Egy lakberendező tippjei a tökéletes karácsonyfa-díszítéshez

A karácsonyi készülődés egyik csúcspontja a fa ékesítése, amire mindenkinek megvannak a maga módszerei. De érdemes néhány jó trükköt ellesni a profi lakberendezőktől, stylistoktól és dekoratőröktől is, hogy idén még szebb legyen a díszítés.

Imádom a barátaim karácsonyfáit nézegetni, hiszen mind egyedi ízlésről és elképzelésekről tanúskodik. Olyan műfaj ez, amibe mindenki szívét-lelkét beleteszi, és mindenki másképp csinálja. Egyesek évről évre ugyanazt a színkombinációt húzzák ki a kalapból, mások kísérleteznek, megint mások jártukban-keltükben egy-egy új darabbal dobják fel a meglévő kollekciót. (Akár le is tesztelheted, hogy milyen karácsonyfa illik leginkább hozzád!) Körülnéztünk, milyen remek ötletekkel, ügyes trükkökkel élnek az Instagram és a Pinterest legszebb karácsonyfáinak díszítői, és összefoglaltuk, milyen sorrendben a legjobb dekorálni.

A tökéletes fa

Minden oldalról vegyük szemügyre a kiválasztott fát, nézzük meg, hogy elég egyenes és dús-e. Műfenyőnél ne sajnáljuk az időt arra, hogy szépen kihajtogassuk az ágacskáit, kisimítsuk a leveleit. Választhatunk cserepes fát is, amit karácsony után tovább nevelhetünk. Határozzuk meg, hol lesz a fa helye a lakásban, és ha lehet, tegyük körbejárhatóvá. Pakoljunk el a közvetlen közeléből mindent, ami tűzveszélyes. Ha vágott fenyőnk lesz, használjunk víztartó talpat, így sokáig frissek maradnak a tűlevelek. (Arról, hogy hogyan lehet minél tartósabb a fenyőfánk, ebben a cikkben írtunk bővebben.)

Vezérelv

Mielőtt nekiállunk a díszek felaggatásának, határozzuk meg a fő irányvonalat. Ez lehet egy színkombináció, formavilág vagy egy stílus, például: természetes, nosztalgikus, minimalista, skandináv. Az arany mindig nyerő, hiszen gyönyörűen mutat a sötétzöld háttér előtt, a jó öreg zöld-piros is jól működik, és könnyen variálható szinte bármivel. Nyugodtan gondolkozhatunk valami meglepőben is, mint a szivárvány színei és az átmenetek. A karácsony telhet a pop és a neonszínek jegyében is, ha éppen erre vágyunk, és garantáltan vidámságban telik majd az ünnep.

Fénnyel a sötétség ellen

Az apró égőket felsorakoztató tündérfényekből sohasem elég, helyezzük el őket úgy, hogy fa belső részeire is jusson belőlük. Kezdjük az alsó ágaknál és haladjunk felfelé! Kapcsoljuk fel őket már akkor, amikor elkezdjük felpakolni, így egyből látni fogjuk, ha valahol még lyuk van. Ha nagyobb méretű égősorral kombináljuk a tündérfényeket, igazán ragyogó hatást érhetünk el, olyannyira, hogy itt akár be is lehet fejezni a díszítést, a letisztultság jegyében. A retró szerelmeseinek kihagyhatatlan a színes fényfüzér!

Jöhet a csúcsdísz!

A balesetek elkerülése végett, amelyeknek áldozatul eshetnének gyönyörűen felpakolt díszeink, a csúcsdíszt tegyük fel rögtön a fényfüzérek után a fa tetejére. A szokásos geometrikus csepp alakú forma vagy angyalka helyett gondolkodhatunk nagy méretű csillagban és pompás pamutbársony szalagban is.

Mennyei gömbök

Magyarországon abban a szerencsében van részünk, hogy nem csak új, hanem gyönyörű régi díszekhez is hozzájuthatunk, sokszor egészen jó áron. Nézzünk körül a tematikus oldalakon, csoportokban (vintage-retro stuff for sale, régi karácsonyfa díszek szerelmesei, Galeria Savaria, Jófogás, stb.) és nosztalgiázzunk!
A nagyobb gömböket, díszeket helyezzük a törzs közelébe, hogy betöltsék a teret, a kisebbeket aggassuk az ágak végére. A legtörékenyebb darabokat helyezzük el feljebb, ahol biztonságban lehetnek, és hagyjuk a kedvenceinket a végére, hogy a legfeltűnőbb helyeken tündököljenek!

Extra ötletek

Ha az ember az Instagramon és a Pinteresten keresgél, hamar felfedezhet egy izgalmas új trendet a karácsonyfák terén: a növényi dekorációt. Akármennyire is felöltöztetjük a fánkat, biztosan maradnak lyukak a lombjában, és ezeket prímán feltölthetjük élő és száraz virággal, valamint illatozó zöld ágakkal. Ha inkább a hűvös-havas hatás mellett döntenénk, kipróbálhatjuk, milyen, ha műhó spray-vel lefújjuk az ágak végeit: mintha csak egy téli meseerdőbe csöppentünk volna!

A cikk szerzője okleveles lakberendező.

Dobd fel idei karácsonyfádat saját készítésű díszekkel – például ezzel az elegáns papírangyalkával!

Kiemelt kép: Unsplash