Kapcsolj ki! Jameson Cinefest, Hadik utcabál és még több program a következő napokra

A héten hat okot is tudunk mondani, hogy véletlenül se maradjatok otthon a szabadidőtökben! 13. alkalommal jelentkezik a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a Hadik irodalmi kávéház újranyitásának alkalmából utcabállal ünnepelnek, de lesz lecsófesztivál és Főzdefeszt is. Programajánló.

A rock extravagáns nagyasszonya, ahogy még nem láthattuk

pásztor

Hazánk egyik legtöbbet koncertező zenekara, az Anna and the Barbies minden alkalommal elképesztő energiákkal sodorja el a közönséget egy szürreális és izgalmas világba. A banda extravagáns megjelenéséről ismert énekesnője, Pásztor Anna ezúttal úgy lép a közönség elé a budapesti Zsidó Kulturális Fesztiválon, ahogy még nem láthattuk. Nem táncol, hanem székre ül, hogy teret adjon dalaik újraértelmezett zeneiségének, valamint a bennük rejlő üzeneteknek. Az akusztikus koncert az Anna and the Barbies legfrissebb, Szabadesés című albumára épül, de helyet kapnak a programban a zenekar régebben született, ám koncerteken ritkábban hallott dalai is.

Időpont: szeptember 11. 19:30

Helyszín: Rumbach utcai zsinagóga, 1074 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 11-13.

Hatalmas vigasság mellett nyílik meg újra a legendás irodalmi kávéház, a Hadik

hadik

Hosszú hónapokig folytak az átalakítások a Hadik kávéházban, mely szeptember 9-én végre megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Ezt a jeles alkalmat hatalmas utcabállal ünneplik: az Amoeba Band isteni funkkal kezdi a ráhangolódást, akikhez Simon Marci, Kemény Zsófi és Bárány Bence csatlakozik egy-egy slam erejéig, majd a Magashegyi Underground lép az alkalmi színpadra. Ez alatt Apor Bálint séf kiköltözik a teraszra, hogy ott süsse meg a legújabb specialitásokat.

Időpont: szeptember 9. 18.00

Helyszín: 1111 Budapest, Bartók Béla út 36.

Juliette Binoche a Jameson Cinefest – 13. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

juliette binoche

Nem véletlen, hogy ezen a héten Juliette Binoche szerepel címlapunkon. Az Oscar-díjas francia színésznő lesz ugyanis a 13. alkalommal megrendezett Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége, ami az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én. A legendás francia sztár nemcsak különdíjat kap a fesztiválon, de meg is emlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki húsz éve hunyt el. A részletes programlistát minden fontos tudnivalóval a fesztivál honlapján találjátok.

Időpont: szeptember 9-18.

Helyszín: Miskolc

A magyar kézműves sör ünnepe a Városligetben

főzde

Az igazi sörkedvelők régóta tudják, hogyan váltogassák szezonálisan a preferenciáikat. Míg nyáron a légies búzasörökből vagy lágerekből fogyasztanak, addig a hűvösebb idő beköszöntével valami testesebbre vágynak. Valami olyasmire, amiben még ott lapul az augusztusi alkony, de már megmelengeti a lelket és felkészít a közelgő télre. Erre nincs alkalmasabb a vörös söröknél, legyen szó a duhaj ír vörösről, vagy a bürokratikus vörös lágerről, illetve a buja vörös IPA-ról. Ezek a sörfélék állnak majd a 12. Főzdefeszt középpontjában is, így aki felejthetetlen „sörörömökre” vágyik, mindenképp látogasson el a Városligetbe.

Időpont: szeptember 9-11.

Helyszín: 1146 Budapest, Városliget Napozórét

A lecsó őszi ünnepén senki sem marad éhes

lecsó

Ti sem tudtok ellenállni egy tál ízletes, frissen főzött lecsónak, amit roppanó héjú kenyér és egy pohár gyöngyöző fröccs társaságában fogyaszthattok el? Akkor jó hírünk van! A XII. Fehérvári Lecsófőző Vigasságon minderre tökéletes alkalom nyílik szeptember 10-én. A lecsófesztivál évtizedes hagyománnyal rendelkezik, és idén is több mint hatszáz bogrács alatt gyújtanak majd tüzet. A résztvevők igazi piknik hangulatra számíthatnak, a közös főzés öröme mellett pedig különböző izgalmas programok garantálják a felhőtlen szórakozást. Továbbá idén is megválasztják a Lecsókirályt vagy Lecsókirálynőt, és új gazdára talál a „Sipi” Emlékkupa is.

Időpont: szeptember 10.

Helyszín: 8000, Székesfehérvár Belváros

Séta a századok között Füreden

reform

Időutazásra hívnak Balatonfüreden, ahol a romantikus reformkort idézik majd meg színes kulturális és gasztronómiai programokkal. Az élő történelemórán minden a reformkorról szól: lesznek zenei és irodalmi műsorok, sportbemutatók, de korabeli szórakozási lehetőségeket is ki lehet próbálni. A hagyományos felvonulás során pedig 400-nál is több, korhű jelmezbe öltözött résztvevő korzózik majd. Szeptemberben is érdemes tehát a Balaton felé venni az irányt.

Időpont: szeptember 16-18.

Helyszín: 8230 Balatonfüred, Tagore sétány, Reformkori városrész

Szöveg: F.R.

Fotó: Archív, Facebook.com/hadikkavehaz, Facebook.com/fehervarilecso, Facebook.com/romantikusreformkor, Facebook.com/fozdefeszt, zsidokulturalisfesztival.hu