lencsés fogás

Unod a sima főzeléket? Íme, 3 egyszerű, mégis izgalmas lencsés fogás az újévre

Aprócska méretéhez képest a lencse kivételesen gazdag tápanyagokban és rostokban, támogatva az emésztést, az anyagcserét, valamint a szív- és érrendszer egészségét. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az újévi hagyományok fényében szépek és gazdagok leszünk tőle. 

Ha utóbbi nem is feltétlenül jön össze, arra viszont mérget vehetünk, hogy a lencse kívül-belül megszépít minket. Egyrészt telis-tele van antioxidánsokkal, B-vitaminnal, cinkkel és folsavval, amit egészen biztos, hogy a bőrünk, a körmünk és a hajunk is meghálál majd.

Másrészt a lencse magas rosttartalma támogatja a bélrendszert, lassan felszívódó szénhidrátjai pedig egyenletes vércukorszintet biztosítanak. Érdemes tehát nemcsak újévkor, hanem az év többi részében is rendszeresen fogyasztani.

3 pofonegyszerű lencsés fogás az újévre 

A legtöbben főzeléket, levest és salátákat készítünk belőle. Kedvenc hüvelyesünk sokoldalúsága azonban nem merül ki ennyiben. Nagyon unod a banánt, esetleg ünnepibb fogást varázsolnál újévre a lencsédből? Mutatunk 3 egészséges és pofonegyszerű, mégis különleges receptet, amivel az ünnepi ebédeket és a szürke hétköznapokat egyaránt feldobhatod!

1. Ash Reshteh, újévi perzsa tésztaleves

Egy kicsit leves is, egy kicsit főzelék is – a hagyományosan perzsa újévkor fogyasztott fogás ízekben gazdag és egészséges: jellemzően friss fűszernövényekkel, leveles zöldségekkel és hüvelyesekkel dobják fel.

Ash Reshteh

Ash Reshteh (fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 400 g spenót
  • 150 g friss petrezselyemzöld
  • egy csokor friss koriander
  • 50 g metélőhagyma
  • 8 ek. szárított menta
  • 1 nagy vöröshagyma, felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500 g lencse, beáztatva
  • ½ csésze konzerv csicseriborsó
  • szélesmetélt ízlés szerint
  • alaplé (csirke vagy zöldség) és víz
  • olívaolaj
  • só, bors
  • natúr joghurt vagy tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A zöldfűszereket alaposan mosd meg, majd vágd őket durvára.
  2. Hámozd meg a hagymát és a fokhagymát, vágd vékony szeletekre. Tégy egy nagyobb lábast közepes lángra, adj hozzá 3 evőkanál növényi olajat, majd óvatosan pirítsd a hagymát addig, amíg aranybarna nem lesz.
  3. Szórd hozzá az előre beáztatott lencsét és csicseriborsót, majd öntsd hozzá az alaplevet és a vizet. Fedd le, és főzd 10-15 percig.
  4. Ezután add hozzá a spenótot, petrezselymet, koriandert, metélőhagymát és a mentát. Sózd és borsozd ízlés szerint. Főzd közepes lángon kb. 20 percig, amíg a zöldségek teljesen összeesnek és megpuhulnak.
  5. Tálalásként add hozzá a megfőzött tésztát, a tetejére csorgathatsz egy kevéske natúr joghurtot vagy tejfölt is.

2. Spenótos, édesburgonyás lencse dahl

Vitaminokban gazdag, indiai ihletésű egytálétel, ami nagyon jól fog esni a hideg napokon.

Spenótos, édesburgonyás lencse dahl

Spenótos, édesburgonyás lencse dahl (fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • egy nagyobb darab vöröshagyma
  • 3-4 fokhagymagerezd, zúzva
  • egy ujjnyi gyömbér, meghámozva, finomra aprítva
  • szárított csili, őrölt kurkuma és kömény (ízlés szerint)
  • 400g édesburgonya egyforma darabokra vágva
  • 250 g vörös lencse
  • növényi olaj
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 600 ml zöldségleves alaplé
  • egy zacskó bébispenót
  • újhagyma és bazsalikom a tálaláshoz, aprítva

Elkészítés:

  1. Melegíts fel némi olajat egy lábasban. Add hozzá a vöröshagymát, valamivel később a fokhagymát, és párold addig az egészet, míg teljesen megpuhulnak. Ezután jöhet a gyömbér, a csili, a kurkuma és a kömény.
  2. Vedd közepesre a lángot, majd keverd az egészhez a kockákra vágott édesburgonyát. Ezután keverd bele a lencsét, az alaplevet, a sót és a borsot.
  3. Forrald fel az egészet, vedd vissza a lángot, és főzd további 20 percig, amíg a lencse és az édesburgonya is megpuhulnak.
  4. A végén keverd hozzá a spenótleveleket. Miután összefonnyadtak, tálalás előtt szórj a tetejére újhagymát és bazsalikomot.

3. Rizses lencse

Annyira egyszerű, hogy gyakorlatilag magától elkészül.

rizses lencse

Rizses lencse (fotó: Getty Images)

  • 500 g barna lencse
  • 1 bögre basmati rizs
  • olívaolaj
  • 1 nagyobb darab vöröshagyma, kockára vágva
  • víz
  • só, bors és zöldfűszerek, pl. koriander vagy petrezselyem (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Mosd át alaposan a már beáztatott lencsét. Önts rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje, majd jöhet a forralás. A lencse akkor lesz jó, ha al dante állagot kapsz.
  2. Tedd fel főni egy külön edényben a rizst is.
  3. Miután a lencse megfőtt, öblítsd le alaposan.
  4. Öntsd az olívaolajat egy fazékba, vedd közepes lángra, add hozzá a kockára vágott hagymát, majd pirítsd kb. 5 percig.
  5. Tedd a lencsét a fazékba a leöblített, főtt rizzsel együtt. Add hozzá a fűszereket, hozzá a 3 bögre vizet, és keverd össze alaposan az egészet.
  6. Vedd magasra a lángot. Amint a víz felforr, vedd takarékra a lángot, és főzd tovább 10-15 percig. Ennyi az egész – miután elkészült, kis sajtot is reszelhetsz a tetejére, illetve párolt zöldségekkel is gazdagíthatod. 

Ha a hagyományos vonalon maradnál, itt találod a klasszikus, újévi lencsefőzelék receptjét (sült oldalassal).

Kiemelt kép: Unsplash/Joanna Stołowicz

Ajánlott videó