Ajándéktippek: 11 szakácskönyv a karácsonyfa alá

Ritu vagyok, szakácskönyvfüggő. Van tematikusan berendezett szakácskönyves szekrényem, ennek az egyik polcán gyűjtöm az adott év friss megjelenéseit, amiket december 31-én akkurátusan a megfelelő helyre pakolok. Számomra a szakácskönyvek lapozgatása, olvasgatása nem csak inspirációszerzés, hanem az egyik legfőbb stresszoldás. Tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül, ezért összegyűjtöttem tizenegy egészen kiváló újdonságot, hogy a hozzám hasonlóknak és a jófajta ajándékot keresőknek segíthessek.

Tóthné Libor Mária: Limara vendégvárói – Aranygaluskától zserbóig
(Csipet Kiadó) – 6000 Ft

Ha kelt tészta, akkor Limara. Legyen az kovászos kenyér, kalács, csiga, vagy pompos, az ő receptjeiben hiszek én, a barátnőim, a sütni szerető összes ismerősöm. Akadnak olyan kedvencek, amelyeket fejből tudok, legfeljebb a sütési hőfokot kell ellenőriznem a blogján vagy valamelyik könyvében. A belé vetett bizalmam az évek során csak erősödött, a csirke tikka massalát egy általa megosztott videó alapján készítem, de sütöttem már az útmutatóját követve koreai melegszendvicset is. Ha kertészkedési vagy adózási tanácsokat osztogatna, azokat is vakon követném, mert amit leír, az működik. Legújabb könyvében zseniális kelt tészták, valamint édes és sós sütemények szerepelnek. Nincs szükség különleges eszközökre, alapanyagokra, vagy cukrász végzettségre. Csak be kell tartani a receptet, ennyire egyszerű.

Beczkóyné Kner Piroska: Szakácskönyv
Parti Nagy Lajos: Árnyékporocska – Kner Piroska élete és receptjei
(Magvető Kiadó) – 5499 Ft

„Én is minden illő szerénység sutba dobásával azt mondom: ha jó ételt akarok enni, akkor főzök magamnak. Ezt akarom reklámként hangoztatni.” Kner Piroska irigylésre méltó magabiztossággal fogalmazott szakácskönyvének előszavában, különösen ha hozzávesszük, hogy mindezt 1915-ben, háziasszonyként vetette papírra. A Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak a húgaként nem volt kérdés, hogy megjelenik a receptgyűjteménye, ám a háború keresztülhúzta a terveket, a kézirat a padlásra került. Több mint száz évvel később végre kezünkbe vehetjük, és tiszteleghetünk a szerző lenyűgöző tudása, konyhai rutinja és stílusa előtt. Ez nem egyszerűen kuriózum, hanem egy kifejezetten jól használható, praktikus gyűjtemény. Jár mellé egy kísérőkönyv is, a családi levelezés és egyéb, fellelhető dokumentumok alapján Parti Nagy Lajos idézi meg Kner Piroska életének fontosabb mozzanatait. Az ő zsenialitásának köszönhetően nemcsak egy izgalmas, három dimenziós nőalak jelenik meg előttünk, de egy színes-szagos korkép is.

Andrew Rea: Filmek terítéken (Gabo) – 7990 Ft

Több filmben, de különösen a sorozatokban jelentőséggel bírnak az ételek; az asztal sokféle társalgás színtere lehet, ugyanakkor a szereplők személyiségéről szavak nélkül is rengeteget elárul, hogy mit esznek és hogyan. Felejthetetlen A séf című filmből például a cubano szendvics vagy a beignet fánk, a Julie és Julia-ból a boeuf bourgignon, a Trónok harcából a citromos sütemény. Én nem keveset nyomoztam, hogy ezeket a lehető legautentikusabb módon készíthessem el a saját konyhámban. A szerző Binging with Babish című YouTube-csatornája elképesztően népszerű, mert utánajár a titkoknak, és meg is mutatja, elmagyarázza hogyan kell megsütni a vágyott finomságokat. A könyvből a recepteken túl számos kulisszatitkot megismerhetünk, és új filmeket, sorozatokat vehetünk fel a listánkra.

