A gyógyítás és fejlesztés összhangja – Minden, amit tudni kell a Dévény-kezelésről

Dévény Anna az elmúlt négy évtizedben kidolgozta, folyamatosan tökéletesítette és töretlen hittel képviselte komplex gyógyító és fejlesztő módszerét. Az elismert gyógytornász és művészitorna-szakedző zászlaját tanítványai viszik tovább. Kiss Henrietta írása.

A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM) a mozgásrehabilitáció gyökeresen új megközelítése. Más terápiákkal szemben nem a beteg mozgásának erőltetésén alapul, hanem képessé tesz a mozgásra. Nem kell hozzá sem gyógyszer, sem segédeszköz, csak a páciens, és a gyógytornász lelke, szakértő keze és rendíthetetlen hite. Ez az, amiben bővelkedett Dévény Anna, aki egész életét annak szentelte, hogy gyógyulttá, a boldog életre alkalmassá tegye a túl korán vagy szülési sérüléssel világra jött kisbabákat.

Tessék csak csinálni!

„A módszer egyik pillére a Speciális manuális technika (SMT), ami a gyakorlatban azt jelenti: szakszerű, óvatos és nagy empátiával végzett kézmozdulatokkal helyreállítjuk az izom-, ín- és kötőszövetrendszer normál szöveti állapotát és fiziológiás helyzetét. Ezzel egy időben az izmokban és inakban lévő idegvégződések stimulációjával ingerületet juttatunk az agyba.

A DSGM a prevencióra épít, ami azt jelenti, hogy a Speciális manuális technika segítségével nem engedi kialakulni a tüneteket, amelyek akadályozzák a mozgásfejlődés megindulását. Ehhez pedig a minél korábban, akár már az inkubátorban megkezdett kezelés szükséges, mert csak így lehet elérni a maradvány tünetek nélküli, teljes gyógyulást. Az első hónapokban megkezdett terápia a leghatékonyabb, mivel az idegrendszer a korai időszakban képes a legnagyobb regenerációra. Ez alátámasztható azzal a felfedezéssel, mely szerint születésünk pillanatában nagyszámú idegsejttel rendelkezünk, melynek egy része a születés utáni hónapokban leépül. Azok az idegsejtek maradnak meg, amelyek megfelelő számú és minőségű kapcsolatot tudtak kiépíteni más idegsejtekkel. Ez a folyamat részben genetikailag meghatározott, részben a külvilág ingerei által befolyásolható. Véleményünk szerint a manuális technika által kiváltott ingerületek hozzájárulnak a megfelelő idegrendszeri kapcsolatok kialakulásához”– mondja Mézám Zsuzsanna DSGM-szakgyógytornász, fi zioterapeuta, aki éveken át volt Dévény Anna kollégája.

A Dévény-módszerrel nemcsak az idegrendszeri sérülések, hanem a tartási rendellenességek, aszimmetriák, ortopédiai problémák kezelésében is kimagasló eredményeket érnek el, hiszen nincs még egy olyan eljárás a gyermekrehabilitációban, amely az izom-, ín- és kötőszövetrendszer elváltozásaira is figyelmet fordít.

A kezelésről bővebben a Nők Lapja Psziché 2017/6. lapszámában olvashattok.

Szöveg: Kiss Henrietta

Fotó: Keri Gáspár