Ünnepi fény és forralt bor – Mesébe illő adventi vásárok itthon és a világ körül

A forralt bor és a sült kalács illata, valamint az ünnepvárás izgalma lengi be karácsony közeledtével hazánk és a világ nagyvárosait. Az utcák és a terek színes díszekbe öltöznek, az adventi vásárok magával ragadó forgataga pedig minden látogatót elvarázsol. Közülük mutatjuk be a legszebbeket.

Budapest – Forralt borral, sült kolbásszal és ünnepi fényekkel várnak a Szent István Bazilikánál

ThinkstockPhotos-519727199

A magyar főváros karácsonyi vásárának színes forgataga mágnesként vonzza a külföldieket is. A forralt bor, a sült kolbász és az ünnepi kalácsok illata tölti be ilyenkor a Szent István teret, ami idén már november 25-től ünnepi köntösbe burkolózik.

Colmar – Ahol fahéj, méz és vanília illata csalogat

1bdc0a5134c81855eb0464a0578b33de

Colmarban a XVI. század óta rendeznek karácsonyi vásárt, ami idén november 25-től látogatható. Ebben az időszakban a fahéj, vanília és a méz kellemes illata járja be a romantikus hangulatú utcákat.

 Prága – Az óváros színes fényekbe burkolózik

Old Town Square with Christmas tree and fairy tale Church of our Lady Tyn in the magical city of Prague at moonlight night, Czech Republic

A város ódon hangulata egész évben magával ragadja az embert, az adventi időszak alatt azonban szinte meseszerű élmény Prága utcáin sétálni. A karácsonyi vásár idén november 26-tól látogatható.

Sopron – Minden lesz, mi szem-szájnak ingere

502-advent-sopron-karacsony-program-vasar

A közös ünnepvárás nagyon fontos Sopronban is. Idén hatalmas karácsonyfával, kézműves kirakodóvásárral, színpadi programokkal és finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal várják a látogatókat a Fő téren, november 25-től.

Bécs – Évente hárommillió látogató a Wiener Christkindlmarkton

Traditional christmas market in Vienna, Austria

Az ünnepi várakozás időszaka alatt Bécs is színes fényekben pompázik. Ilyenkor minden a karácsonyról szól, városszerte 20 helyszínen várják a látogatókat az adventi vásárok. A legismertebb közülük a Wiener Christkindlmarkt, amely november 11. óta vár mindenkit.

Innsbruck – Ausztria legszebb karácsonyi vására

timthumb

Minden kétséget kizáróan az Alpok hegyláncai között elterülő városban tartják Ausztria legszebb és legromantikusabb adventi vásárát, amit idén november 15-től lehet megtekinteni. A klasszikustól a modernig, minden irányzat megtalálható Innsbruckban, ahol az óvárosában és a Maria-Theresia Straße-n sétálva csodálhatja az ember a színes vásári forgatagot.

Győr – Vásári hangulat és rénszarvasszán színesíti az adventet

169-advent-gyor-teli-fesztival-vasar-gyor-vasar-kft

Rénszarvasszán, hatalmas karácsonyfa és Betlehem várja azokat, akik az adventi időszakban Győrbe látogatnak. Az ilyenkor szokásos adventi fesztivált november 25-én nyitják meg.

Bolzano – Havas hegycsúcsok és Dél-Tirol az ünnepek alatt

Christmas market in Bolzano with lights and decorations in Walther Square

Olaszország egyik legfontosabb ünnepi eseménye a bolzanói karácsonyi vásár, melyet idén november 24-től rendeznek meg. A havas hegycsúcsok, a meleg fényt adó lampionok és a karácsonyi sütemények mindent átjáró illata felejthetetlen élménnyé varázsolja az adventet, aminek a Piazza Walther festői környezete ad otthont.

Erfurt – Középkori mesevilág a tornyok városában

erfurt

Egy 25 méter magas és több ezer gyertyával díszített karácsonyfa, valamint egy 12 méter magas karácsonyi piramis teszi többek közt különlegessé az adventi vásárt Erfurtban, ahol minden évben egy középkori mesevilág éled újjá advent idején. Idén november 22-től várnak mindenkit a karácsonyi vásáron.

Tallinn – Ünnepi portékák hó borította kunyhócskákból

tallin

Az óvárosban egy lenyűgöző és meghitt hangulatú vásárt rendeznek november 18-tól. A hófödte kis kunyhócskákban a helyiek árulják a karácsonyi portékáikat, az adventi forgatag dísze pedig a hatalmas karácsonyfa.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest, Thinkstock, christmas-markets.at