Szépségápolási termékektől kezdve az illatgyertyákon, kitűzőkön, ruhákon át a nemes selyemsálakig és ékszerekig rengeteg csodás magyar termék közül választhatunk, ha ajándékot keresünk. Ezek közül válogattunk össze néhányat.

VYF, 100% selyemkendő, 135X135 cm, 37.000 Ft (vyf.hu)

A budapesti VYF 2014 óta kínálja legnagyobb gondossággal készült, látványos (és rendkívül strapabíró), 100% selyemkendőit. Régi és új, hagyomány és modernitás találkozik ezekben az egyedi, gyönyörű, mégis gyakran mókás selyemsálakban. Modern, hiszen a nyomatok digitálisak, az eredeti minták viszont kézzel készülnek. A márkának több kollekciója is van: A Jungle Boogie pasztelles színvilágában nemcsak a pálmafák, de a városi dzsungelek elemei is visszaköszönnek, a Bar Mleczny a lengyel tejbárok retró világát idézi meg pirosaival, citromsárgáival, tejbáros nénijével és kockás abroszaival, a The Office az irodák szürke egyhangúságát adja vissza egyszerre valósan és ironikusan, a Dobrumba étteremnek tervezett kollekció pedig az Ararát és az örmény jellegezetességek varázslatos színeiben pompázik. A többi különleges kollekcióért keresd fel weboldalukat: az biztos, hogy mindegyik színvilág rajongója megtalálja a maga kedvencét köztük.

 

Jutta Török kitűzők, 2500 Ft/darab (Instagram.com/jutta.torok)

Török Judit egy illusztrátor, aki egyébként a kecskeméti Pagony vezetője is. Jutta Török név alatt csodás grafikákat, képeslapokat és kitűzőket készít, amelyekhez a mindennapi életből meríti az ihletet, amit aztán egy csipet humorral fűszerez. Ő az, aki csapatával megalkotta a Kuvik taneszköz-készletet (ezek az alap matematikai ismeretekben és az olvasás elsajátításában nyújtanak segítséget a gyerekeknek), amellyel amellyel számos díjat nyertek. Kitűzői, csakúgy, mint képeslapjai, Magyarországon készülnek, így a fenntarthatóságot előnyben részesítő szeretteinknek is nyugodtan adható, hiszen ezek miatt nem kell aggódni, hogy egy kínai gyárból érkeztek ide több tízezer kilométert utazva.

Greenrococo, Relax ajándékcsomag, 23.400 Ft (greenrococo.hu)

A Greenrococo egy viszonylag fiatal magyar márka, amelynek alapítói a pannonhalmi dombok között élnek. Saját gyógynövényeik mellett az alapanyagokat lehetőség szerint ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból szerzik be, magas minőségű, hidegen sajtolt, finomítatlan növényi olajokkal, vajakkal, kivonatokkal, ásványi anyagokkal dolgoznak. 100% tisztaságú és kiváló minőségű illóolajokat használnak, kozmetikumaikat kézzel és kis tételekben készítik, hogy mindig frissek legyenek, és minél tovább megőrizzék a hatékonyságukat. Ez a csomag a testápolási rituálé megteremtéséhez szükséges minden összetevőt tartalmazza. Nyugtató, méregtelenítő, tápláló és hidratáló termékeket tartalmaz, például revitalizáló tustömböt, terápiás fürdősót, a fantasztikus illatú Wild Garden regeneráló kézkrémet, és egy direkt a márkának készült, Czene-Czakó Anna által készített kerámia szappantartót. Exkluzív széna papír kartondobozban érkezik szárított virággal, ünnepi díszítéssel.

Mom Wow póló, kulacs és ajándék szemmaszk, 12.980 Ft (momwow.hu)

A MOM WOW alapítói szerint minden mami szuperhős, aki megérdemli az elismerést. A MOM WOW póló saját maguk és szeretteik megbecsülésének szimbóluma, egy emlékeztető arra, hogy minden anya fantasztikus munkát végez (még ha nem is tökéletes), és igenis legyenek büszkék magukra! A márkát azért hozták létre, hogy intézményesítsék azt a titkos összekacsintást, közös tapasztalást, amit az édesanyák megtapasztalnak. Ez a póló, kulacs és a hozzá járó ajándék szemmaszk minden anya szívét megmelengeti, 500 extra forintért az ajándékozott neve is rákerül a pólóra. Webshopjukban egyébként vászontáska, baba- és felnőtt bodyk, sapkák, pulóverek, crop topok és elviteles bögre is található, különféle kedves feliratokkal, mint például: „Szerintünk minden mamai szuperhős”.

Ilcsi, Vitaminos-narancsos karácsonyi csomag, 9900 Ft (ilcsi.hu)

Ha magyar szépségápolási márka, akkor Ilcsi. A cég a több mint 60 év alatt az egyik legismertebb magyar családi vállalkozássá nőtte ki magát, amelyet már legalább 40 országban ismernek és szeretnek. Termékeik tisztaságát és magas minőségét a német BDIH, a COSMOS NATURAL minősítési elveit ellenőrző szervezet garantálja. Az Ilcsi esetében a „Termőföldtől a tégelyig” nem csak egy hangzatos kifejezés, hanem valódi tevékenység, és ebből a folyamatból a cég minden dolgozója kiveszi a részét. A termékeket sokáig szakembereken keresztül lehetett csak megvásárolni, de az egyre növekvő igény miatt végül webshopjukat is elindították, így már bárki bármikor megrendelheti kedvenc Ilcsi ápolóit. A limitált narancsos csomag termékei a körömvirág, a homoktövis, valamint az E-, és C-vitaminok hatóanyagaival dolgoznak: a Vitaminos-Narancsos Pihentető Fürdőszappan, a Vitaminos-Narancsos Tápláló Kézkrém és a Vitaminos-Narancsos Tápláló Testápoló fantasztikus illatával az érzékeket is kényezteti.

