A szeptember 23-i Nemzetközi Hulladékgyűjtő Nap apropóján (is) szeretnénk felhívni a figyelmeteket a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságára néhány konkrét tippel, amiket sosem árt elismételni, és egy kis újdonsággal, amiről jó tudni.

kocka

1. A szelektív hulladékgyűjtés egyik alapszabálya, hogy soha semmit ne dobjunk piszkosan a konténerekbe. Használt papírzsebkendő például ne kerüljön a papírhulladékok közé, de a paradicsomszószos üveg is legyen elmosva, mielőtt a megfelelő (fehér, színes) üvegkonténerben landolna.

2. Különös figyelmet igényelnek a veszélyes hulladékok, az elem, a gyógyszer vagy az elektronikai szemét. Ezeket külön gyűjtőhelyeken lehet leadni, semmiképpen ne használjuk a szelektív kukákat az eltüntetésükre!

3. A szerves hulladékot – ha van rá lehetőségünk – komposztálhatjuk is, az így kapott anyagot többek között virágültetéskor hasznosíthatjuk. A komposztba kerülhet gyümölcs- vagy zöldségmaradék, tojáshéj, teafű, kávézacc stb.

4. Kitüntetett figyelmet érdemelnek a fémhulladékok is, melyeknek szelektív gyűjtése és újrahasznosítása különösen fontos, hiszen előállításuk óriási energiát emészt fel. A konzervek és üdítődobozok esetében is lényeges, hogy elmosva kerüljenek a megfelelő konténerbe.

5. Egy-egy alaposan összeragasztott csomagolás esetében olykor problémát okozhat, hogyan válasszuk szét mondjuk a papírból és műanyagból álló részeket vagy a fém és szerves gyűjtőkbe való elemeket. Utóbbi a kapszulás kávék esetében komoly fejtörést okozhat, éppen ezért jó ötlet ezeket olyan gyűjtőpontokra vinni, ahol leadás után mások foglalkoznak a szétválasztással.

A Nespresso kávékapszulái esetében erre jelenleg is van megoldás: 2 budapesti helyen lehet leadni a használt kapszulákat, hogy onnan a feldolgozóüzembe kerülve az alumíniumot és az apró kávézaccot 3-4 hét szárítás után elkülönítsék egymástól, majd villamosenergia termelésre és hólapát készítésre használják fel.

Bővebb információt találtok a Nespresso „The Positive Cup” nevű fenntarthatósági stratégiája kapcsán a gyűjtőpontokról és minden fontos információról ITT.