Ezért ne mondd a gyereknek, hogy a Jézuska vagy a Télapó hozta az ajándékot

Ártatlan dolognak tűnhet, ami segít fenntartani a karácsony varázsát, mégis, egy szakértő azt ajánlja a szülőknek, hogy vállalják fel: tőlük kapta a gyerek a drága meglepetést a fa alá.

Ez az év legcsodálatosabb – és őszintén szólva egyben legstresszesebb – időszaka a szülők számára, akik semmi mást nem szeretnének, mint hogy az ünnepek varázslatosak és emlékezetesek legyenek gyermekeik számára. A közös készülődés, díszítés, adventi koszorú elkészítése végtelen számú lehetőséget kínál arra, hogy a kicsik szeme csillogjon az ünnepre várva. Azonban egy szociális munkás arra kérte a szülőket egy Facebookra írt posztjában, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak egy elterjedt karácsonyi gyakorlattól, vagyis hogy azt mondják, a Mikulás (vagy nálunk a Jézuska) hozza az ajándékokat, mégpedig egy nagyon fontos okból.

Az eredetileg 2017-es, 101 ezer megosztásnál járó bejegyzésben a Megan Jackson ezt írja: „Nem tudom eléggé hangsúlyozni: ne mondjátok azt a gyerekeiteknek, hogy az Ipad, IPhone és más, 200 dolláros játékok a Mikulástól vannak.” 

Meg is magyarázza, hogy miért: „Mert néhány család nem engedheti meg magának ugyanezt. A kisgyerekek csodálkoznak, hogy miért kaptak zoknit vagy kabátot vagy praktikus dolgokat a Mikulástól, míg más gyerekek iPadet.” Hozzátette, hogy volt már olyan szülő, aki sírt neki, hogy a gyereke azt kérdezte, hogy nem elég jó-e, vagy hogy a Mikulás nem szereti-e annyira.

„Megszakad a szívem a szülőkért és a gyerekekért” – írta. „Vállald fel az ajándékot. Nem a Mikulás vette az iPadet, hanem anya és apa. Hagyd meg a kevésbé drága ajándékokat a Mikulásnak. Örülj, hogy megengedheted magadnak azt, amit mások nem. Boldog karácsonyt!”

Empátiára nevelés vagy a varázslat vége?

A poszt alatt kommentelők többsége egyetértett az üzenettel, és többen leírták a hasonló tapasztalataikat. Egyikük, aki szintén szociális munkás, így fogalmazott: „Igaz! Ez az év legrosszabb időszaka a családjaim számára. A családon belüli erőszak a stressz miatt ugrásszerűen megnő. A szülőket lecsukják, mert lopniuk kell a gyerekeik miatt, vagy valami illegálisat tesznek, hogy pénzhez jussanak. Ez szívszorító. Hála Istennek, hogy vannak emberek, akik adományoznak, de ezek általában nem elektronikai vagy drága tárgyak.”

Egy másik hozzászóló azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy fel kell áldoznia gyermeke „fantáziavilágát a kevésbé szerencsésekért. Megértem, és empátiával vagyok mindenki iránt, de azt is meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy ne áhítozzanak mások dolgaira” – írta. „Mindig lesz valaki, akinek olyasmije van, amit egy másik gyerek nem kaphat meg.”

Egy harmadik szerint Jackson ötlete nagyon jó, és egyáltalán nem fogja csorbítani a kicsik hitét a Mikulásban/Jézuskában az, ha tudják: a drága meglepetéseket a szüleiktől kapták. „Mindenki szeretné, hogy a gyerekei minél tovább higgyenek a Mikulásban. Én teljesen mellette vagyok. Szeretném, ha az én két gyerekem is hinni tudna! De nézzünk szembe a tényekkel: ha a gyereked egy csomó játékot kap karácsonyra, és abból az iPad vagy PlayStation az egyetlen dolog, amit anyu vagy apu vett neki, komolyan azt hiszed, hogy tönkreteszi a karácsonyát, mert azt nem a Mikulástól kapta? Komolyan azt hiszed, hogy azt fogják mondani, hogy »nem a Mikulás nem hozta nekem, tehát biztos nem is létezik«? Ha igen, akkor ez azt bizonyítja, hogy a gyerekeink számára az anyagiak a fontosak, és nem az, hogy miről szól a karácsony igazából.”

Nem rosszabb, csak szegény

Magyarországon a gyerekek mintegy 35%-a él komoly nélkülözésben, ami azt jelenti, hogy kénytelen nélkülözni a fejlett világban alapvetőnek tartott javakat – derül ki az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF jelentéséből. Ilyen a napi háromszori étkezés, tisztálkodás, megfelelő ruházkodás, játékok, internet. Hazánk a vizsgált országok listájának végén található, nálunk rosszabb mutatója csak Bulgáriának (56,6%) és a sereghajtó Romániának (72,6%) van.

Ezt azt jelenti, hogy valószínűleg a mi környezetünkben is él ilyen gyerek, esetleg a csemetéd óvodás- vagy osztálytársa. Csak egy pillanatra képzeljük magunkat az ő helyükbe: ha azt hallják mindenhonnan, hogy csak a jó gyerekek kapnak ajándékot, de ők nem kapnak, azzal azt erősítjük bennük, hogy rosszak, és bennük van a hiba (nem pedig a rendszerben). Különben hogy fordulhatna elő, hogy az igazságos és kedves Télapó/Jézuska/angyalka neki nem hoz soha semmit, míg a Józsikának igen? Csepp a tengerben, de mégis fontos, hogy ne érezzék magukat rosszabbnak csak azért, mert szerény körülmények között élnek.

Ha pedig szeretnél valami tényleg kézzelfoghatót is tenni szegény gyerekekért, akkor több alapítvány és civil szervezet is végez különböző gyűjtéseket, amelyeknek küldhetsz adományt – nem csak karácsonykor.

Ilyenek a teljesség igénye nélkül:

Igazgyöngy alapítvány

Cipősdoboz

Mikulásgyár

Ökumenikus Segélyszervezet

SOS Gyermekfalvak

Adománytaxi

Az ünnepek végső soron sokkal többről szólnak, mint a drága ajándékokról. Hanem a család, a közösség és az empátia fontosságáról – mind olyasmi, amelyeket sokkal lényegesebben annál, hogy kitől van az ajándék.

Forrás: parents.com Kiemelt kép: Getty Images