Pont most fogyott el a csomagolópapír? Last minute tippeket adunk a pótlására!

Minden kész, megvannak az ajándékok, a menü nemcsak fejben kész, de egyes elemei már a hűtőben pihennek, a lakás is egész jó, már csak az ajándékcsomagolás van hátra. Lássuk csak, hol is volt az a tavalyról maradt néhány tekercs? Jó ég, lehet, hogy kidobtam?

Ha előfordult már veled olyan, hogy épp csomagolni készültél, amikor rájöttél, hogy – hiába mertél volna meg is esküdni rá – nincs otthon csomagolópapír, vagy olyan, hogy épp csak az utolsó pár ajándékra nem futotta már a bekészített tekercsekből, tudod, milyen bosszantó tud lenni az ilyesmi. Ha pedig te is olyan vagy, mint én, azaz utolsó utáni pillanatban, lehetőség szerint az éj leple alatt, vagy 24-én délután csomagolsz, egy ilyen felismerés több mint bosszantó. 

De ne aggódj, egy kis kreativitással nem maradsz csinos ajándékok nélkül, és még egy éjjel-nappal nyitva tartó hipermarketet se kell keresned, mert jó eséllyel otthon is találsz alapanyagot ahhoz, hogy kreatív és szép csomagokat készíts. Ehhez hozunk néhány ötletet.

Elő az újságpapírral!

Ha járattok, vagy rendszeresen vesztek napilapot, esetleg elteszitek a kerületi újság, vagy kedvenc hetilapotok példányait, máris rengeteg alapanyagod van ahhoz, hogy szép csomagolást készíts. Ajándékcsomagolás gyanánt a minél egyszerűbb, lehetőség szerint fekete-fehér oldalak válnak be a legjobban, ezeknek a letisztultságához pedig nagyon szépen passzol egy-egy piros szalag, vagy annak hiányában sima spárgával a csomaghoz rögzített fenyőág, magyal, vagy épp mézeskalács.

Azt sem kell tudnia senkinek, hogy valójában kényszermegoldás volt csak: hadd csettintsenek elismerően, milyen kreatív még a csomagolás is!

Üres konzervek, befőttes üvegek

Az ajándék típusa válogatja persze, de egyes meglepetéseket nagyon szépen tudunk prezentálni például egy szép befőttes üvegben, kicsit az okos lány módjára: be is van csomagolva, meg nincs is. Az üveg fedőjét megfesthetjük, esetleg festéksprével lefújhatjuk, de maradék csomagolópapírokból, kisebb textilanyagból vagy a fentebb már bevált újságpapírból is elkészülhet csinos szoknya az üveg tetejére. Sőt, üres üvegeid még ajándék-inspirációként is szolgálhatnak. Egy-egy kiürült uborkás, vagy más közepes méretű üveg tökéletes lehet például „instant süti”, az egyik legegyszerűbb gasztroajándék köntöseként. Ennek elkészítéséhez keress egy egyszerű kavarós sütireceptet, majd a száraz hozzávalókat rétegezd csinosan egy üvegben. A megajándékozottnak csak tojást, tejet (amit a recept ír) kell hozzákevernie.

Egyszerű papírok

Nyomtatópapír, színes papírok az iskolába túlvásárolt készletből, barna csomagolópapír. Ezek, vagy legalább ezek egyike biztos, hogy akad a legtöbb háztartásban. Ezekben az alapanyagokban az a jó, hogy jól mutatnak a maguk egyszerűségében, de némi festékspricceléssel, esetleg matricákkal, vagy nyomdázással egészen egyedi csomagolást készíthetünk belőlük. Ha van otthon nyomtatónk, nyomtassunk a papírra valamilyen karácsonyi verset vagy novellarészletet,

ennyivel is többet, személyesebbet adhatunk vészhelyzetben is.

Gyerekrajzok

Ahol van egy vagy több kisgyerek, ott az első néhány évben rajzokkal firkákkal, vázlatokkal telnek meg a fiókok. A legjobban sikerültek, az anyák napiak és azok, amik a kicsiknek valamiért különlegesen fontosak, a hűtőn vagy keretben válnak kiállítási darabbá, a többi milliónyi alkotás (legalábbis nálunk) egy fiókban pihen. Kidobni nincs szíve az embernek, de az se állapot, hogy ne lehessen rácsukni a fiókot a papírtömegre. Ezek a kedves rajzok kiváló csomagolóanyagok lehetnek, így kapnak még egy lehetőséget, és a nagyszülőknek például kifejezetten nagy örömet szereznek majd az ebben átnyújtott meglepetések.

 

Vécépapír gurigák

Tudom, elsőre szentségtörésnek hangzik, hogy ilyesmibe csomagoljon az ember, de egy pillanatra érdemes félretenni az előítéleteket, főleg, hogy egy vécépapírguriga nem sokban különbözik egy papírtörlő alapjától, nem igaz? Ezek a kis papírgurigák remek szolgálatot tesznek, ha apróságokat szeretnénk becsomagolnia (jövő adventre érdemes el is menteni az ötletet), mert egy mozdulattal formás kis tasakká lehet őket hajtani, az pedig, hogy hogyan díszíted fel őket ezután, már csak rajtad múlik. 

Vászonzacsi és kendő

A környezettudatosság karácsonykor is menő, még akkor is, ha az ember azért érzi, hogy kik azok a családtagok, akik számára az ünnep nem igazi csillivilli papírok és óriási masnik nélkül. Kezdjük még papírbőségben az ő ajándékuk csomagolásával, újító környezetbarát ötleteinket pedig tartogassuk például a tiniknek. Nagy valószínűséggel kifejezetten menőnek fogják tarnai, ha ajándékukat egy egyszerű vászontasakban kapják meg (filccel ki is dekorálhatjuk, vagy írhatunk rá kedves üzenetet is) vagy ha kendőbe csomagoljuk a meglepetéseke. A csomagolás így mindkét esetben környezetbarát és tulajdonképpen maga is ajándék. 

Készíts aranyos mikulásos csomagocskákat – csak némi színes papír, vagy festék kell hozzá!

Kiemelt kép: Getty Images