A puhább, krémesebb, habosabb, tejszínesebb, illetve a különféle töltelékekkel, tojással felturbózott sütemények rövidebb ideig állnak el, így ezeket szenteste napján, valamint az azt megelőző napon célszerű elkészíteni. Nem újdonság, hogy az ilyen típusú desszerteknek a hűtőben a helyük, ha nem szeretnénk, hogy idő előtt romlásnak induljanak.
A jó előre elkészített, szárazabb tésztájú sütemények (például mézeskalácsok, kekszek, hókiflik) esetében viszont már más a helyzet. A megfelelő tárolás természetesen ekkor is lényeges szempont, hiszen csak így őrizhető meg sokáig az ízük és az állaguk is – persze, amennyiben nem fogynak el pillanatok alatt.
Általános szabály, hogy a szárazabb sütiket légmentesen záródó dobozban szükséges tárolni – így megóvhatjuk a tésztát a levegőtől, ami jelentősen befolyásolná az állagát. Érdemes figyelni továbbá arra is, hogy az eltérő típusú süteményeket ne tároljuk egy helyen, hiszen így könnyen átvehetik egymás illatát.
Kapcsolódó: A mézeskalács története dióhéjban
Ugyanakkor éppen abból adódóan, hogy ezek a sütik sokunknál valamivel előbb készülnek el, joggal vetődik fel bennünk a kérdés: vajon meddig fogyaszthatjuk őket biztonsággal? És meddig állnak el a romlandóbb sütemények?
Ennyi ideig állnak el a különféle ünnepi sütemények
A legnépszerűbb ünnepi desszertfélék közül sok fajta meglepően hosszú ideig friss marad, ha jól tároljuk őket, míg másokat érdemes valamivel hamarabb elkapkodni a tányérról.
Mutatjuk, meddig fogyaszthatók a különféle sütemények – a részletekért lapozd fel a lenti galériát!
⬇️
⬇️
⬇️




Amire extrán figyelj
Mindig érdemes fejben tartani, melyik sütit pontosan mikor készítettük.
Ha az állaguk és színük megváltozik, és ha furcsa, nem megszokott szagot árasztanak, inkább ne kockáztassunk!
Gasztroajándékokkal készülsz, vagy csak általánosságban érdekel az ünnepeket érintő élelmiszerbiztonság? Az alapvető tudnivalókról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán is tájékozódhatsz.
Ez is érdekelhet: Íme, nagyanyáink tökéletes bejgli receptje Urbán Gábor cukrásztól
Kiemelt kép: Pexels/Nikolett Emmert