A lélekvándorlás témája rengeteg rendezőt megihletett az elmúlt évek során, annak ellenére, hogy megosztó dologról van szó. Ha titeket érdekel az újjászületés témaköre, akkor a következő művekben érdemes „elmerülnötök”.

Felhőatlasz

A múlt, a jelen és a jövő összefüggéseinek története bontakozik ki a Felhőatlaszban, ahol hat ember inkarnációját követhetjük végig 1849-től 2321-ig. A rabszolgaság elleni felszólalástól az apokalipszis utáni újrakezdésig több valóságba is bepillanthatunk, de a lényeg mégis csak az, hogy lelkeink a téren és időn keresztül vándorolnak halálunk után. Elsősorban szereposztása miatt (Tom Hanks, Hogo Weaving, Hugh Grant, Jim Sturgess, Halle Berry, Jim Broadbent) szeretjük ezt a filmet, de akit érdekel az emberöltőkön átívelő különös ismétlődés, annak mindenképpen érdemes megnéznie.

Tranzit a mindenhatóhoz

Daniel Miller (Albert Brooks) egy autóbalesetben életét veszti. Az üzletember a mennyei bíróság elé kerül, ahol egész létét mérlegre teszik, a döntés pedig kimondja: a férfinak vissza kell térnie a Földre, és ezúttal nem szabad elpazarolnia a mindennapjait. Csakhogy Daniel egyáltalán nem vágyik vissza korábbi életébe, ugyanis a túlvilágon találkozik az angyali Juliával (Meryl Streep). Ez a film olyan üzenetet hordoz, amit mindannyiunknak érdemes lenne örökre megjegyezni: az élet túl rövid ahhoz, hogy tétlenül várjuk, amíg vége szakad.

https://www.youtube.com/watch?v=jp6qkZkPBhY

A szem tükrében

Dr. Ian Gray (Michael Pitt) molekuláris biológus a szem evolúcióján keresztül kutatja az emberi lét keletkezését, így találkozik Sofival (Brit Marling) is, akivel szinte első látásra szerelembe esnek. Miután a nő tragikus körülmények között életét veszti, Dr. Gray olyan felfedezést tesz, ami alapjaiban változtathatja meg az emberiség életét. A tudomány és a hit kapcsolatának feszegetése már önmagában is érdekes téma, de a lélekvándorlás világába átültetve egyenesen mesteri.

Meghalsz újra

Ha eltűnt személy felkutatásáról van szó, Mike Church magánnyomozót (Kenneth Branagh) érdemes keresni – a férfi szakmája egyik legjobbja. Új ügyfele azonban nem a szokásos feladattal bízza meg: Amanda (Emma Thompson) arra kéri, segítsen neki megtalálni az emlékeit. A nyomozás szálai egy hipnotizőr (Andy Garcia) segítségével visszavezetnek egy negyven évvel korábbi bűntényhez, amelyet egy híres muzsikus követett el, akit halálra ítéltek. Mi köze van a két esetnek egymáshoz? És megismétlődhet-e a tragikus múlt? A Kenneth Branagh-Emma Thompson páros nagy kedvencünk, de a nem mindennapi, kiszámítónak egyáltalán nem mondható cselekményvezetés az, amiért ezt a filmet különösen a figyelmetekbe ajánljuk.

Születés

Anna (Nicole Kidman) épp házasodni készül, amikor megjelenik az életében egy kisfiú, aki azt állítja, ő a nő 10 éve elhunyt férjének inkarnációja. Mivel a gyerek képes a házasságuk legintimebb részleteit is felidézni, Anna teljesen elbizonytalanodik: képtelen elfogadni, hogy mindez lehetséges lehet. Ez a film még a lélekvándorlás témájában is fajsúlyos alkotásnak számít, de pont ez a szép benne, hogy gondolkodásra és elmélyülésre ad lehetőséget.

A Múmia visszatér

1933-at írunk. Bár Imhotepet, a fáraó főpapját pontosan 10 évvel ezelőtt száműzték a túlvilágra, a múmia most újult erővel próbálja leigázni a világot, amelyben egykori szerelmének, Anck-Su-Namunnak is szerepet szán. A már jól ismert triónak, Evelinnek (Rachel Weisz), Ricknek (Brendan Fraser) és Jonathannak (John Hannah) ezúttal is minden tudását be kell vetnie, hogy az ősi csapást megállítsa. Nem túlzás, ha azt állítjuk, több tucatszor láttuk már ezt a filmet, de történet még mindig képes teljesen beszippantani minket: valószínűleg azért, mert a reinkarnáció témáját kalandos formában dolgozza fel.