Kapcsolj ki! Keleti Éva sosem látott képeivel, Kerekes Band koncerttel és izgalmas fesztiválokkal nyit az október

Pezsgő kulturális programokkal indul a második őszi hónap: az állatok világnapján fesztivált rendeznek, a magyar fotográfia nagyasszonyának, Keleti Évának pedig sosem látott képeit lehet megtekinteni. De lesz kürtöskalács fesztivál és izgalmas lemezbemutató is a napokban.

Fesztivállal ünneplik az állatok világnapját

fővárosi-állatkert

Az állatok világnapját október 4-én, Assisi Szent Ferenc emléknapján ünneplik – ő volt ugyanis az állatok védőszentje. Ebből az alkalomból öt napon át tartó fesztivált szervez a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az Állatszeretet Fesztivál számtalan izgalmas programmal várja a látogatókat. Lesz többek közt állattartási tanácsadás, teleszkópos madármegfigyelés és bonsai kiállítás, de bemutatkoznak a hazai állatvédő szervezetek is. A bővebb programról innen tájékozódhattok.

Időpont: október 4-9.

Helyszín: Fővárosi Állat-és Növénykert, 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Törőcsik Mari, Pogány Judit és Psota Irén sosem látott fotókon

keleti

A magyar fotográfia nagyasszonya, Keleti Éva idén 85 éves, ebből az alkalomból 85 sosem publikált képéből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Kontakt című tárlat ezen felül több, mint száz további képet is felvonultat: a kiállítási anyag 1976 és 1991 között készült, amikor Keleti Éva az Új Tükör, majd a Színházi Élet képszerkesztője volt. A közönség olyan színészóriásokat láthat a fotókon, mint a fiatal Pogány Juditot, Törőcsik Marit, Psota Irént, a pályája elején álló Gesztesi Károlyt és Gálvölgyi Jánost, és egyebek mellett Garas Dezsőt is.

Időpont: szeptember 22. – november 20.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

Budapest legétvágygerjesztőbb gasztronómiai eseménye a Városligetben

1779112_789590037735512_1619183251_n

A Városligetben október 7-től minden a kürtöskalácsról szól majd. Az egyik legínycsiklandozóbb és legillatosabb édesség végtelen számú ízvariációban és méretben lesz kapható, de megkóstolhatjátok majd azt is, mi a különbség a faszénen vagy az olajban sütött kalács között. A Kürtöskalács Fesztivál immár valódi őszi hagyománnyá vált, idén rendezik meg negyedik alkalommal.  Ismét lesz Nagy Közös Sütés is, amelyen ha előzetesen regisztráltok, a titkos recept alapján magatok készíthetitek el kürtőskalácsaitokat. Az ínyencségek mellett koncertekkel és szórakoztató gyerekprogramokkal is készülnek a szervezők.

Időpont: október 7-9.

Helyszín: Városliget, Vajdahunyad-vára

Lemezbemutató koncert a Kerekes Bandtől

kerekesband.k

A Kerekes Band legutóbbi, Fonogram-díjas Folklore Man című lemeze után idén szeptember 8-án jelentette meg legújabb albumát, Back To Følk címmel – ezt a zenei anyagot mutatják be a mostani koncerten. A zenekar ezúttal is különleges utazásra hív: elhozzák nektek az ősi Følklānd-szigeteken maradt mågyarï kolónia zenéjét. A helyi zenét a furulya-koboz-brácsa központú szilaj pásztor hangzás jellemzi, és ilyen dallamok csendülnek fel a Kerekes Band legújabb lemezén, melyet először a Fonó Budai Zeneházban mutatnak be, kiegészülve a Følklānd-szigetekre jellemző sajátos megjelenéssel és látvánnyal.

Időpont: október 8.

Helyszín: Fonó Budai Zeneház, 1116 Budapest, Sztregova utca 3.

Érthető és elérhető távolságba kerül a tudomány izgalmas világa

kutatók

Szeptember végén ismét a tudományé lesz a főszerep: a  Kutatók Éjszakáján délutántól késő estig érdekesebbnél érdekesebb programokkal várnak, ismét megnyílnak a máskor nem látogatható helyszínek a vendégek előtt. Ezen az estén a tudomány titokzatos világa mindenki számára érthető és elérhető távolságba kerül, a hétköznapitól távolinak tűnő világ mutatja meg szórakoztató oldalát. Nemcsak a kutatókat, hanem azt a folyamatot is megismerhetitek, ami elvezeti őket ahhoz, hogy az élet és a világmindenség titkait megfejtsék. A bővebb programról és a helyszínekről itt olvashattok.

Időpont: szeptember 30.

Helyszín: Több helyszínen

Éjszakai vásár a divat szerelmeseinek

14508689_10155173220625021_1789597151_n

Havonta egyszer éjszakai vásárt rendeznek a divat szerelmeseinek. A Divat placcon – ami a szépen felújított Klauzál téri Vásárcsarnokban várja a látogatókat – magyar iparművészek és tervezők munkáit, egyedi vintage ruhákat, cipőket, ékszereket, táskákat és más kiegészítőket is lehet találni, de a közkedvelt „second hand” részleg sem marad ki, ami mostantól kiegészül majd egy „styling sarokkal” is. Az éjszakai divatvásár az izgalmas kínálat mellett már a kezdetektől jó hangulatáról volt ismert, közösségi funkciót is ellátott. Aki szeret kellemes zene mellett, étel és ital társaságában vásárolgatni, semmiképp se hagyja ki a programot!

Időpont: október 13.

Helyszín: Klauzál téri Vásárcsarnok, 1072 Budapest, Klauzál tér 11.

Szöveg: F.R.

Fotó: facebook.com/KurtoskalacsFesztival, kutatokejszakaja.hu, Keleti Éva, Fonó Budai Zeneház, Archív, facebook.com/Divatplacc