Az élmény a legszebb ajándék, különösen, ha zenés.

„A jó zenének feltétlenül van általános embernevelő hatása, mert sugárzik belőle a felelősségérzet, ez erkölcsi komolyság. A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be” – mondta Kodály Zoltán, és talán már ez önmagában elegendő magyarázat, ha valaki nem értené, miért is volna oly fontos a zenei nevelés.

Amíg a szövegek maguktól értetődő módon kísérnek bennünket gyerekkorunk óta – elvégre a magyar kultúra irodalomcentrikus – addig például a vizualitással szemben, és persze a zenével szemben mintha mindig lett volna némi távolságtartás, sokan talán úgy vélik, utóbbiakat érteni kell, míg az első bárki számára befogadható. Pedig ahogyan a vizualitás az életünk része (nemrég írtunk is egy könyvről, amely a művészettörténet világába kalauzolja a gyerekeket, de közben a felnőttek számára is remek szórakozást nyújt), úgy a zene is univerzális kommunikációs eszköz. A ritmusok, a hangok, a dallamok és harmóniák befolyásolnak bennünket, még testünk fizikai állapotát is (például éberebbé, álmosabbá tehetnek, még a vérnyomásunkra is hatással vannak). Sőt, bármennyire is döbbenetes, a kutatások azt mutatják, hogy a zene nemcsak a sztrókot elszenvedett betegeken segít, de a Parkinson-kórban szenvedők állapotára is jó hatással lehet (erről itt írtunk korábban).

Na de nem is soroljuk tovább a zene fantasztikus hatásait, inkább álljon itt néhány ajándékötlet arra az esetre, ha a zene szerelmeseit lepnénk meg – vagy éppen olyat, aki eddig nem mert elindulni ennek a csodálatos világnak a felfedezésére. Ne feledjük, nincs rossz választás: szóljon egy jegy vagy bérlet a MÜPA-ba, az Operába vagy akár a Budapest Jazz Clubba, élményt adni még mindig a legjobb ajándéknak számít!

Váradi Helga: Appassionata – Beethoven szerelme

Váradi Helga: Appassionata – Beethoven szerelme, 25 CHF

Ludwig van Beethoven 1827. március 26-án hunyt el Bécsben. Íróasztalának bal oldali fiókjában, annak is titkos rekeszében egy évszám és címzés nélküli, ceruzával írt, három részből álló levelet találtak az eredetileg keresett banki papírok helyett. A levél szóhasználata miatt a „Halhatatlan Kedves” hamarosan fogalommá vált a Beethoven-kutatók és -rajongók körében. A hölgy kiléte sokáig rengeteg fejtörést okozott: Ludwig és közvetlen utókora gondoskodtak róla, hogy ne hagyjanak egyértelmű nyomokat környezetük számára. A hosszasan szunnyadó titkot végül a 21. század elején vélték megfejteni. Az Appassionata egy multimédiás kötet, amely első alkalommal tesz kísérletet arra, hogy a Halhatatlan Kedves egy lehetséges kerek történetét modern képek és eredeti források segítségével mutassa be. 

Váradi Helga zenész személyes művészi interpretációjában 22 év krimiszerű fordulatait ismerhetjük meg. A kiadás Brunszvik Jozefin grófnő halála után 200 évvel első alkalommal tesz magyar nyelven is elérhetővé nagyobb mennyiségű forrásanyagot a szerző fordításában. Kaupo Kikkas észt fotóművész munkája hidat teremt múlt és jelen között, ezáltal is érzékeltetve a téma időtlenségét az eredeti helyszíneken. Váradi Helga 22 Beethoven-mű (3 lemez) eredeti bécsi fortepianón elhangzó felvételével gazdagította a kötetet. A könyv december 16-án, Beethoven születésnapján jelenik meg, és kb. 10 000 forintba kerül majd. Elérhető lesz a www.helgavaradi.com oldalon és a Papageno webshopjában.

Budapesti Fesztiválzenekar vásár, koncertjegyek és relikviák

A vásáron és a bfz.hu-n még számos apróság megvásárolható

Egy teljes hétvégére kinyílik a Budapesti Fesztiválzenekar „nappalijának”, vagyis próbatermének ajtaja: az év zenekarának választott együttes most először készül karácsonyi vásárral közönségének. Advent negyedik hétvégéjén, december 17-én és 18-án ingyenes meglepetéskoncerteket adnak, forró teával és forralt borral várják a hozzájuk látogatókat, akik a BFZ shop legújabb termékeiből, kedvezményes koncertjegyekből, különleges ékszerekből és gyerekkönyvekből is válogathatnak. December 18-án a Vasárnapi Kamarazene sorozat újabb gyöngyszemével zárul a hétvége, amire itt még találnak elérhető jegyeket.

