Adventi tennivalók – készülődés napi bontásban

Kezdjük a készülődést novemberben, így biztosan nem torlódnak össze a tennivalók! Összeállításunkban ötleteket adunk, hogy minél tartalmasabban teljen az adventi várakozás időszaka. 

A tél fűszeres évszak, szerezzünk be fahéjat, gyömbért, ánizst, na és mézet, narancsot, citromot! Írjuk össze szeretteink vágyait! Ha időben elkészül a lista, több esély van rá, hogy az ajándékok beszerzésével sem csúszunk meg. Díszítsük a lakást gyertyákkal, télies terítőkkel, égősorral. Ablakdísz készülhet papírból, szalvétából, sablonnal és hóspray-vel, üvegfestékkel. Menjünk hobbiboltba, gyűjtsünk ötleteket! Idén a decoupage vagy a scrapbook technika lesz a nyerő? 

November 22. Írjuk össze szeretteink vágyait! Ha időben elkészül a lista, több esély van rá, hogy az ajándékok beszerzésével sem csúszunk el.

November 23. Legyen egyedi adventi kalendáriumunk! Alapanyag: régi zoknik, gyufásdoboz, borítékok, textilek. Meglepetés:a csokoládé mellé egy-egy kedves üzenet.

November 24. Kitűnő ajándék az újság előfizetés, vegyük meg időben! 

November 25. Készítsük el az adventi koszorút! A hagyomány szerint az első, a második, a negyedik gyertya lila, míg a harmadik rózsaszín. 

Fotó: Getty Images

November 26. Kényeztessük magunkat télies kozmetikumokkal, ápol és javítja közérzetünket egy illatos kézkrém, mézes ajakápoló.

November 27. Olvassunk verseket, keressünk az interneten karácsonyi idézeteket!

November 28: Advent első vasárnapja idén november utolsó hétvégéjére esik.

November 29. Jótékonykodjunk, csatlakozzunk egy szimpatikus kezdeményezéshez: minden évben készíthetünk ajándékokkal teli cipősdobozt, amit egy rászoruló kisgyerek kap meg!

November 30. Főzzünk forralt bort, forró csokit, teát (téli kedvencünk a gyömbéres-citromos).

Fotó: Getty Images

December 1. Korcsolyázás, szánkózás, kiállítás – töltsünk együtt minél több időt szeretteinkkel!

December 2. A hagyomány szerint Szent Ferenc állított először betlehemet. A Szent Család, a pásztorok és a napkeleti bölcsek történetét kicsiben mi is felépíthetjük.

December 3. Mindig jó ajándék a könyv. Böngésszünk antikváriumokban vagy az interneten, és még időben adjuk le a rendelést!

December 4. Nézzünk klasszikus karácsonyi előadást, például a Diótörőt; Isten pénzét! A jegy Mikulás napi meglepetés is lehet.

December 5. Advent második vasárnapja. Látványos és ízletes: süssünk kekszet! Egyszerű elkészíteni, a gyerekek segítenek szaggatni, gömbölyíteni. Ráadásul sokáig eláll, elkészíthetjük jóval korábban. Szalaggal átkötve, dobozban, üvegben mutatós. 

December 6. Mi kerül a kifényesített csizmákba december 6-án, Szent Miklós ünnepén?

December 7. Körbeölel az ünnep illata, ha illóolajat párologtatunk,a lakásba pár fenyő és tiszafaágat helyezünk. 

December 8. Jó lenne meglepni a kollégákat is, de idén, a járvány miatt valószínűleg megint nem lesz részünk hagyományos munkahelyi karácsonyozásban. A videócsetelés szerencsére már ismerős mindenkinek – ha más nem, szervezzetek kedvenc kollégáiddal virtuálisan egy évzáró borozgatást, így mindenki az otthona biztonságában maradhat. 

December 9. Itt az idő, vegyük elő a karácsonyi filmeket, zenéket!

December 10. Díszítsük együtt a mézeskalács figurákat, építsünk mézeskalács házat! A szaloncukrok mellett a fa látványos dekorációi a fehér cukormázzal megfestett sütik. 

December 11. Az első nyomtatott karácsonyi képeslapot az angol Sir Henry Cole és barátja, John Calcott Horsley tervezte 1843-ban. Céljuk az időnyerés volt, üzenet a klasszikus „Boldog karácsonyt és új évet” (A Merry Christmas and a Happy New Year to You). 

Az első karácsonyi képeslap 1843-ból. (Fotó: Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

December 12. Advent harmadik vasárnapja. Iktassunk be egy estét, amely a pihenésé. Ellazít a klasszikus zene, a jóga, pihentet egy romantikus regény és a kedvenc magazinunk.

December 13. Elevenítsünk fel a „gonoszjáró napként” ismert Luca napon régi néphagyományokat (december 13.)!

December 14. Üljünk össze a barátnőkkel egy kávéra!

December 15. Mi lesz az ünnepi menü? Hogy mindenki találjon fogára valót, nyomozzuk ki, melyek a családtagok kedvenc fogásai!

December 16. Tervezzük meg, mikor lesz a nagytakarítás és a bevásárlás. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

December 17. Szerezzük be a karácsonyfát! Ellenőrizzük, megvan-e az állvány, világítanak-e az égők, kell-e pótolni díszeket…

Fotó: Getty Images

December 18. Hiányzik egy ajándék? Nem késő bonbont és karamellt készíteni! Hasznos, ha van otthon tartalékban csokoládé, tejszín, aszalt gyümölcs, mandula, marcipán.

December 19. Advent negyedik vasárnapja.
„Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valóban mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosan úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.” (Pilinszky János)

December 20. Beszéljük meg rokonainkkal az ünnepi menetrendet, ütemezzük be a látogatásokat, kivel, mikor találkozunk!

December 21. Távol lévő szeretteinkről se feledkezzünk meg, küldjünk e-mailben karácsonyi jókívánságokat! (És azoknak is, akikkel esetleg a járvány miatt nem találkozunk. Ha közvetlenebb a viszony, jöhet a videócset.)

December 22. Nosztalgiázzunk, idézzünk fel régi ünnepeket, vegyük elő a családi fotóalbumot!

December 23. Nem csak a kicsik fognak örülni, ha becsempészünk néhány társasjátékot a fa alá.

December 24.
„Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)

A cikk eredeti verziója a 2014-es Nők Lapja Adventben jelent meg.

Kiemelt kép: Getty Images