Vigh Krisztina most egy elképesztően finom variációt ajánl. A panettonesütéshez érdemes kifejezetten ehhez való papírformákat beszerezned, ezek hiányában persze magas(ított) falú tortaformába is teheted.
Hozzávalók 3 kicsi (vagy egy nagy) panettonéhoz:
A tésztához:
- 5 dkg friss élesztő
- 1,8 dl langyos tej
- 15 dkg cukor
- 60 dkg finomliszt + a formázáshoz
- nagy csipet só
- 10 dkg kandírozott, kockázott gyömbér
- 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
- 3 tojássárgája + 2 tojás
- 15 dkg vaj/margarin
- 10 dkg narancslekvár (vagy sárgabaracklekvár 1 kezeletlen narancs reszelt héjával keverve)
A mázhoz:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 3 dkg vaj (vagy 2-3 evőkanál étolaj)
- 3 evőkanál kandírozott gyömbér
- A tésztához a morzsolt élesztőt a langyos tejben 1-2 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a kockázott gyömbért, a reszelt narancshéjat, a tojássárgáját, az egész tojásokat, a puha vajat/margarint, illetve az élesztős tejet, majd kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát 3 egyforma részre vágjuk, és lisztezett felületen lapogatva 10×15 cm-es téglalappá formázzuk őket. Megkenjük narancslekvárral a közepüket egy csíkban. A tésztaszéleket lazán ráhajtogatjuk a töltelékre, és a tésztadarabot a tenyerünkkel gömbölyűre formázzuk.
- A feszes tetejű tésztacipókat 3 darab 8 cm átmérőjű, 11 cm magas panettone papírformába tesszük (tehetjük egy nagy panettoneformába is). 45-50 percet letakarva kelesztjük. A 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd rácson kihűtjük.
- A mázhoz a darabokra tört fehér csokoládét a vajjal/olajjal gőz felett megolvasztjuk, és a panettone tetejére csorgatjuk. Megszórjuk apróra vágott kandírozott gyömbérrel.
ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 25-30 PERC
KALÓRIA: 1675 KCAL/KISEBB DARAB
Recept és fotó: Vigh Krisztina
Ez is érdekelhet: Ricottakrémes, citromos, pisztáciás cannoli
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert különszámában jelent meg.
A magazint keresd azt újságárusoknál!
