Kedvesnek hitt dolgok, amiket utálnak az eladók

Vannak bolti szokásaink, amiket udvariasságból teszünk meg, de valójában idegesíti az eladókat.

Sokszor gondoljuk azt, hogy udvariasak vagyunk és segítünk az eladóknak bizonyos szokásainkkal, amiket vásárlás közben teszünk meg. Nem is tévedhetnénk jobban: a legtöbb ilyen dolog valójában csak még több munkát generál az alkalmazottaknak. Ha szeretnéd könnyíteni a karácsonyi vásárlás során megnövekedett forgalommal járó nehézségeket, inkább hallgass ránk, és nem fognak szúrós szemmel nézni rád a bolti eladók.

Próbababák vetkőztetése

Bizony előfordulhat, hogy a kinézett ruhából épp a próbababák valamelyikén van az utolsó darab, ami a te méreted lenne. Ha nem akarod azzal zavarni az eladót, hogy segítsen levetkőztetni a próbababát, magaddal is könnyen kitolhatsz. Úgy tűnhet, hogy ezek a bábuk könnyű műanyagból készültek, de meglepődnél, hogy egynémelyik mennyire súlyos tud lenni. Mivel nem arra lettek kitalálva, hogy az emberi mozgást modellezzék le, ezért a végtagjaikkal sem tudsz úgy bánni, hogy kényelmesen le tudd vetkőztetni őket – ráadásul a kezek vagy a lábak könnyen el is válhatnak a felsőtesttől.

Nyugodtan kérd meg a közelben lévő eladót, hogy segítsen neked ebben, így azt is megtudhatod, hogy egyáltalán értékesíthetik-e a kiállítási darabot. Általában ők sem egyedül kezelik a kirakatokat, mert nehéz bánni a babákkal. Szóval ha nem akarsz kínos perceket okozni magadnak egy rád boruló babával, és megkímélnéd a bolti dolgozókat egy felesleges kirakatrendezéstől, inkább szólj nekik.

Próbababa kirakatban Getty Images

Kép forrása: Getty Images

Ruhák visszavitele a próbafülkéből

Szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy elsőre megtaláld azt a ruhadarabot, ami mindenféle tekintetben passzol hozzád. Könnyen megeshet, hogy több kört is kell tegyél a próbafülkében, mire sikerül megtalálni a tökéletes választást. Ilyenkor sokan udvariasnak tartják visszavinni a próbafülkébe cipelt darabokat az eredeti helyére, de mi ezt nem tanácsolnánk. Szándékosan helyezik a fülkék közelébe az állványt, amire a vállfákat lehet akasztani.

Az alkalmazottak nem fogják rossz néven venni, ha otthagyod a darabokat, és nem kezded el újra kihelyezni az üzlettérbe őket. Az eladók pontosan tudják, melyik ruhát hova és milyen módon kell visszatenni, tehát csak szívességet teszel nekik, ha próbálás után a kijelölt fogasra akasztod, amiket nem kívánsz megvásárolni.

Ruhastócok átrendezése, újrahajtogatása

Leginkább nadrágoknál fordul elő, hogy stócokban vannak és nem akasztva, amiből sokkal nehezebb megtalálni a kívánt méretet, hiszen lehet épp legalul van a rád passzoló darab. Ilyenkor válaszd ki a fazont, ami tetszene, és kérd egy eladó segítségét a méret megtalálásában, hiszen ő tudja a legjobban merre keresse. Ha viszont te kezdenéd el átnézni majd újrahajtogatni a stócokat, a legnagyobb igyekezeted ellenére sem tudnád ugyanúgy visszarendezni, ahogyan volt eredetileg. Így ismét megkímélheted az alkalmazottakat egy kis bosszúságtól, nem mellesleg magadnak is időt spórolsz. 

Farmernadrágok stócokban Getty Images

Kép forrása: Getty Images

Ne kérdezz a munkáról!

Érthető, ha szeretnél néhány jó szót szólni a valószínűleg stresszes, akár túlhajszolt kasszáshoz. Amit evidensnek tűnhet, de semmiképp sem ajánlanánk, hogy a munkájával kapcsolatos beszélgetést kezdeményezz. Például, hogy kell-e neki ünnepnapon dolgoznia, vagy szeret-e ott dolgozni. Legfeljebb kérdezd meg, hogy telt eddig a napja vagy beszéljetek az időről – viszont csak fogd rövidre, és kerüld a túl személyes kérdéseket. Így biztosan nem okozol kellemetlen szituációt, vagy generálsz esetlegesen feszültséget az eladóban. 

Amivel pedig a vendéglátósok agyára megyünk…

Úgy tartják, hogy az ember karakteréről a leginkább az árulkodik, hogyan viselkedik a nála rosszabb helyzetben lévőkkel, és azokkal, akik kiszolgálják. Nem feltétlenül kell szándékosan gorombának lennünk ahhoz, hogy egy étterem személyzetének ellenszenvét kivívjuk, hiszen a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

Ezekkel a húzásokkal biztos, hogy nem leszünk a vendéglátósok kedvencei.

Kiemelt kép: Getty Images