Ha utóbbi nem is feltétlenül jön össze, arra viszont mérget vehetünk, hogy a lencse kívül-belül megszépít minket. Egyrészt telis-tele van antioxidánsokkal, B-vitaminnal, cinkkel és folsavval, amit egészen biztos, hogy a bőrünk, a körmünk és a hajunk is meghálál majd.
Másrészt a lencse magas rosttartalma támogatja a bélrendszert, lassan felszívódó szénhidrátjai pedig egyenletes vércukorszintet biztosítanak. Érdemes tehát nemcsak újévkor, hanem az év többi részében is rendszeresen fogyasztani.
3 pofonegyszerű lencsés fogás az újévre
A legtöbben főzeléket, levest és salátákat készítünk belőle. Kedvenc hüvelyesünk sokoldalúsága azonban nem merül ki ennyiben. Nagyon unod a banánt, esetleg ünnepibb fogást varázsolnál újévre a lencsédből? Mutatunk 3 egészséges és pofonegyszerű, mégis különleges receptet, amivel az ünnepi ebédeket és a szürke hétköznapokat egyaránt feldobhatod!
1. Ash Reshteh, újévi perzsa tésztaleves
Egy kicsit leves is, egy kicsit főzelék is – a hagyományosan perzsa újévkor fogyasztott fogás ízekben gazdag és egészséges: jellemzően friss fűszernövényekkel, leveles zöldségekkel és hüvelyesekkel dobják fel.

Ash Reshteh (fotó: Getty Images)
Hozzávalók:
- 400 g spenót
- 150 g friss petrezselyemzöld
- egy csokor friss koriander
- 50 g metélőhagyma
- 8 ek. szárított menta
- 1 nagy vöröshagyma, felkockázva
- 4 gerezd fokhagyma
- 500 g lencse, beáztatva
- ½ csésze konzerv csicseriborsó
- szélesmetélt ízlés szerint
- alaplé (csirke vagy zöldség) és víz
- olívaolaj
- só, bors
- natúr joghurt vagy tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
- A zöldfűszereket alaposan mosd meg, majd vágd őket durvára.
- Hámozd meg a hagymát és a fokhagymát, vágd vékony szeletekre. Tégy egy nagyobb lábast közepes lángra, adj hozzá 3 evőkanál növényi olajat, majd óvatosan pirítsd a hagymát addig, amíg aranybarna nem lesz.
- Szórd hozzá az előre beáztatott lencsét és csicseriborsót, majd öntsd hozzá az alaplevet és a vizet. Fedd le, és főzd 10-15 percig.
- Ezután add hozzá a spenótot, petrezselymet, koriandert, metélőhagymát és a mentát. Sózd és borsozd ízlés szerint. Főzd közepes lángon kb. 20 percig, amíg a zöldségek teljesen összeesnek és megpuhulnak.
- Tálalásként add hozzá a megfőzött tésztát, a tetejére csorgathatsz egy kevéske natúr joghurtot vagy tejfölt is.
2. Spenótos, édesburgonyás lencse dahl
Vitaminokban gazdag, indiai ihletésű egytálétel, ami nagyon jól fog esni a hideg napokon.

Spenótos, édesburgonyás lencse dahl (fotó: Getty Images)
Hozzávalók:
- egy nagyobb darab vöröshagyma
- 3-4 fokhagymagerezd, zúzva
- egy ujjnyi gyömbér, meghámozva, finomra aprítva
- szárított csili, őrölt kurkuma és kömény (ízlés szerint)
- 400g édesburgonya egyforma darabokra vágva
- 250 g vörös lencse
- növényi olaj
- só, bors (ízlés szerint)
- 600 ml zöldségleves alaplé
- egy zacskó bébispenót
- újhagyma és bazsalikom a tálaláshoz, aprítva
Elkészítés:
- Melegíts fel némi olajat egy lábasban. Add hozzá a vöröshagymát, valamivel később a fokhagymát, és párold addig az egészet, míg teljesen megpuhulnak. Ezután jöhet a gyömbér, a csili, a kurkuma és a kömény.
- Vedd közepesre a lángot, majd keverd az egészhez a kockákra vágott édesburgonyát. Ezután keverd bele a lencsét, az alaplevet, a sót és a borsot.
- Forrald fel az egészet, vedd vissza a lángot, és főzd további 20 percig, amíg a lencse és az édesburgonya is megpuhulnak.
- A végén keverd hozzá a spenótleveleket. Miután összefonnyadtak, tálalás előtt szórj a tetejére újhagymát és bazsalikomot.
3. Rizses lencse
Annyira egyszerű, hogy gyakorlatilag magától elkészül.

Rizses lencse (fotó: Getty Images)
- 500 g barna lencse
- 1 bögre basmati rizs
- olívaolaj
- 1 nagyobb darab vöröshagyma, kockára vágva
- víz
- só, bors és zöldfűszerek, pl. koriander vagy petrezselyem (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Mosd át alaposan a már beáztatott lencsét. Önts rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje, majd jöhet a forralás. A lencse akkor lesz jó, ha al dante állagot kapsz.
- Tedd fel főni egy külön edényben a rizst is.
- Miután a lencse megfőtt, öblítsd le alaposan.
- Öntsd az olívaolajat egy fazékba, vedd közepes lángra, add hozzá a kockára vágott hagymát, majd pirítsd kb. 5 percig.
- Tedd a lencsét a fazékba a leöblített, főtt rizzsel együtt. Add hozzá a fűszereket, hozzá a 3 bögre vizet, és keverd össze alaposan az egészet.
- Vedd magasra a lángot. Amint a víz felforr, vedd takarékra a lángot, és főzd tovább 10-15 percig. Ennyi az egész – miután elkészült, kis sajtot is reszelhetsz a tetejére, illetve párolt zöldségekkel is gazdagíthatod.
Ha a hagyományos vonalon maradnál, itt találod a klasszikus, újévi lencsefőzelék receptjét (sült oldalassal).
Kiemelt kép: Unsplash/Joanna Stołowicz