Ünnep alatt is könnyed receptek – íme, a tejmentes konyha sztárja!

A hűvösebb évszak beköszöntével van, akinek jólesik egy kicsit bekuckózni, elcsendesedni, másoknak pedig épp ez jelenti a vendégváró időszak kezdetét. Mindkét esetben előtérbe kerülnek a kényeztető ételek, legyen szó parti-falatokról, süteményekről, egy tál, forró ragulevesről vagy akár az ünnepi töltött káposztáról. Utóbbi szinte elképzelhetetlen tejföl nélkül, de mit tehet az, aki vegán, laktóz- és/vagy tejmentes étrenden él?

–––––SZPONZORÁLT TARTALOM–––––

Napjainkban egyre gyakoribb a laktózérzékenység, világszerte több millió embert érint. A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből a tejcukor feldolgozását segítő enzim hiányzik, vagy nem elegendő. Az intolerancia tulajdonképpen bármely életkorban kialakulhat: ha egészen kisgyermekkorban jelentkezik, a legtöbb esetben kinövik a gyerekek, viszont, ha felnőtt korban alakul ki, akkor valószínűleg élethosszig tartó állapotot jelent majd.

A laktóz-, azaz tejcukorérzékenység tünetei: rossz közérzet, hasi diszkomfort érzés, puffadás, hányás, hasmenés, illetve akár bőrkiütések is jelentkezhetnek. Emellett fontos tudni, hogy nem mindenki egyforma mértékben érzékeny a laktózra. Van, akinél már egy kanál joghurt is panaszt okoz, de másnál az is előfordulhat, hogy csak nagyobb „dózis”, pl. egy pohár tej elfogyasztása okoz néhány órán belül problémát. Egyéni toleranciától függ, – amit mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia –, hogy mekkora az a mennyiség, amely még nem okoz neki gondot. Sajnos a végeredmény mindkét esetben ugyanaz: a tejcukrot tartalmazó élelmiszer fogyasztása után jelentkezni fognak a tünetek.

Ha laktózmentesen szeretnénk étkezni, különösen oda kell figyelnünk az összetevőkre, mert a klasszikus dobozos tejen, joghurton, kefíren és tejfölön túl, a tejcukor sok más élelmiszerben megbújik. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával, ugyanis, ha valaki tejallergiás, akkor az allergiás reakciót a tejfehérje okozza. Amíg a laktózérzékenység esetén elég a fogyasztás mértékét az egyéni tolerancia szinthez igazítani, (vagy laktózmentes termékeket fogyasztani), addig az igazolt tejfehérje allergia fennállásánál teljes, tejfehérjementes étrendet kell tartani.

Mégis, hogyan küszöbölhetjük ki, a laktóz- és tejfehérje-érzékenység kínzó tüneteit anélkül, hogy lemondanánk a jóízű, krémes falatokról?

Tudományosan igazolt, hogy a babfélék, a szója vagy a burgonya – tehát a növényi fehérje források –, úgynevezett inkomplett fehérjék, önmagukban nem képesek a szervezet fehérjeigényének kielégítésére, mivel egyes esszenciális aminosavakban hiányosak. Komplett fehérjékkel, illetve más, szintén esszenciális aminosavakban hiányos inkomplett fehérjékkel azonban teljes értékűvé tehetők. Olyan ez, mint egy puzzle. Megfelelően kombinált és változatossággal fogyasztott, különböző növényi élelmiszerekből származó fehérje már elegendő esszenciális aminosavat tartalmaz a szervezet működéséhez és regenerációjához. Vegetáriánus és vegán étrendet követők számára is megfelelő fehérje bevitelt jelentenek a rendszeresen, változatosan és nagy mennyiségben fogyasztott olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek és szójatermékek, tejpótlók.

Visszatérve a krémes falatokra…

Legyünk őszinték: minden kényeztető étel jobban ízlik egy kis a crème fraîche-sel vagy a tejszínnel, nem igaz? Sok, a növényi étrendet épp felfedező ember számára fájdalmas pont, hogy hogyan is lehetne ezeket vegánként helyettesíteni egy gratinban (csőben sült burgonya, karfiol stb.) vagy egy krémes curryben, levesben?

Szerencsére előttünk is sokan foglalkoztak már ezzel a kérdéssel, a tejszínnek és társainak remek alternatívái vannak a piacon és az „egyszerű” vegán konyhában. A növényi táplálkozást népszerűsítő bloggerek és vloggerek nagy kedvence a Creme VEGA, mely a vegán konyha minden területén bevethető. Ez a krém viszonylag új a piacon, nem csak sokoldalúsága miatt népszerű, hanem semleges íze és természetesen verhetetlen ára miatt is. Tévhit, hogy a vegán ételnek drágának kell lennie!

A Creme VEGA egy szója alapú tejföl-alternatíva, amely laktóz- (tejcukor) és tejfehérje-mentes, ezáltal az ételérzékeny célcsoport számára is kitűnő.

Hűtőből kivéve azonnal fogyasztásra kész, sokszínűen felhasználható hagyományos – de akár reform ételekhez is. Hőálló tulajdonságai miatt alkalmas levesek, főzelékek sűrítéséhez, csakúgy, mint rakott ételekhez vagy tésztaszószok elkészítéséhez. A Creme Vegával bármilyen tejszínes szósz megalkotható, édesen és sósan is elkészíthető: például muffinok krémes önteteként, de a vegán curryk vagy krémes dippek, mártogatós szószok finomítására is alkalmas.

