Mindig is szerettük volna kipróbálni az időutazást, és most, még ha átvitt értelemben is, végre megtehetjük, hála a januári mozikínálatnak, ami részben a múltba, részben a jövőbe repít minket.

Utazók (Passengers)

Szereplők: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne

Az Avalon nevű űrhajó 5259 lefagyasztott utasa egy szebb jövő reményében indul meg galaktikus úticélja felé, ami 120 évre található a bolygónktól. Legalábbis ez lenne a terv. Azonban a számításba hiba csúszik, és két ember 90 évvel az érkezés előtt felébred a hibernációból. Jim (Chris Pratt) és Aurora (Jennifer Lawrence) olyanok, mint a hajótöröttek, segítségre nem számíthatnak, ezért, ha életben akarnak maradni, maguknak kell megfejteni mi történhetett, de a válaszok nem pont azok, amire számítanak. Mivel rajongunk a sci-fiért, és mindkét főszereplő nagy kedvencünk, nem is kérdés, beüljünk-e erre az előadásra.

Bemutató: január 12.

Vigyázz, kész, szörf! 2. (Surf’s Up 2: WaveMania)

Szereplők: John Cena, Saraya-Jade Bevis, Mark Calaway, Paul Levesque, Vince McMahon

Cody, a mese első részéből megismert pingvin nagy lehetőség előtt áll: a szigetére látogató szörfös világsztárok csapatukba választanák, de ehhez be kell bizonyítania, hogy elég erős, gyors, megfelelő az állóképessége, és – ami a legnehezebb számára – hogy csapatban is megállja a helyét. Vajon sikerül minden feltételt teljesítenie? Mi nagyon drukkolunk neki! :)

Bemutató: január 12.

Széttörve (Split)

Szereplők: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Kim Director, Brad William Henke, Haley Lu Richardson, Betty Buckley

Kevinnek (James McAvoy) 23 személyisége van – legalábbis ennyit tárt fel a pszichiáterének, Dr. Fletchernek (Betty Buckley). A férfi azonban mélyen hallgat arról a 24. személyiségről, aki dominálja a többieket és aki három tinédzser lányt rabol el egy benzinkútról. Casey (Anya Taylor-Joy) a lányok egyike nem nyugszik bele a történtekbe, és éles eszével megpróbál Kevin igazi énjére hatni. Innentől a harc a túlélésről szól, mert a férfi énjeit elválasztó határok elmosódnak. A disszociatív identitászavar még napjainkban is tartogat meglepetéseket az orvosoknak, így biztosak vagyunk benne, hogy ránk is nagy hatással lesz az erről szóló film.

Bemutató: január 19.

A számolás joga (Hidden Figures)

Szereplők: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons

Az ötvenes évek Amerikájában járunk, ahol két dolog foglalkoztatja az embereket. Az egyik, hogy megelőzzék az oroszokat az űrversenyben, a másik, hogy minél inkább elszeparálják magukat a fekete bőrűektől, akiket emberszámba sem vesznek. Vagy mégis? A NASA űrprogramjába három újoncot választanak be, akik nem elég, hogy feketék, de ráadásul nők is, viszont hárman együtt férfiakat és számítógépeket megszégyenítő ügyességgel tudnak kiszámolni bármit – nem csoda, ha rakétasebességgel emelkednek koruk legnagyobb tudósai közé. A film megtörtént eseményt dolgoz fel, amiről az amerikai űrkutatási intézet sokáig hallgatott, de igazán örülünk neki, hogy napvilágra került, mert ilyen női példaképekre szükség van.

Bemutató: január 19.

Az állampolgár (Állampolgár)

Szereplők: Dr. Cake-Baly Marcelo, Máhr Ágnes, Arghavan Shekari

Az afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo) évek óta menekültként él és dolgozik Budapesten, de leghőbb vágya, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot. Az alkotmányos alapismeretek vizsgáján azonban sorra elbukik, ezért a magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ágnes) segítségét kéri a felkészülésben. Az órák során szerelem szövődik kettejük között, a férfinak pedig sikerül megszerezni az állampolgárságot, csakhogy időközben megjelenik egy fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a maradásra, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. A férfinak döntenie kell felelősség és szerelem között. Kíváncsian várjuk, hogy ennek a történetnek, ami sajnos tökéletes képet fest a menekültválságról, milyen vége lehet.

Bemutató: január 26.

És a ráadás

Akad még érdekesnek ígérkező filmpremier a hónapra: A Nagy Falat (Great Wall) január 5-től játsszák a mozik, Az éjszaka törvénye (Live By Night) Ben Affleck főszereplésével január 13-án kerül a filmszínházakba, az Ez csak a világ vége (Juste la fin du monde) pedig január 16-ától látható.