Idén is jobbnál jobb programokkal készülnek több helyen is gyereknap alkalmából, de mi kifejezetten azt az ötöt ajánljuk a figyelmetekbe, amelyeken a tényleg felejthetetlen élménnyel gazdagodhat az egész család.

„A nagy durranás” – Tatai Patara

gyereknap-tatai-patara

9. éve rendezik meg a Török kori Történelmi Fesztivált, vagy ismertebb nevén a Tatai Patarát, ami az 1597-ben bekövetkezett eseményeket dolgozza fel. A történet szerint az 1594-ben kirobbant háborúban Tata négybástyás vára török kézre került, ám Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével 1597-ben kapupetárdával berobbantotta a várkaput. Ennek alkalmából a Tatai vár és az Eszterházy tér területén már péntek délutántól különböző felvonulásokkal készülnek, a hétvégén pedig a látványos csatát is megnézhetitek, 450 autentikus török és keresztény vitéz kíséretében. Itt egyszerre tanulhatnak és szórakozhatnak a gyerekek.

Bővebb információ: tataipatara.hu

Ahol a játékok életre kelnek – Hetedhét Játékfesztivál

Székesfehérváron már hagyománnyá vált, hogy gyermeknapon bábművészek, zenekarok és mesemondók közreműködésével mesebirodalommá változtatják a belvárost. Ez idén sem lesz másképp, de valami egészen különleges meglepetéssel is készülnek a kicsiknek, a főtéren berendezett óriási játszótéren ugyanis egy interaktív mesét elevenítenek meg, melyet Pierrot – zenész, producer, játékfejlesztő – kelt életre.

Részletek: fehervariprogram.hu

A kis tudósoknak – Gyereknap az Agórában

gyereknap-agóra

A debreceni Agórában a gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek a sípoló, világító, mozgó kütyükkel, DNS-t építhetnek, vagy ha inkább a természetbe vágynának, akár a Botanikus Kert élővilágát is szemügyre vehetik.  Sőt, jó idő esetén a planetáriumban, távcsövön keresztül a Napot is megnézhetik, ami felejthetetlen élményt nyújtana bárkinek, hát még a kis tudóspalántáknak!

Bővebb információ: agoradebrecen.hu

Pesti vigalom – Városligeti Gyermeknap

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és Budapest Főváros Önkormányzata 1990 óta minden évben megrendezi a Városligeti Gyermeknapot. Most szombaton és vasárnap 10-19 között sztárfellépőkkel – többek között Gubás Gabi, Malek Andrea és a Budapesti Operettszínház művészei is a meghívottak között vannak –, gasztronómiai programokkal, zenés-táncos bemutatókkal, vetélkedőkkel, kvízjátékokkal, sőt különböző ingyenes szűrővizsgálatokkal is várják a kicsiket és persze szüleiket is.

Bővebb információ: varosliget.info

Óriási program – Bálint Ágnes mesefesztivál

gyereknap-bálint-ágnes-mesefesztivál

Immáron negyedik alkalommal rendezik meg a vecsési Bálint Ágnes mesefesztivált, mely egy óriási karnevállal kezdődik szombaton: Alexa Christian táncos-koreográfus vezetésével 1500 gyermek és fiatal táncolja végig az utcákat, hogy aztán a főtéren egyesülve megnyissák az óriások hétvégéjét. Igen, az óriásokét, itt ugyanis minden monumentális lesz, a bábok, kártyák, a hinták, a tapadófal, a kirakó, a pókháló, a lapozható mesekönyv, de még a székek, asztalok és a buborékok is. Amíg pedig a gyerekek felfedezik az óriások földjét, a szülők együtt nosztalgiázhatnak gyerekkori kedvenceikkel: Mazsolával, Frakkal, Kukorival és Kotkodával, valamint a Futrinka utca lakóival.

Bővebb információ: vecses.hu

Szöveg: D. A.

Fotó: tataipatara.hu, Facebook/Fehérvári Program, gyermekmento.hu, agoradebrecen.hu, Facebook/Bálint Ágnes Mesefesztivál