A vásározók kedvezményesen juthatnak koncertjegyekhez:

a BFZ 15% kedvezménnyel ajándékozza meg azokat, akik a januári és februári nagyzenekari hangversenyeire vagy kamarakoncertjére vesznek legalább négy darab jegyet. Azokra is gondoltak, akik meghagynák a döntés örömét az ajándékozottnak: számukra tökéletes választás a BFZ-ajándékkártya. Új termékekkel bővült a BFZ shop kínálata is, ahol kicsik és nagyok számára is találnak örömteli ajándékot. A kávé-és teafogyasztók kedvencei lehetnek a zenekar életében is fontos szerepet betöltő zeneszerző, Gustav Mahler sziluettjével díszített csészék, de vászontáska és neszesszer is elérhető ugyanezzel a grafikával. Környezetbarát kulacsok, füzetek hangszeres mintával, bögrék, hangszeres sütiformák és karácsonyi gömbdíszek sorakoznak a zenekar ünnepi kínálatában.

A gyerekeknek a Pagony könyveiből válogathatnak, az ékszerek szerelmesei pedig olyan magyar tervezők egyedi kreációival találkozhatnak, mint Égi Marcell, Jermakov Kata, Király Fanni, Lázár Veró vagy Zeibig Anna.

A vásár időpontja és helyszíne: 2022. december 17–18. 10:00–17:00, 1034 Budapest, Selmeci utca 14-16. 
A minikoncertek időpontja: december 17. 11:00 és december 18. 11:00 és 14:00 A Facebook-eseményhez ezen a linken csatlakozhatnak! 

Budapest Park ajándékutalvány és/vagy könyv

Backstage: 10 éves a Budapest Park – Igaz történetek a kulisszák mögül

Az, hogy valaki szereti a klasszikus zenét, természetesen nem zárja ki, hogy rajongásával adózzon mondjuk a pop-, alternatív-, rock- vagy akármilyen másfajta zenének is. Aki Magyarországon szeret koncertre járni, az nyilván hallott már a Budapest Parkról, ami fennállásának 10 éve alatt az egyik legnagyobb és legfontosabb koncerthelyszínné nőtte ki magát – valójában egész Európa egyik legnagyobb kültéri szórakozóhelye lett. (Egyébként télen sem zár be: december 1-jétől korcsolyapályaként üzemel, igazán hangulatos, és jégdiszkót és egyéb eseményeket is szerveznek!) De igazi elemében tavasz végétől őszig van, amikor is nemcsak magyar, de egészen fontos és kurrens külföldi zenekarok koncertjei töltik meg élettel a helyet. Ha tehát van könnyűzene-fanatikus szerettünk, de nem tudjuk, pontosan mely zenekarokat kedveli, egy Budapest Park ajándékutalvánnyal egyszerűen nem lőhetünk mellé, ugyanis szinte minden műfaj képviselteti magát a Parkban, így biztos, hogy mindenki talál kedvére valót. Ha nem tervezünk hatalmas büdzsével, akkor is lehet ez opció, hiszen már 2500 forintos utalvány is elérhető (illetve 5000, 10 000 és 20 000). Ha pedig az ajándékozott imádja a magyar zenekarokat, a Backstage című könyv sem hiányozhat a karácsonyfája alól. A könyv, címéhez hűen rengeteg kulisszatitkot és beszélgetést tartalmaz előadókkal és szervezőkkel, képekkel gazdagon illusztrálva.

Koncertjegy a legnagyobbakra

Ha büdzsénk engedi, ideális ajándék egy igazi arénakoncertre szóló ajándék. Szokásához hűen a Live Nation koncertszervező cég 2023-ban sem hagyja hoppon a világsztárok rajongóit, kerüljenek ki bármely műfaj kedvelői közül: lesz Michael Bublé, Depeche Mode, Rammstein, Robbie Williams, Deep Purple koncert, de Budapestre jön Ozzy Osbourne, Diana Krall vagy éppen a One Direction fiúbandából megismert Louis Tomlinson is. Ha tudjuk, mire vágyik az ajándékozott, ne nagyon késlekedjünk, mert ezekben a koncertekben általában az a közös, hogy a legjobb jegyek igen hamar elfogynak rájuk. Részletek és árak a livenation.hu oldalán találhatók.

Kiemelt kép: Getty Images