Filmek, amiket látni kell a 2. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Második alkalommal rendezték meg a szeptember 23-án indult BIDF - Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, ahol a dokumentumfilmes világ sűrűjébe csöppenhetünk a budapesti Uránia moziban. Rengeteg jó alkotás közül ajánlunk most három olyat, amit szerintünk nem szabad kihagyni a vasárnapig tartó rendezvényen.

Drifter
Hörcher Gábor dokumentumfilmje, mely többek között a tavalyi Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Legjobb Első Film Díját vihette haza, Ricsi életét mutatja be, aki gyerekkori álmát próbálja valóra váltani, miközben többször kicsúszik a lába alól a talaj: versenyre szeretne kelni a helyi falusi rallyn egy rozoga BMW-vel, hogy elnyerje édesapja figyelmét. A film azt mutatja be, miként boldogul ma Magyarországon egy olyan fiatal, akit környezete sem morálisan, sem anyagilag nem támogat elképzeléseiben, és arra is rámutat, milyen lehetőség van a kitörésre.

Legközelebb vetítik: 2015. szeptember 25. Uránia 2. emelet l Nagyterem l 11.00

Valami jobbra várva
Az Oscarra jelölt Hanna Polak dokumentumfilmje a Szvalkán élő Yula szemszögéből mutatja be, milyen az élet a világ legnagyobb, orosz maffia által irányított szeméttelepén.  Yula mindennapjait 10 éves korától kezdve 14 éven át követte a dán rendezőnő, a felvételekből készült 105 perces film ennek az időszaknak a megrázó lenyomata.

Legközelebb vetítik: 2015. szeptember 25. Uránia Nemzeti Filmszínház l Díszterem l 18.45

Háborgó nagyik
A cím alapján az előbbiekhez képest könnyedebb témájú filmre számíthatnánk, ám ez ne tévesszen meg senkit. A Háborgó nagyik nagyon is komoly kérdést jár körbe, igaz, valamiféle fanyar humor átitatja az egész dokumentumfilmet.  A 78 perces alkotás két idős hölgy kalandjáról szól, akik szeretnék tudni a választ a kérdésre: vajon nőhet-e örökké a gazdaság úgy, hogy mára szinte az összes természetes energiaforrásunkat feléltük.

Legközelebb vetítik: 2015. szeptember 27. Uránia 2. emelet l Nagyterem l 15.00

További versenyfilmekről, vetítési időpontokról, jegyárakról a BIDF weboldalán tájékozódhattok.

Nyitókép: bidf.hu