Gyömbéres, narancslekváros mini panettone fehér csokoládéval

Gyömbéres, narancslekváros mini panettone fehér csokoládéval

Karácsony előtt rengeteg helyen lehet készen kapni az olaszok isteni ünnepi kalácsát, a panettonét, de ha van kedved kísérletezni vele, érdemes otthon is nekiállni.

Vigh Krisztina most egy elképesztően finom variációt ajánl. A panettonesütéshez érdemes kifejezetten ehhez való papírformákat beszerezned, ezek hiányában persze magas(ított) falú tortaformába is teheted.

Hozzávalók 3 kicsi (vagy egy nagy) panettonéhoz:

A tésztához:

  • 5 dkg friss élesztő
  • 1,8 dl langyos tej
  • 15 dkg cukor
  • 60 dkg finomliszt + a formázáshoz
  • nagy csipet só
  • 10 dkg kandírozott, kockázott gyömbér
  • 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
  • 3 tojássárgája + 2 tojás
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg narancslekvár (vagy sárgabaracklekvár 1 kezeletlen narancs reszelt héjával keverve)

A mázhoz:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 3 dkg vaj (vagy 2-3 evőkanál étolaj)
  • 3 evőkanál kandírozott gyömbér
  1. A tésztához a morzsolt élesztőt a langyos tejben 1-2 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a kockázott gyömbért, a reszelt narancshéjat, a tojássárgáját, az egész tojásokat, a puha vajat/margarint, illetve az élesztős tejet, majd kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 3 egyforma részre vágjuk, és lisztezett felületen lapogatva 10×15 cm-es téglalappá formázzuk őket. Megkenjük narancslekvárral a közepüket egy csíkban. A tésztaszéleket lazán ráhajtogatjuk a töltelékre, és a tésztadarabot a tenyerünkkel gömbölyűre formázzuk.
  4. A feszes tetejű tésztacipókat 3 darab 8 cm átmérőjű, 11 cm magas panettone papírformába tesszük (tehetjük egy nagy panettoneformába is). 45-50 percet letakarva kelesztjük. A 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd rácson kihűtjük.
  5. A mázhoz a darabokra tört fehér csokoládét a vajjal/olajjal gőz felett megolvasztjuk, és a panettone tetejére csorgatjuk. Megszórjuk apróra vágott kandírozott gyömbérrel.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 25-30 PERC
KALÓRIA: 1675 KCAL/KISEBB DARAB

Recept és fotó: Vigh Krisztina

Ez is érdekelhet: Ricottakrémes, citromos, pisztáciás cannoli

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert különszámában jelent meg.
A magazint keresd azt újságárusoknál!

NLKO Desszert

Ajánlott videó