Kapcsolj ki! Márton-napi vigassággal, gyerekjáték kiállítással és világzenével várnak a következő napok

Márton-nap alkalmából jobbnál jobb gasztronómiai programokkal készülnek országszerte, de ha hidegen hagynak benneteket az ínycsiklandozó libafogások, akkor sem kell unatkoznotok. A balkáni zene szenvedélyes dallamai a Fonóban csendülnek fel, a Projekt Showroomban pedig gyerekjátékok között nosztalgiázhattok.

Világzenei csemege a Fonóban

divanhana-1-smanjena(1)

A balkáni zene szenvedélyes és élettel teli, ezúttal pedig két remek zenekar tolmácsolásában csendülnek majd fel a vérpezsdítő dallamok a Fonóban. A bosznia-hercegovinai Divanhana muzsikájában a hagyományos bosnyák trubadúrzene, a mindig beteljesületlen szerelemről szóló sevdah , a jazz, a pop és a klasszikus zene egyszerre van jelen.  A hazai Zűrös Banda azonban a modern, határok nélküli balkáni zenével dolgozik. A különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok – román, magyar, makedón, cigány, szerb – mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze energikus muzsikájában. A zenekar első lemeze hatalmas siker lett, rögtön berobbant a World Music Charts Europe toplistájára, a legjobb világzenei lemezek közé.

Időpont: november 12. 20:00

Helyszín: Fonó Budai Zeneház, 1116 Budapest, Sztregova utca 3.

Válogatott gyerekjátékok a Projekt Showroomban

14955859_1184186564990695_2209723381634931426_n

Négy évvel ezelőtt egy magyar tervezőket felvonultató gyerekjáték bolt volt az első projekt, amivel a Projekt Showroom megnyitott. Most pedig ismét visszatérnek a gyökerekhez, de egy egészen más szemszögből megközelítve a témát. Huszadik boltjukba ugyanis az általuk legjobbnak ítélt gyerekjátékmárkákat válogatták ki erősen művészeti fókusszal. A bébiléttől kezdve egészen a kisiskolás korig, olyan termékeket gyűjtöttek, amelyekbe nem futhatunk úton-útfélen hipermarketek folyosóján bolyongva. A játékokat keressétek a Paulay Ede utca 29-ben november 10-től 27-ig.

Időpont: november 10-27.

Helyszín: Projekt Showroom, 1061 Paulax Ede utca 29.

Az angol szezonális konyha remekei a fővárosban

14907051_1806037499618271_4587433686257305319_n

Két egymást és a világot elég jól ismerő foodie, azaz kajaimádó egészen különleges dologba vágtak bele. Étteremnyitás helyett már meglévő, érdekes helyszíneket kutatnak fel, ahová külföldi séfeket és azok emlékezetes menüsorait hozzák el az itthoni közönségnek. A Globalista Konyha legközelebb az Apacuka étteremben rendez „szeánszot”. A vendég Oliver Rowe lesz, aki a legjobb őszi alapanyagokból állította össze a menüt első budapesti pop-up vacsorájához. Az ételek mellé organikus alapanyagok felhasználásával, forrásvízből és zöldenergiával készült Holland kézműves biosöröket lehet fogyasztani, melyeket a Csapház biztosít a vendégeknek. Kínálatukban 7 alkoholos (belga és bajor búza, pils, szűretlen világos, belga erős ale, radler, mézes) és 3 alkoholmentes (világos, barna és radler) biosör található meg.

Időpont: november 19.

Helyszín: Apacuka Kávéház Étterem Varieté, 1065 Budapest, Nagymező utca 54-56.

Márton-napi “libaságok” Egerszalókon

Crusty goose leg with braised red cabbage and dumplings. Cooking at Christmas time

Ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozásra csábítanak Egerszalókon Márton-nap alkalmából. Megnyílnak a pincék ajtajai, lesz újborkóstoltatás libatepertővel és libazsíros kenyérrel, de népzenei koncert és táncház, töklámpás készítés, gyertyamártás, népi játékok is színesítik a programot. Aki pedig valami igazán különlegeset szeretne látni, nézze meg a kemencés libasütést a Barlanglakásoknál.

Időpont: november 12.

Helyszín: Egerszalók Faluház, 3394 Egerszalók, Kossuth Lajos út 17.

Kézműves és termelői különlegességek Szentlőrincen

ThinkstockPhotos-120660750

A hazai kézművesség és termelői kultúra méltán híres – fontosságát azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni. A szentlőrinci termelői és kézműves vásár célja, hogy hatására egyre több és több ember fedezze fel magának azokat a gasztronómiai, kulturális és művészeti értékeket, melyeket helyi kezdő, vagy éppen már működő mikrovállalkozók és őstermelők hoztak létre.

Időpont: november 12.

Helyszín: 7940 Szentlőrinc, Vásártér

Szöveg: F.R.

Fotó: facebook.com/projektshowroom, fono.hu/divanhana_zurosbanda, Thinkstock