forralt bor recept

Itt a forralt bor szezonja: mutatunk 3 tuti receptet!

Forralt bort nem csak karácsonyi vásárban ihatunk. Otthon is elkészíthetjük a magunk ínycsiklandó verzióját.
  • A bor fűszerezése az ókorban azt a célt szolgálta, hogy az ital sokáig eltartható legyen.
  • A forralt bor nemcsak finom, de az emésztésnek is nagyon jót tesz.
  • 3 receptet mutatunk: fehér- és vörösborhoz, valamint egy alkoholmentes verziót.

Azért van jó is a nyűgös-nyákos novemberben. Például az, hogy már négykor sötétedik, ezért 5 perccel később már mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül le lehet gurítani egy-két bögre forralt bort. Hát milyen jól tud esni, főleg, ha kellemes baráti beszélgetések és karácsonyi fények körítik, nem igaz? 

A forralt bor nem a karácsonyi vásárban ténfergő modern ember találmánya ám! Kifejezzen hosszú története van. Legkorábbi változatai az ókori Rómából származnak, ahol a bort fahéjjal és korianderrel ízesítették, mézzel édesítették. Az eljárásnak nemcsak az élvezeti érték fokozása volt a célja, de az is, hogy megelőzzék a bor romlását is.

A rómaiak hódításaikkal a fűszeres bor receptjét is Európa-szerte szétvitték, a finomság népszerűsége pedig a középkorban tovább nőtt. Nem sokkal később az orvoslásban is megjelent a fűszeres bor: nagy becsben tartották emésztést segítő és immunerősítő hatásai miatt.

Az olyan fűszerek, mint a fahéj, szerecsendió és szegfűszeg, ebben az időszakban Európában még drága importcikkek voltak, ezért a fűszeres forralt bor fogyasztása kezdetben inkább csak a gazdagabb rétegek kiváltsága volt. Az ital azonban idővel (és a fűszerkereskedelem kiszélesedésével) szélesebb körben is elérhetővé vált.

forralt bor recept

Forralt bort inni és szorongatni is jó! (Fotó: Getty Images)

Forralt borok a világ körül

A mai értelemben vett forralt bor először Németországban és Ausztriában vált igazán népszerűvé. A karácsonyi vásárok hagyománya errefelé  már korán szorosan összefonódott a Glühwein fogyasztásával, amely az ünnepi időszak egyik legikonikusabb itala lett.

A skandináv országokban népszerű glögg szintén hasonló a mi forralt borunkhoz, de gyakran tartalmaz mazsolát, mandulát és valamilyen erősebb alkoholt: likőrt vagy pálinkát is. Angliában a mulled wine nevű változat szintén az ünnepi időszak népszerű itala: ezt is mazsolával, narancslikőrrel vagy brandyvel gazdagítják.

A hideg, sötét téli hónapokban a meleg, fűszeres forralt bor fogyasztása a közösségi élet és az ünnepi hangulat fontos része. Az adventi vásárok, az otthoni összejövetelek és a karácsonyi ünnepek szinte elképzelhetetlenek nélküle. Viszont nem csak a vásárban érdemes kikérni! Otthon is jó nekilátni, mert garantáltan finom lesz, és

készítése közben fenséges illat tölti majd be a lakást. 

Jöjjön tehát három isteni forralt bor recept! Egy fehérborral, egy vörössel, egy pedig alkohol nélkül, hogy a gyerekek és a száraz novembert tartók se maradjanak ki a jóból. 

Forralt bor recept vörösborral

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 üveg száraz vörösbor 
  • 4 evőkanál barna cukor vagy méz
  • 1 narancs karikázva
  • 1 kezeletlen citrom héja 
  • 2 rúd fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1-2 csillagánizs
  • 1 dl víz

Elkészítés:

  1. Öntsük a vizet egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket és a citrusokat. Alacsony hőfokon forraljuk fel, hogy az ízek összeérjenek, és illatos szirupot kapjunk.
  2. Adjuk a keverékhez a bort, és lassan melegítsük fel, ügyelve arra, hogy ne forrjon. Hetven fok fölé nem érdemes melegíteni, ha nem szeretnénk, hogy elillanjon az alkoholtartalom.
  3. Szűrjük le az italt, és kínáljuk melegen.
  4. Díszítésként narancskarikát vagy fahéjrudat tehetünk a poharakba.

Forralt bor recept fehérborhoz

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 üveg száraz fehérbor (750 ml)
  • 4 evőkanál méz
  • 1 citrom (karikázva)
  • 1 narancs héja
  • 2 rúd fahéj
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 4-5 szem kardamom
  • 1 dl víz

Elkészítés:

  1. Egy lábasban keverjük össze a mézet, a fűszereket, a gyömbért és a citromot a vízzel. Melegítsük a keveréket addig, hogy a méz feloldódjon és a fűszerek kiadják az aromájukat.
  2. Öntsük hozzá a bort, és lassan melegítsük, ügyelve, hogy ne forrjon fel.
  3. Szűrjük le a keveréket, és kínáljuk még melegen. 
  4. Díszítsük citromkarikákkal!

Alkoholmentes forralt bor recept

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 liter 100%-os szőlőlé (vagy alma- és szőlőlé keveréke)
  • 1 narancs (karikázva)
  • 2 rúd fahéj
  • 1 (kezeletlen) citrom héja
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 1 teáskanál méz (opcionális)
  • 1-2 szelet gyömbér

Elkészítés:

  1. Tegyük a narancskarikákat, citromhéjat, fűszereket és a gyömbért egy lábasba. Öntsük rá a gyümölcslevet, majd melegítsük fel lassan.
  2. Ha a gyümölcslé kezd illatos lenni, de még nem forr, vegyük le a tűzről.
  3. Szűrjük le, és kínáljuk melegen. 
  4. Díszítsük citrusokkal!

Íme még egy recept, ezúttal forralt borhoz is használható fűszerkeverékhez.

Kiemelt kép: Getty Images