Csokoládé Biblia – 180 recept fotókkal a világhírű francia intézet
cukrászaitól (Geopen) – 13.900 Ft

Jó pár évvel ezelőtt Le Cordon Bleu – Főzőiskola ínyenceknek címmel tematikus sorozat jelent meg, a vékony kis könyvek mindegyikében nagyjából harminc recept szerepelt. A mai napig őrzöm ezeket az elegánsan illusztrált köteteket, sok, azóta családi kedvenccé váló fogást ezekből tanultam meg. A Le Cordon Bleu világszerte egyet jelent a megalkuvás nélküli magas minőséggel, és ebbe remekül beleillik a Csokoládé Biblia. A csokoládé rajongott és nagyra becsült alapanyag, ugyanakkor rendkívül kényes; a tökéletes eredményhez ismerni kell a fortélyokat, az alapvető technikákat. Ez a könyv lépésről lépésre tanítja meg, hogyan kell klasszikus csokitortákat, selymes krémeket, rafinált desszerteket, kekszeket, és bármilyen édességen bevethető csokidíszeket készíteni.

Náray Tamás: Viva Espana! Kedvenc spanyol süteményreceptjeim
(Boook Kiadó) – 6990 Ft

Többször voltam Spanyolországban és nagyon jókat ettem, de a desszertek szinte teljesen kimaradtak. Most már tudom, hogy ez súlyos hiba volt. Náray szakácskönyvében a sütemények egytől-egyig gyönyörűek, bármelyik megállja a helyét az ünnepi asztalon. Az ilyen „villantós” desszerteknél félő, hogy a kivitelezés megoldhatatlan cukrászrutin nélkül, de szerencsére erről itt szó nincs. Egyszerű, de minőségi hozzávalók szükségesek és aki életében öt süteménynél többet sütött, az lazán megoldja. A receptek régiónként követik egymást, a nagyszámú fázisfotó megkönnyíti a kivitelezést. Akadnak köztük gyümölcsös, csokoládés és kelt tésztás finomságok, a citromos-habos sütemények kedvelői számára pedig ez a könyv maga a Kánaán!

Chad Robertson: Tartine kenyér (HVG Könyvek) – 6900 Ft

Járványidőszakban a tíz millió pék országa lettünk, látszik ez a lisztfogyasztáson, a közösségi oldalakra posztolt cipók számában, és sajnos a súlyunkon is. Ez utóbbin kinek-kinek saját feladata változtatni, de legalább megtanultuk, hogy ha már pékáru, akkor legyen minőségi. A San Francisco-i székhelyű pékséglánc tulajdonosainak süteményes könyve a tavalyi év egyik szenzációja volt, és az idei, kenyeres kötet sem okoz csalódást. Részletes, képekkel gazdagon illusztrált, követhető útmutatót kapunk a kovászolás technikájához, a cipók, kelt tészták, péksütemények formázásához, sütéséhez, ízesítéséhez. Óriási plusz, hogy több izgalmas receptet adnak arra vonatkozóan is, hogy mit csináljunk a friss, vagy pár napos kenyérből. Szendvicsek, saláták, levesek, egytálételek – már csak ezek kedvéért is érdemes belefogni a kenyérsütésbe.

Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv
(21. Század Kiadó) – 6490 Ft

Évek óta magyarázom boldog-boldogtalannak, hogy a brit konyha igenis jó, csak sokáig rossz volt a marketingje. A szemléletváltásban a sztárszakácsokon és a tévés vetélkedőkön túl nagy szerepe van a kosztümös filmeknek és sorozatoknak. Mind közül kiemelkedik a Downton Abbey, amit nemcsak a fordulatos történet miatt szerettünk, hanem a csodás ruhák, gyönyörű kastélyok, parkok, valamint a lenyűgöző lakomák miatt is. A hat évad során láthattuk, mit ettek az urak, és mit a személyzet; ámultunk, milyen profizmussal készíti Mrs. Patmore és csapata a reggeliket, az egyszerű ebédeket, az elegáns vacsorákat, a parti falatokat, valamint a karácsonyi nagy traktát. Ebben a kötetben az összes emlékezetes finomság benne van kultúrtörténeti érdekességekkel, kulisszatitkokkal és temérdek gyönyörű fotóval.