Az első dolog, ami megakad a szemed, ha kinyitsz egy csésze Creme Vegát, az a gyönyörű fehér szín. Sok vegán tejpótlóból ezt gyakran hiányoljuk (különösen, ha előzőleg félrevezető képekkel hirdették a csomagoláson).

A másik nagy kérdés, amely úgy tűnik, hogy sok embert különösen foglalkoztat: „nem túl kemény vagy lágy a Creme Vega?” A válasz: pont jó! Csakúgy, mint a tejalapú tejfölök friss és krémes állagú, íze pedig a vegán baktériumkultúrának köszönhetően a magyar konyhában megszokott savanykás ízt idézi. Éppen ezért valós, kompromisszummentes megoldást jelent mindazok számára is, akiknek a magyaros konyha kedvelt finomságairól kellett lemondaniuk ételérzékenységük vagy vegán életmódjuk okán. Selymes állaga miatt kedvelt alapanyaga tejmentes mártogatósoknak, krémeknek és desszerteknek is.

Tipp: a felhasznált fűszerekkel és ízesítőkkel is tökéletesen lehet játszani, hogy a számunkra megfelelő állagot elérjük, a textúrát kiegyenlítsük.

Mindegy, hogy tésztaszószról, mártogatósról vagy édes tortakrémről van szó, a Dr. Oetker Creme VEGA terméke sokféle ételhez használható. Mindezt teljes mértékben állati összetevők nélkül, így valódi segítséget nyújt mindazoknak, akik a konyhában a növényi táplálkozást tartják szem előtt. Mutatunk is két, könnyen és gyorsan elkészíthető receptet, íme, egy egészséges egytálétel és utána a bombabiztos vendégváró a sütnijó! jóvoltából!

Vegán serpenyős zöldség

kb. 4 adag

könnyen elkészíthető

20-40 perc között

Hozzávalók:

50 g kesudió

100 g mogyoróhagyma

600 g sárga paprika

400 g cukkini

400 g csiperkegomba

400 g cseresznyeparadicsom

4 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors

curry

150 g Dr. Oetker Creme VEGA

Előkészítés:

A kesudiót bevonatos serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni. A mogyoróhagyma héját lehúzzuk, majd felkockázzuk. Eltávolítjuk a paprika megházát, majd csíkokra vágjuk. A cukkinit megmossuk, és szeletekre vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és szintén szeletekre vágjuk. A paradicsomot megmossuk, és elfelezzük.

Elkészítés:

Az olajat nagy serpenyőben felforrósítjuk. A mogyoróhagymát, a paprikát és a cukkinit kb. 5 percig pároljuk benne. Adagonként hozzáadjuk a gombát, a zöldséget sóval és borssal fűszerezzük, és kb. 6 perc alatt fedő alatt majdnem készre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kb. 2 perc alatt felmelegítjük. A vegán tepsis zöldséget sóval, borssal és curryvel ízesítjük, majd Creme VEGA-val és kesudióval tálaljuk.

Tippek: A vegán tepsis zöldséget ízlés szerint megszórhatjuk friss zöldfűszerekkel. A vegán tepsis zöldséghez tálaljunk bagettet vagy rizst.

Vegán leveles kosárkák sajtkrémmel

Kb. 15 darab

könnyen elkészíthető

20-40 perc között

Hozzávalók:

Tésztához:

1 csomag Dr. Oetker Leveles tészta

Töltelékhez:

150 g vegán krémsajt

75 g Dr. Oetker Creme VEGA

kevés só

Díszítéshez:

kevés snidling

Előkészítés:

A leveles tésztát a csomagoláson leírt módon, felhasználás előtt 10-15 perccel a hűtőből kivesszük és állni hagyjuk. A csomagolóanyagot eltávolítjuk a tésztáról, majd a tepsit (kb. 35×40 cm) kibéleljük vele és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta: A leveles tésztából 15 darab egyenlő nagyságú (kb. 8×8 cm) négyzetet vágunk. Minden négyzetlapot a szélétől számított kb. 0,8 centiméterre körben bevágunk úgy, hogy az egyik szemközti sarkot nem vágjuk át teljesen. A két elvágott sarok felőli külső keretet mindkét oldalról ellentétesen áthajtjuk, így egy rombuszformát kapunk. A rombuszokat a tepsibe helyezzük, a kereten belüli részüket villával megszurkáljuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a tésztát megsütjük.

Sütési idő: kb. 14-16 perc (Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!) Sütés után a tésztát sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Töltelék: A krémsajtot összekeverjük a Creme VEGA-val, majd ízlés szerint kevés sóval ízesítjük. A krémet habzsákba (vagy egy levágott sarkú mélyhűtőtasakba) töltjük, és a kihűlt kosárkák közepébe nyomjuk.

Díszítés: A kosárkákat finomra aprított snidlinggel díszítjük.

Tipp: A krémet kevés reszelt tormával vagy 1 gerezd lereszelt fokhagymával is ízesíthetjük.