Nem létezik strandszezon lángos nélkül! Aki viszont idén még nem jutott le a vízpartra, annak sem kell kétségbeesnie: a nyár egyik legnagyobb slágerét rengeteg helyen be lehet szerezni – egyre különlegesebb variációkban is. Cikkünkben a legjobb lángosozókat gyűjtöttük össze.

Fördős Lángos – Dunaharaszti

dunaharaszti

Csaknem 680 induló közül választották meg tavaly az év lángosozójának ezt a Dunaharaszti sütödét. Akkor Fördős Dezső – aki fiával és feleségével viszi a boltot – elárulta a családi titkot is: minden a hozzávalókon múlik, igazán finom lángos pedig csak minőségi alapanyagokból készülhet. Az eredmény magáért beszél: Dunaharaszti főterén a lángos közepes vastagságú és íncsiklandozóan puha.

Helyszín: Dunaharaszti, Baktay tér

Krumplis Lángos – Flórián tér, Budapest

Amilyen könnyű a lángost elkészíteni, éppen olyan könnyedén el is lehet rontani, ha nem túl friss az olaj, vagy a tészta állt már nagyon sokat. Éppen emiatt nehéz fellelni a tökéletes lángosozót is. A Flórián téren található kultikus büfé azonban már évek óta a főváros egyik legkedveltebb lángossütője. Szinte nem készült hasonló összeállítás a témában, amelyben ne szerepelt volna. A tészta tökéletes, könnyű és ízletes, snidlinggel megszórva pedig egyszerűen lekörözhetetlen.

Helyszín: Budapest, Flórián tér aluljáró

Mester Lángos büfé – Békéscsaba

Egy élvonalbeli vidéki lángosozó, ahol minden friss alapanyagokból készül és csaknem ötvenféle lángos közül választhatnak az éhes látogatók. A klasszikusok mellett olyanokat is találni, mint az Erdőmester, amelyben sonka, gomba és sajt van. A tökéletes lángos tésztáját kézzel készítik, friss alapanyagokból, mindig aznap,  a szokásosnál sűrűbbre, keményebbre, asztalon nyújtva, hogy vastagabb legyen.

Helyszín: Békéscsaba, Szerdahelyi utca 2/a.

Karaván, Lángos Máshogy – Kazinczy utca, Budapest

lángosmáshogy

A streed food forradalom a klasszikus magyar ételeket is elérte, egyáltalán nem kell meglepődni azon, hogy Budapest turisták által egyik legfelkapottabb bulinegyedében a papírpoharas levesek, a hamburgerek, az olasz és a thai ízek mellett a lángos is helyet kapott. Méghozzá nem is akárhogyan! A Lángos Máshogy ugyanis teljesen újraértelmezte a klasszikus lángosozás fogalmát: náluk olyan feltéttel kérhetitek ezt az ízletes tésztaremeket, amilyennel csak szeretnétek. Így kerülhet a lángosra többek közt juhtúró, grillpaprika és még rukkola is – csupán a képzeletetek szabhat határt.

Helyszín: Budapest, Kazinczy utca 18.

Falatozó büfé – Szigliget

A szigligeti strand nemcsak hangulatos, hanem egészen meglepő gasztronómiai élményeket is tartogat: a méltán híres Oszi bácsi sült keszegei mellett a lángos is nagyon finom a strandon. A Falatozó büfében 17 éve készül egy titkos recept alapján, amelynek köszönhetően az étel első harapásra ropog, másodikra pedig szétomlik a szájban. Semmi olajban tocsogó tészta, csak a színtiszta ízélmény, ami után örökké ácsingózhat majd az ember. A klasszikus ízek mellett pedig érdemes kipróbálni a töltött lángosokat is.

Helyszín: Szigliget, Soponyai út

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock, Facebook/streetfoodkaravan, idunaharasztima.hu,