mézeskalács

Bejgli, mézeskalács és társaik – Ennyi ideig állnak el az ünnepi sütik

Legyen szó mézeskalácsokról, kekszekről, linzerekről, fahéjas csillagokról vagy hókiflikről, sok háztartásban már javában zajlik a nagy sütimaraton, és őrült tempóban készül minden olyan finomság, amit jó, ha már az ünnepek előtt kisütünk.

A puhább, krémesebb, habosabb, tejszínesebb, illetve a különféle töltelékekkel, tojással felturbózott sütemények rövidebb ideig állnak el, így ezeket szenteste napján, valamint az azt megelőző napon célszerű elkészíteni. Nem újdonság, hogy az ilyen típusú desszerteknek a hűtőben a helyük, ha nem szeretnénk, hogy idő előtt romlásnak induljanak.

A jó előre elkészített, szárazabb tésztájú sütemények (például mézeskalácsok, kekszek, hókiflik) esetében viszont már más a helyzet. A megfelelő tárolás természetesen ekkor is lényeges szempont, hiszen csak így őrizhető meg sokáig az ízük és az állaguk is – persze, amennyiben nem fogynak el pillanatok alatt.  

Általános szabály, hogy a szárazabb sütiket légmentesen záródó dobozban szükséges tárolni – így megóvhatjuk a tésztát a levegőtől, ami jelentősen befolyásolná az állagát. Érdemes figyelni továbbá arra is, hogy az eltérő típusú süteményeket ne tároljuk egy helyen, hiszen így könnyen átvehetik egymás illatát.

Kapcsolódó: A mézeskalács története dióhéjban

Ugyanakkor éppen abból adódóan, hogy ezek a sütik sokunknál valamivel előbb készülnek el, joggal vetődik fel bennünk a kérdés: vajon meddig fogyaszthatjuk őket biztonsággal? És meddig állnak el a romlandóbb sütemények?

Ennyi ideig állnak el a különféle ünnepi sütemények

A legnépszerűbb ünnepi desszertfélék közül sok fajta meglepően hosszú ideig friss marad, ha jól tároljuk őket, míg másokat érdemes valamivel hamarabb elkapkodni a tányérról.

Mutatjuk, meddig fogyaszthatók a különféle sütemények – a részletekért lapozd fel a lenti galériát!
⬇️
⬇️
⬇️

karácsonyi sütemény
aprósütemény
mézeskalács
bejgli
6 fotó

Amire extrán figyelj

Mindig érdemes fejben tartani, melyik sütit pontosan mikor készítettük.

Ha az állaguk és színük megváltozik, és ha furcsa, nem megszokott szagot árasztanak, inkább ne kockáztassunk!

Gasztroajándékokkal készülsz, vagy csak általánosságban érdekel az ünnepeket érintő élelmiszerbiztonság? Az alapvető tudnivalókról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán is tájékozódhatsz.  

Ez is érdekelhet: Íme, nagyanyáink tökéletes bejgli receptje Urbán Gábor cukrásztól 

Kiemelt kép: Pexels/Nikolett Emmert 

Ajánlott videó