A rizskoch nosztalgikus klasszikus: egyszerre desszert és második fogás. Mutatjuk, honnan jött, miért hívjuk így, és hogyan készíthető el tökéletesre!

Nincs is jobb a klasszikus, nagyiféle édességeknél, nem igaz? Főleg azokért dobban meg igazán a szívünk, amelyeket langyosan és hidegen, desszertként vagy egy kiadós leves utáni másodikként is lehet fogyasztani. Ilyen a rizskoch – vagy rizsfelfújt is, ki hogy nevezi. Illatos, lágy, aranyló szélű és csupa-csupa vanília.

A rizsfelfújt története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor is a rizs egyre elterjedtebb lett Magyarországon is. Ami pedig a nevét illeti: az  Osztrák–Magyar Monarchia gasztronómiai sokfélesége hozta be a magyar konyhába a német eredetű koch elnevezést, amely a kochen (főzni) igéből származik.

A rizskoch elnevezésű rizsből készült felfújt hamar a magyar háziasszonyok egyik kedvenc fogása lett, hiszen egyszerű, olcsó, mégis bőséges és lélekmelegítő finomság. Mára a koch szó kissé nosztalgikus kifejezéssé vált, ezt a nyalánkságot sokan inkább rizsfelfújtként emlegetik, vagy még egyszerűbben, rizskóknak esetleg rizskónak ejtik.

A neve mindegy is: falja, aki elé odateszik. 

Ráadásul nemcsak mifelénk népszerű. A rizskoch rokonsága igen kiterjedt: a francia rizsszuflé, az olasz budino di riso vagy a brit rice pudding mind ugyanazt a lélekmelegítő, tejes-rizses vonalat viszik, kisebb-nagyobb ízesítésbeli eltérésekkel. És akkor még nem is szóltunk az idehaza a „gyrososnál” kapható égetett tetejű rizses finomságról.

Mindegyik isteni, de mi most a klasszikus nagyiféle verziót készítjük el, pofonegyszerűen. 

egyszeru-rizskoch-recept

Indulhat a sütögetés! (Fotó: Getty Images)

A tökéletes rizskoch receptje 

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 15 dkg kerek szemű rizs
  • 6 dl tej
  • 3 deci víz
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • sütőpapír vagy vaj a tepsi béleléséhez

Elkészítés:

  1. A rizst a tejjel, a csipet sóval, a vízzel és vaníliával puhára főzzük, amíg az összes folyadékot fel nem szívja.
  2. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a vajat, a reszelt citromhéjat, és hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját belekeverjük a rizsbe, a fehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is lágyan hozzáforgatjuk
  4. Egy sütőpapírral bélelt vagy jól kivajazott, tepsibe öntjük, és előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 35-40 perc alatt szépen megsütjük.

Tipp: egy kis sáfrány (esetleg kurkuma) hozzáadásával még szebb, aranyló sárga színt kap rizskochunk. Ha pedig elegánsabban tálalnánk, készítsük el kis tálkákban vagy szufléformában – a hatás garantált.

A rizskoch hidegen és melegen is csodálatos, érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle, így a másnapi reggeli is megvan. Tálalhatjuk baracklekvárral, meggyszósszal vagy vaníliamártaással, haladóknak pedig érdemes úgy enni, ahogy apukám csinálta: literszám rálocsolt málnaszörppel. 

Kapcsolódó: Készíts rizskochot fahéjas almaszósszal is! 

Kiemel kép: Getty Images

Ajánlott videó