Április 16-a a magyar holokauszt áldozatainak emléknapja. A Holokauszt Emlékközpont minden évben emlékműsorral és mécsesgyújtással emlékezik meg az áldozatokról, mi viszont néhány témába vágó filmet hoztunk - ezzel szeretnénk kivenni a részünket a megemlékezésből.

Az élet szép (1997)

Guidót, a feleségét Dorát és a kisfiukat Giousét koncentrációs táborba szállítják. Mit tesz ilyenkor egy apa? Megpróbálja a gyermekét megkímélni a szörnyűségektől és azt találja ki, hogy ez az egész csak játék, melyben a rabok a versenyzők, az őrök pedig a játékvezetők. Holokausztról vígjátékot készíteni talán képtelenségnek tűnik, de a főszereplő Roberto Begini annyira ügyesen lavíroz a nevettetés és a dráma között, hogy tökéletesen emészthetővé teszi az egyébként szívszorító filmet.

A csíkos pizsamás fiú (2008)

Bruno egy náci tiszt fia, aki apja előléptetése után egy elszigetelt helyen találja magát, ahol nincs kivel játszania. A fiú úgy dönt, hogy unalmában felfedezi azt a farmot, ami a házuktól is látható, és amitől a szülei óva intik. Itt ismerkedik meg Schmuellel, aki a kerítés túloldalán lakik, és mindig csíkos pizsamát visel. A két kisfiú között barátság szövődik, de közben Bruno a felnőttek világára is egyre jobban ráeszmél.

Életvonat (1998)

1941-ben Shlomo azzal a hírrel tér haza a falujába, hogy a nácik a környező falvak összes zsidóját ismeretlen helyre deportálják, ráadásul ők a következők. A falu vezetése még aznap este összeül, hogy kitalálják, mit tehetnek, de végül Shlomo fejéből pattan ki a nagyszerű ötlet: szervezzék meg a saját ál-deportálásukat. Meg is kezdik az előkészületeket, aztán elindul a vonat. De vajon végig tudják vinni a tervüket?

A holokausztról természetesen több megrendítő és széles körben is ismert filmalkotás született, melyek közül az alábbiak megnézését ajánljuk figyelmetekbe:

Schindler listája (1993)

Oskar Schindler a második világháború elején nyit gyárat Lengyelországban, melyben – könyvelő barátja javaslatára – zsidókat kezd el foglalkoztatni. Amikor azonban 1944-ben a nácik az Endlösung miatt deportálni akarják az embereket, Schindler úgy dönt, rábeszéli a hatóságokat, és áttelepíti a gyárat ­– természetesen a munkásokkal együtt –, a cseh-lengyel határra. A címben szereplő lista ekkor készül el, melynek résztvevői így megmenekülhetnek a krematóriumi szörnyűségektől.

Sorstalanság (2005)

A Kertész Imre-féle regényadaptáció a zsidó fiú, Köves Gyuri sorsát meséli el, akit 1944-ben Auschwitzba, majd Buchenwaldba szállítanak. A kamasz nem lázad a sorsa ellen, és megszökni sem próbál, sokkal inkább csak megfigyeli az embereket, akikkel hosszabb-rövid ideig barátságokat is köt. Végül a szerencsének, vagy éppen szerencsétlenségnek köszönhetően hazajut.

Saul fia (2015)

Felsorolásunkból nem hagyhatjuk ki idei Oscar-díjas filmünket, a Saul fiát sem, melyről több ízben írtunk mi is.

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest