Magyar fenyő is van Európa legszebb karácsonyfái között

A karácsonyfa Európa legnagyobb részén az ünnep legfontosabb szimbóluma, nemcsak az otthonok vagy kertek (sokan díszítik fel ugyanis a kertjükben álló fenyőt is) dísze, de impozáns méretű és ragyogó fenyők ékesítik az európai városok fontos köztereit és karácsonyi vásárait is.

Egy Európa legjobb utazási desztinációit gyűjtő oldal munkatársai minden évben körülnéznek az európai városok táján és évről-évre megválasztják a legszebb (legfenségesebb, legszebben díszített, leghangulatosabb) fákat  és karácsonyi vásárokat is. A legszebb fenyőket gyűjtő listán idén egy magyar ezüstfenyő is helyet kapott.

A fények

A teljesség igénye nélkül varsói, londoni, bécsi, dublini vagy épp zágrábi vásárok és fenyők impozáns mezőnyében hazánkat a Parlament előtt felállított, Az ország karácsonyfájaként is emlegetett örökzöld képviseli, a budapesti városlátogatásra vonatkozó ajánlást pedig így nem egy konkrét karácsonyi vásár kapcsán kaptuk (a mi kedvenceinkről egyébként itt írunk korábban), hanem azért, mert a lista összeállítói szerint Európa városai közül Budapesten az egyik leghangulatosabb a karácsony. 

„Budapest karácsonykor is Európa egyik legszebb városa.

A magyar főváros minden évben befektet a legszebb műemlékek, a leghosszabb sugárutak, de még a járművek, közterek díszítésébe is. Budapest ezért igazán varázslatos atmoszférát teremt a karácsonyi várakozáshoz. Ezért ha igazán autentikus helyet keresel, ahol még mindig megtalálod a karácsony szellemét, felejtsd el Londont vagy Párizst, és fedezd fel, milyen  Budapestet karácsonykor. A Parlament előtti csodálatos karácsonyfa például tökéletes kiindulópont ahhoz, hogy körbesétáld Budapestet, és megcsodáld a magyar főváros  téli szépségét”  – olvasható az oldalon lévő ajánlásban.

Az idei évben az elszálló energiaárak és gazdasági válság miatt sokáig kérdéses volt, lesz-e, és ha igen, milyen mértékben lesz díszkivilágítás Budapest utcáin, a kérdéssel kapcsolatban online mondták el véleményüket a fővárosiak. Végül köztes megoldás született: kevesebb helyen, szerényebb kivilágítással találkozhatunk, de a legfrekventáltabb, központi területeken van kivilágított karácsonyi vásár többek között a Vörösmarty téren és a Szent István-bazilika előtt, működik díszkivilágítás a Szabadság téren, vagy épp a Váci utcában is, az egyes kerületek kivilágításáról a helyi önkormányzatok döntenek. A fényvillamos idén takarékossági okokból nem közlekedik és sok kerületben – el nem ítélhető módon – kifejezetten szerényen bánnak a fényfűzérekkel.  

A fenyő

A legszebb fákat gyűjtő listára idén a Kossuth téren felállított óriás  meg  lehet majd tekinteni. A 18 méter magas, törzsénél hetven centi átmérőjű, és mintegy nyolc tonnás óriási ezüstfenyő a szűk kétezerötszáz fős település egyik szépen gondozott kertjét díszítette korábban. A lenyűgöző megjelenésű fát 42 évvel ezelőtt ültették a ma már idős házaspár tagjai, annak Budapestre szállítása pedig komoly logisztikai munkát jelentett: szükség volt hozzá a katasztrófavédelem és a rendőrség közreműködésére is. Ezen a közútfigyelő kamerával készült felvételen jól látszik, hogyan robogott a méretes fenyővel az azt szállító teherautó. 

A Parlament előtt évről évre feldíszített óriási fenyők felállítását a tér délnyugati oldalán földbe süllyeszett foglalat támogatja és ez segít abban is, hogy a hozzá kapcsolt hevedereknek hála a fa erős szélben , szélsőséges időjárási körülmények mellett is a helyén maradjon.

„Az ország karácsonyfáját egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér színhőmérsékletű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz, valamint 2500 folyóméternyi, 16 000 energiatakarékos, színes LED-izzót magába foglaló fényfüzér ékesíti majd.” – olvasható az országház oldalán, az üzemeltetés pontos (és vélhetően magas) költségeiről nem áll rendelkezésünkre adat. A fa mindenesetre nagyon jól mutat még messziről is – igaz az azt körülvevő díszlet sem utolsó. 

Kiemelt kép: Getty Images