Ferrandi: A cukrászművészet nagykönyve (Alexandra Kiadó) – 24.900 Ft

Azokat a könyveket, amelyek a csúcsgasztronómia világába kalauzolnak el, nem azért szerezzük be, mert Michelin-csillagról álmodunk, hanem mert tanulni szeretnénk, és gyönyörködni vágyunk, kalapot emelni a mesterek nagysága előtt. Ezek a lenyűgöző kiállítású kötetek olyanok, mint a művészeti albumok; órákon át lehet lapozgatni, bogarászni, elveszni a részletekben, beleszeretni egy-egy remekműbe. Ugyanakkor, bennük van minden tudás, amire csak szükségünk lehet a konyhában. Ebben a kötetben az eszközöktől és alapanyagoktól a legkülönbözőbb technikákon át jutunk el a receptekig. Minden érthetően, precízen van leírva, és rengeteg fényképpel, fázisfotóval illusztrálva. Akiben megvan az akarat és a szükséges fegyelem, az az instrukciókat követve igazi remekműveket alkothat akár egy aprócska konyhában is.

Jamie Oliver: Együtt (Park Kiadó) – 7999 Ft

Vajon mi a pucér szakács titka? Miért van az, hogy a tizennyolcadik könyvét pont olyan izgalommal várjuk, mint az elsőt? Jamie Oliver több mint húsz éve tartó sikere nem pusztán a szakmai profizmusán vagy a közvetlen stílusán alapszik. Valószínűleg van benne egy szenzor, ami nagyon pontosan jelzi, mire vágynak, mit keresnek az emberek. 2021-ben arra, hogy a családjukkal, barátaikkal végre együtt lehessenek, együtt ehessenek. Azok az igazán jó közös étkezések, amikor mindenki egyszerre ülhet az asztalhoz, és a szakács is kedvére beszélgethet, nem kell folyamatosan a konyhában robotolnia. Jamie ezúttal olyan menüsorokat állított össze – köztük villásreggelit, kerti partit, családi ebédet, páros vacsorát, curryestet – amelyekhez a fogásokat előre el lehet készíteni, így stressz nélkül lehetünk együtt a szeretteinkkel, miközben besöpörjük az elismerő sóhajokat, bókokat.

Krausz Gábor: Családom és egyéb receptfajták (Partvonal) – 5999 Ft

A tévéműsorokban feltűnő séfek hírnévre tesznek szert, ugyanakkor a nézőkben ott mocorog a kérdés: mégis miért vannak olyan nagyra magukkal? Krausz Gábor a képernyőn és első szakácskönyve lapjain is hiteles, önazonos. Megkapó őszinteséggel mesél a zsivány éveiről, hogy fiatal szakácsként miképp ingázott a kőkemény fegyelmet követelő Michelin-csillagos konyhák és az online póker, valamint a kábítószerek instant örömmel kecsegtető világa között. Az egyes életszakaszokhoz más-más országok, tájak, ízek kapcsolódnak, de a receptek egyformán pontosak és felhasználóbarátak. Csupa olyan ételt gyűjtött össze, amit szívesen főzünk-sütünk meg a családnak, de akár egy nagyobb társaság előtt is lehet villantani velük. Szó sincs trükkös fine dining falatokról, ezek a rusztikus ételek otthonosak, és melegséget, szeretetet árasztanak.

Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta – Desszertek könnyebben
(Central Könyvek) – 4900 Ft

A 160 grammos diétát már nemcsak a cukorbetegek és az inzulinrezisztensek követik, hanem azok is, akik szeretnének kiegyensúlyozottan étkezni. A téma ünnepelt szakértője Vrábel Krisztina, aki az elmúlt években a Nők Lapja Konyha hasábjain és a szakácskönyveiben bebizonyította, hogy az egészséges táplálkozásnak egyáltalán nem kell fájnia, a diétás ételek lehetnek finomak, laktatóak, változatosak. A desszertek terén is másképp gondolkodik; nem éri be annyival, hogy a cukrot lecseréli édesítőre, a búzalisztet pedig szénhidrátcsökkentett keverékre, ő egyszerre figyel a tápanyag-összetételre és az ízek gazdagságára. Édesség nélkül lehet élni, de minek – ez a könyv szerencsére vállalható kompromisszumokat kínál.