Kapcsolj ki! 56-os emlékprogramok és Budapest Bár koncert is lesz a következő napokban

Országszerte tartalmas programokkal emlékeznek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról, és ismét lesz gasztronómiai fesztivál is – de ez még nem minden! Az előttünk álló napokban izgalmas kiállítások és felolvaszószínházi est várja azokat, akik nem maradnának otthon a hideg ellenére sem.

Múltidézés az ötvenes évek zenéivel a Dürer Kertben

budapest bár

A néhai Párfőiskola helyén, a mai Dürer Kertben idézik meg az ötvenes éveket. Ezzel együtt a szórakozóhelyen egész estés emléket állítanak az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak. Az érdeklődőket színes, szórakoztató, valamint ismeretterjesztő programokkal várják: lesz kiállítás, könyvbemutató és felolvasóest, válogatás az 56-os híradásokból, de a Budapest Bár is fellép, a színpadra varázsolva az ötvenes évek hangulatát.

Időpont: október 21. 17:00

Helyszín: Dürer Kert, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Fotókon a forradalom következményei

56megnyito_mg_4322w

A világhírű AP hírügynökség fotóiból készített egy válogatást “…és mégis itt vagyok.” címmel a Mai Manó Ház az Egyesült Államok budapesti nagykövetségével összefogva. A cél az volt, hogy egy kiállításon keresztül emlékezzenek meg az 1956-os eseményekről. A tárlaton bemutatott fotók 1956 októberének eseményei után az Egyesült Államokba elsőként érkezett menekültek tapasztalatait mutatják be.

Időpont: október 7-22.

Helyszín: Mai Manó, 1065 Budapest, Nagymező utca

Mese a magányról a Trafóban

trafó

A valódi magány, kiszolgáltatottság és kétségbeesés jelenik meg a K.V. Társulat Terike&Irén című darabjában, ami többek közt arról mesél, mire képes rávenni az embert egy közép-kelet-európai ország patinás fővárosának felkapott bevásárló utcája. A felolvasószínházi előadás szövegét valós történet ihlette, premierjét pedig a Trafóban tartják.

Időpont: október 25. 20:00

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom utca 41.

A természet őszi ünnepe a Hortobágyon

daru

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. Ennek örömére színes programokkal: interaktív kiállítással, ismeretterjesztő előadásokkal, vasutazással és többek között gasztronómiai különlegességekkel várják a látogatókat az idei Darufesztiválon.

Időpont: október 21-23.

Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park

Disznótoros és kolbász ünnepe Budapesten

11193422_374397022751466_5664614745005728452_n

Családi programok, folklór műsorok, disznóvágási bemutatók és óriási kolbászvásár teszik izgalmassá az idei Kolbászfesztivált, amit  a Magyar Vasúttörténeti Parkban rendeznek meg. Emellett egész nap neves fellépők szórakoztatják majd a „malacságokra” éhes közönséget.

Időpont: október 21-23.

Helyszín: Magyar Vasúttörténeti Park, 1142 Budapest, Tatai út 95.

Huszonöt éves a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj

pecsi_mg_6834w

Egy izgalmas kiállítás keretein belül a Capa Központban mutatják be a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjra benyújtott munkák egy jellegzetes szeletét, melyeken keresztül visszakövethetőek a fotótechnika változásai, az alkotói attitűdök alakulása és a munkákban megjelenő művészeti, illetve társadalmi problémák. A tárlat további célja, hogy bemutassa a pályakezdést segítő állami ösztöndíjat, annak értékítéleteit, hatékonyságát.

Időpont: október 18. – január 8.

Helyszín: Capa Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

Fotó: facebook.com/budapestbarband, maimano.hu, trafo.hu/Lippai Krisztina, hnp.hu/Szilágyi Attila, facebook.com/kolbaszfeszt/, capacenter.hu, capacenter.hu