Itt az ezotéria újhulláma! – Menő lett a spiritualitás

Hatalmas változáson megy jelenleg keresztül az emberiség – főleg a Föld úgynevezett nyugati felén. Régen leginkább csak pénzben, hatalomban és szépségben mérték a sikerességet, mára ez kiegészült még valamivel. Napjaink mérvadó személyiségei egyre élénkebben érdeklődnek a spirituális tanok iránt, ezáltal pedig az ezotéria „menő”, sőt a sikeresség egyik fokmérője lett.

nlezo_ezoujhullam

Ma már nem elég Bora Borán nyaralni, a legutolsó divat szerint öltözködni, vagy luxus sportkocsiban száguldozni ahhoz, hogy valakit trendinek, irigylésre méltónak tartsanak. A „menőséghez” napjainkban hozzátartozik az is, hogy az illető jógázik, meditál, vegetáriánus, vagy vegán étrenden él, Tibetbe, Indiába jár szellemi feltöltődésre – azaz, törődik a testi-lelki harmóniájával.

Szinte már nem találunk a világsztárok közt olyat, aki ne hódolna az egészséges életmódnak, illetve akár az ezotéria valamelyik irányzatának. Ez persze nem új jelenség: a hippikorszak bálványai közül George Harrison India-rajongása közismert volt, de még maga az isteni Marilyn Monroe is jógázott, és a shiatsu-módszerrel kapcsolódott ki egy-egy fárasztóbb fellépés után.

Egész Hollywood jógázik

Az ok, hogy miért van annyi „ezoterikus világsztár” manapság, talán éppen ez. Az irigyelt, híres előadóművészekre akkora idegfeszültség nehezedik egy forgatás, egy koncert előtt, alatt és után, amekkorát mások el sem tudnak képzelni. Ez a ragyogás árnyoldala, és ha az illető nem akar beleroppanni, ép ésszel, tudatmódosítók használata nélkül bírni akarja a pörgést, muszáj elsajátítania a pihenés, lazulás technikáit. Erre pedig az ősi spirituális módszerek a legjobbak, így nem csoda, ha előbb-utóbb szinte mindegyikük ezekhez folyamodik.

A példák száma egyre nő, ráadásul ragadósak. Madonna az Astanga-jógára esküszik, ez biztosítja döbbenetes, fiatal pályatársakat megszégyenítő energikusságát. Robert Downey Jr. nyíltan bevallotta, hogy a jógának köszönheti a kokainfüggőségétől való megszabadulást, a topmodell Gisele Bündchen pedig azt, hogy két szülés után is a csúcson tudott maradni egy olyan szakmában, ahol egymás sarkát tapossák a szebbnél szebb, 15-16 éves üdvöskék, és a 20 éves már-már öregnek számít… A jóga a legnépszerűbb spirituális módszer Hollywoodban: Sting például egy-egy koncertje előtt megörvendezteti közönségét azzal, hogy zenekarával együtt a színpadon bemutat egy-egy bonyolultabb ászanát (jógamozdulatot).

Atlantisz helyett párkapcsolat

A spiritualitás más területei is divatba jöttek a média legnépszerűbb alakjainál.

Ha kíváncsiak vagytok a cikk folytatására, lapozzátok fel a Nők Lapja Ezotéria 2015/5. lapszámát a 78-79. oldalon!

Szöveg: Erős Judit

Illusztráció: Thinkstock