Ingyenes programok decemberre korcsolyázástól a komolyzenei koncertekig

Az ünnepek közeledtével általában háttérbe szorulnak a kulturális programok, pedig rengeteg ingyenes fesztivált, előadást, koncertet lehet találni. Ezekből gyűjtöttük egy csokorra valót, budapesti és vidéki helyszínekre is gondolva, sőt, mostantól minden hónapban jelentkezünk majd ilyen ajánlóval is.

Jég veled Óbudán

korcsolya

A karácsonyi forgatagban sokunk egyik kedvenc időtöltése a korcsolyázás, melyre most ingyenes lehetőség nyílik Budapesten két helyen is, hála az óbudai önkormányzatnak. A korábbról ismert Fő téri jégpálya mellett november végétől már a Csobánka téren is lehet majd siklani – ha szívesen hasítotok a forralt boros levegőben, akkor érdemes korcsolyát húzni. A Fő téri pálya 8 és 22 óra között, a Csobánka téri pálya pedig 8 és 20 óra között vár mindenkit.

Időpont: egész decemberben

Helyszín: 1033, Budapest, Fő tér, illetve 1039, Budapest, Csobánka tér

Ünnepi falulátogatás Szolnokon

szolnok

Betlehem, rénszarvasszán, ünnepi dalok, színesen világító karácsonyfa – ezt mind megtaláljátok a szolnoki Adventi Faluban, ahol minden a karácsonyról szól.  A kézműves vásár karácsonyi díszbe öltözött faházaiban olyan remek portékákra bukkanhattok, melyek a fa alá kívánkoznak, de ha csak hangulatteremtésre van szükségetek, azt is megtaláljátok itt.

Élet egy háborús fotós szemével az Észt Intézetben

hborús-fotós

Folytatódik az Észt Intézet tavaly kezdődött vetítéssorozata, aminek idei utolsó előadására, A háborús fotós című dokumentumfilmre Mikulás napján kerül sor. Az alkotás különlegessége, hogy egy mikrokamerának köszönhetően testközelből lehetünk tanúi a háborús riporteri lét minden örömének és bánatának. A BMC – Könyvtárban rendezett esemény regisztrációhoz kötött, ha nem akarjátok kihagyni, mielőbb jelentkezzetek itt!

Időpont: december 6.

Helyszín: 1093, Budapest, Mátyás utca 8.

Karácsonyi hangulat Tihanyban is

forralt-bor

Tihanyban immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Forralt Bor Főzőversenyt, melyen a különböző csapatmérkőzések mellett természetesen forraltborkóstoló és kézműves vásár is várja a látogatókat. Ha egyetértetek velünk abban, hogy nincs december forralt bor nélkül, akkor ott a helyetek december 3-án a Balaton partján!

Időpont: december 3.

Helyszín: 8237, Tihany, Akasztó-domb, Mádl Ferenc tér

Az Csajkovszkij rajongók örömére

balett

A Klebelsberg Kultúrkúria egy igazi klasszikust tűz műsorra a szentpétervári Mariinszkij Opera- és Balettszínház előadásában: Csajkovszkijtól A hattyúk tavát. Az előadás különlegessége, hogy a koreográfiában az eredeti, 1895-ös Marius Petipa és Lev Ivanov-féle rendezés köszön vissza, amit balettrajongóként szerintünk vétek lenne kihagyni.

Időpont: december 11.

Helyszín: 1028, Budapest, Templom u. 2-10.

Hangok és fények a Müpában

müpa

A Kodály Kórus Debrecen ezen az estén a Művészetek Palotájában lép fel, ahol középkori énekeket hívnak életre a komolyzenekedvelő fülek örömére. Ha szeretnétek kicsit visszautazni az időben a zene által, akkor ezen az előadáson remek lehetőségetek nyílik rá. Addig is, böngésszétek végig a repertoárt ezen az oldalon.

Időpont: december 11.

Helyszín: 1095, Budapest, Komor Marcell utca 1.

Bábelőadás a kisebbek szórakoztatására

báb

Természetesen nem feledkeztünk meg a gyerekekről sem: az Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Ház télköszöntő programjában interaktív mesejátékra, a Marcipán trió – Állatok karácsonya koncertjére, valamint kézműves foglalkozásokra invitálja a kicsiket, de lesz itt táncbemutató és tánctanítás is, sőt, este 19 órától a The Bits Beatles Unplugged-koncertjét is megnézhetitek.

Időpont: december 17.

Helyszín: 1077, Budapest, Wesselényi utca 17.

Szöveg: D.A.

Fotó: adventobudan.hu, szolsport.hu, esztorszag.hu, mupa.hu, Thinkstock