5 hófödte síparadicsom, ahol most nagyon szívesen időznénk

Mindamellett, hogy imádjuk a munkánkat, az év vége érezhetően a nyakunkon van, ezért egyre gyakrabban ábrándozunk arról, bárcsak távol lehetnénk a világ zajától. Például a következő helyek valamelyikén.

A gyerekbarát – La Plagne, Franciaország

la-plagne

240 sípálya, 250 km-en, 40 km/h sebességgel működő felvonók, 1992-ben készült bob-, szánkó és szkeletonpálya. Számokkal talán így lehetne a legjobban jellemezni a franciaországi lesikló régiót, ugyanakkor nem ezért került be az összeállításunkba. A La Plagne völgyben a pályáknak több mint a fele kék színezetű – 139 km –, így kezdőknek és gyerekeknek is ideális választás, úgy is szokták emlegetni, mint a leggyerekbarátabb sí helyszínt a világon. Nekünk, csekélyke tapasztalattal ez lenne a megfelelő. :)

A nyüzsgő – Verbier, Svájc

verbier

A napos fennsíkra épült, faházakkal ölelt Verbier olyan, mintha egy hógömb belsejében járnánk – álló helyzetben harmonikus és nyugodt, míg felrázva nyüzsgő és megbabonázó. A remek pályákat és porhavat kínáló helyszínt a sízők és a snowboardosok is kielégítőnek találják, ugyanakkor azok is szeretnek itt időzni, akik nappal a levegőt hasítják, éjszaka viszont pezsgő bulikra vágynak, hiszen rengeteg bár, pub és diszkó kínál lehetőséget a szórakozásra. Az már csak hab a tortán, hogy spa-ból sincs hiány a környéken.

A múltidéző – Kitzbühel, Ausztria

kitzbühel

Az alpesi városkák sajátossága, hogy képesek a múltba kalauzolni az embert – ez alól Kitzbühel sem kivétel. Földrajzi fekvésének köszönhetően csodálatos a táj, de maga a falu is történelmi küllemű, ami sok turistát csábít ide. De hogy a sípályáról is ejtsünk néhány szót, a centrum leghosszabb lejtője, a Kaser Extended 7,5 km-re rúg, amin keresztül körülbelül 1000 méter szintkülönbséget lehet átsiklani, ezért a kezdők legalább annyira lelkesednek érte, mint a freeride kedvelői. Minket a tiroli hangulat győzött meg.

Az extrém – Aspen, Colorado

Aspen

Aspen ugyan nem tartozik azon síparadicsomokhoz, ahol több száz pálya közül lehet válogatni, de kárpótlásként, a maga 3813 méterével ez a világ 8. legmagasabb síterepe. Bár rengeteg nehéz pálya van errefelé, hála a fákkal szegélyezett szakaszoknak, mégis úgy tartják, hogy ez a luxus síelők játszótere, ugyanis rengeteg híresség jár ide kikapcsolódni. Nem véletlenül mondják, hogy Aspenben időzni életstílus, nem vakáció. Meg kell hagyni, jól hangzik. ;)

A közeli – Donovaly, Szlovákia

donovaly

Aspen szép, de a világ másik végén van, nem úgy, mint Donovaly, amit Budapestről, autóval körülbelül három óra alatt meg lehet közelíteni. Különlegessége, hogy füves lejtőinek köszönhetően akkor is használható, ha nem esik túl sok hó, de azt is érdemes megemlíteni róla, hogy igazi sífutó Kánaán, a kezelt pályák hossza több mint 30 kilométerre nyúlik. A helyszín egyike a legnagyobb szlovák síparadicsomoknak – az elmúlt években az infrastruktúra nagy fejlődésen ment keresztül, és ha hinni lehet a terveknek, ez csak a kezdet.

Szöveg: D.A.

Fotó, Pinterest, standard.co.uk, Thinkstock, wheretoskiandsnowboard.com