni a betegség körül kialakult tévképzeteket, és így hoz közelebb minket ahhoz, hogy megértsük annak természetét és hátterét.

Ezért érdemes megnézni: Az evéssel kapcsolatban kialakult függőségek, illetve a testképzavarok a 21. század legelterjedtebb betegségei közé tartoznak, így minél többet tudunk róluk, annál jobb.

A Nők Lapjában új sorozatot indítunk, amelyben a különböző függőségekről és azok lelki hátteréről olvashattok. Az első cikkben arra derül fény, hogyan lehet nemet mondani a szenvedélybetegségekre. A magazin legfrissebb, 2017/03. száma január 17-én jut el az előfizetőkhöz, január 18-tól pedig az újságárusoknál is megtaláljátok.

Szöveg: F.R.

Illusztráció: Thinkstock