Szakértők sokasága hangsúlyozza, hogy a burnout, azaz kiégés felé vezető útról ideje letérni, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az élet minden területén. Ehhez a kiegyensúlyozott élethez adunk most konkrét tanácsokat.

balance_x_psziche

Kétségtelenül nehéz, de semmiképp nem lehetetlen megtartani az egyensúlyt a munkánk és a magánéletünk között. Gondoljunk csak bele, ha hétfő reggelente rendre az az első gondolatunk, hogy már megint itt egy újabb munkanap, nagy valószínűséggel a következők történnek velünk:

  1. Már a reggeli készülődés alatt mogorvák leszünk a családtagjainkkal az elvégzendő feladatok nyomasztó gondolata miatt.
  2. A munkaidő alatt sokkal kevésbé leszünk produktívak, talán még a főnökünkhöz is lesz egy-két kelletlen szavunk, amikor szívességet kér tőlünk.
  3. A szorongásszintünk délutánra megugrik, hiszen tudjuk, hogy nem teljesítettünk 100%-osan, amitől az egész esténk el lesz rontva, és a szeretteink, azaz a magánéletünk látja kárát a saját magunk által kreált, reggeli rossz gondolatnak (akárcsak az 1. pontban).

Pedig másként is viszonyulhatnánk a hét első munkanapjához, még akkor is, ha az óracsörgés után úgy érezzük, semmi kedvünk egy újabb hétfőhöz:

  1. A reggeli készülődés alatt kapcsoljuk ki a munkamódot, és felejtsük el az elvégzendő feladatokat! Ehelyett beszélgethetünk is reggeli közben az előttünk álló hétről, és elkezdhetjük megtervezni például a hétvégi programot.
  2. A reggeli alatt kitűzött hétvégi célok energikusabbá tesznek majd, amitől sokkal több feladatot végezhetünk el aznap a munkahelyünkön. Ha főnökünk szívességet kér, de nincs időnk segíteni, könnyebben és főként udvariasabban mondunk majd nemet, amitől a munkakapcsolat kiegyensúlyozottabb marad.
  3. Délutánra szinte elfelejtjük majd, mit jelent a szorongás, és örömmel konstatáljuk, hogy precízen elvégeztük a feladatainkat. Ettől boldogabban térünk haza és még egy baráti vacsorára vagy családi mozizásra is lesz energiánk.

A példák és ellenpéldák sora természetesen végtelen, de a lényeg minden esetben ugyanaz: próbáljunk meg egyensúlyra törekedni, ha úgy érezzük, a mérleg nyelve nem megfelelő irányba billen.

Mindehhez támogatást kaphatunk a hamarosan induló, VIII. Magyarországi Coaching Konferencián, melynek célja, hogy segítsen megtalálni az egyensúlyt önmagunkban, és a szervezetben, környezetben, amelyben időnk nagy részét töltjük.

Február 9-én, a „BALANCE” – Egyensúly a szervezetben, egyensúlyban önmagammal címet viselő konferencia a szakmabelieknek és a téma iránt érdeklődőknek is izgalmas programokat tartogat. Többek között Pál Feri Atya és Prof. Dr. Bagdy Emőke előadását is meghallgathatjuk, illetve számos workshopot rendeznek, melyeken megtapasztalhatjuk például a story processing coaching hatását, vagy a tudatos jelenlét fontosságát.

A részletes programokról, időpontokról, részvételi díjról ide kattintva tájékozódhattok.

A Facebookon itt csatlakozhattok az eseményhez, itt pedig egy kis ízelítőt láthattok a tavalyi rendezvényről.