Bereznay Tamás megmutatja, milyen ünnepi finomságot készíthetünk pisztrángból. 

Karácsony előtt a halkedvelők végre dúskálhatnak a friss halakban is, hiszen az élelmiszerboltok többségében ugrásszerűen megnő ilyenkor a választék. A mi választásunk most a pisztrángra esett, mutatjuk is a receptet:

Hozzávalók 4 személyre:

4 darab konyhakész pisztráng | só | 4 szál újhagyma | 2 csokor petrezselyem | 8-10 szál kakukkfű | 1 bögre (kb. 2 dl) kukoricadara + 4 evőkanál kukoricadara | 10 dkg vaj | 2 evőkanál étolaj | 1 darab citrom

  1. A pisztrángot – ha szükséges – megtisztítjuk, kívül-belül megsózzuk. 20 perc után szárazra töröljük, mindegyik hal hasába teszünk egy-egy szál újhagymát, kevés petrezselymet és kakukkfüvet. A halakat megforgatjuk a 4 evőkanálnyi kukoricadarában, majd 4 dkg vaj és az étolaj keverékén mindkét oldalán ropogósra elősütjük.
  2. Átszedjük egy sütőpapírral leterített sütőlemezre, majd 160 °C-os sütőben készre sütjük 20 perc alatt.
  3. A puliszkához felforralunk 4 bögre vizet sóval és a kakukkfűlevelekkel. Miközben a legkisebb lángon gyöngyözve forr, állandó keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát. 15 perc alatt krémesre főzzük, végül elkeverjük benne a maradék 6 dkg vajat. A pisztráng mellé tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + SÜTÉS

Recept: Bereznay Tamás
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/12. lapszámában jelent meg. 

Ajánlott videó