Eva Remenyi, Artemis fülbevalók, 25.990Ft-tól (evaremenyi.hu)

Reményi Éva hosszú élettartamú, etikusan és környezetbarát módon előállított, egyedi tervezésű, kisszériás ékszerei egyenként, kézzel készülnek. Az ötvösség eredendően egy kétkezi szakma, a munkafolyamatok jelentős része kéziszerszámokkal történik. Ötvös kollégái kellemes környezetben, jól felszerelt, budapesti műhelyben, etikus bérezéssel készítik a márka darabjait, és a felületkezelést és az öntést is helyi, budapesti, családi vállalkozások végzik. Az ékszereikre örök garanciát vállalnak, ami azt jelenti, hogy 1 éven belül garanciálisan, 1 éven túl minimális önköltségi áron vállalnak bármilyen javítást vagy felületkezelést. Filzófiájuk az, hogy nem eldobható divatékszereket kínálnak, hanem szerethető tárgyakat. Idén előrukkoltak otthoni kollekciójukkal is: a Heritage-ben otthonunk elfeledett ékei elevenednek meg. A kollekció múltidéző használati tárgyakból, az ünnepi asztal kiegészítőiből és olyan további darabokból áll, melyek akár több funkciót is betölthetnek életünkben.

Omorovicza, Nappali Ragyogás szett, 52.000 Ft (omorovicza.hu)

A másik magyar szépségápolási klasszikus, amiért világszerte rajonganak a beautymániások és szakemberek, az Omorovicza. Az Omorovicza család az 1880-as években építtette Budapesten a híres Rácz fürdőt egy oszmán török fürdő területén, és ennek az családnak a sarja az a Stephen de Heinrich de Omorovicza, aki Budapesten élve amerikai feleségével megalapította a magyar gyógyvizek jótékány hatását középpontba helyező márkát. Azóta eltelt jópár év és a világ minden táján rajonganak a brandért, amely az egyik legjobb országimázsnak bizonyult, legalábbis a szépségápolás iránt érdeklődők körében. Karácsonyra mindig különleges szetteket dobnak ki a legszélesebb árpalettán. A Nappali Ragyogás szett a középmezőnyben van, és egy teljes napi ruton: tartalmaz egy Napi C Vitamin szérumot, egy Ragyogó Hidratáló Krémet, egy Kímélő Arcradírt és egy Illumineye C szemkörnyékápoló mintát, és persze a márka egyik kedvelt  Utazó Kozmetikai Táskját. 

Andyourstories, Sweet Gingerbread illatgyertya,
3990 Ft (andyourstories.hu)

Az Andyourstories szójagyertyák egy budapesti műhelyben kézzel készülnek, etikus körülmények között, vegán, környezetbarát alapanyagok felhasználásával. A szójaviasz gyertyákat 100%-ban tiszta szójaviasszal, vegán és ftalát mentes illó- és illatolaj keverékével készítik, tiszta égésükhöz pedig ólommentes öko pamutkanócot használnak, melyek alapozása is 100%-ban tiszta szójaviasszal történik. Minden egyes gyertya tartósítószer, kőolaj és kegyetlenség-mentes vegán termék. A csomagolásban semmiféle műanyag nem található, minden szójagyertya egyedileg, kézzel öntve készül, az alapanyagok beszerzésénél alap szempont, hogy minél kisebb utat járjanak be amíg a műhelybe érnek. A Sweet Gingerbread (édes mézekalács) gyertya nagyon illatos, nagyon karácsonyi, nagyon sütis, a frissen sült mézeskalács illatával lengi be a teret, ami miatt tökéletes karácsonyi ajándék válik belőle.

Ikiiki, Fülbevaló, 21.900 Ft (facebook.com/ikiikijewelry)

A fiatal magyar tervező, Horányi Kinga ékszereit is beválogatták idén a New York City Jewelry Week „Jewelry off the Grid” című kiállítására. A rangos tengerentúli rendezvényre a szervezők a világ minden tájáról olyan alkotásokat vártak, amelyek speciális anyagokból vagy különleges eljárással készültek. A hazai tervező az IKIIKI márkanévvel, káprázatos nemesfém haböntéses technológiájával készült brossaival képviselte egyedüliként hazánkat az Amerikai Egyesült Államokban. Horányi Kinga 2013-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémműves szakán, 10 éve találkozott először az alumíniumhabbal, amely azonnal megragadta érdeklődését. Az ipar több területén használatos innovatív anyag művészi felhasználása nem szokványos, talán pont ezért keltette fel a New York-i szakmai kör érdeklődését is. A fémhab rengeteg új, a fémművesség számára eddig kihasználatlan esztétikai lehetőséget nyújt, amellett, hogy önmagában is látványos. Ékszereiből egyelőre a Facebook-oldalán válogathatunk.

Kiemelt kép: Getty Images