Szülőként mi indítjuk el gyerekünk internetes jelenlétét abban a pillanatban, amikor kitesszük a közösségi oldalra az első babafotót. Mi kezdjük építeni az ő digitális lábnyomát, azaz a róla szóló online információk kitörölhetetlen halmazát. De mi mindenre tanácsos figyelnünk, amikor a gyerekről posztolunk? Wéber Anikó írása.

Új korszak kezdődött! #anyavagyok, #instagyerek” – olvasom egy számomra ismeretlen édesanya posztját, és rögtön látom is a fotón a pici kisfi át. Valóban új korszak kezdődött. Az Insta-gyerekek korszaka, akik már egyszerre két világban nőnek fel. Az egyikben a családjuk, ovis- és iskolástársaik körében élik meg a legszebb pillanataikat, a jó és rossz, könnyű és nehéz helyzeteket. A másik terep pedig a digitális világ: ország-világ előtt ülnek először bilire, szavalnak selypítve verseket, mosolyognak vicces jelmezben a kamerába és tanulnak meg biciklizni.

Tanuljuk az internetes jelenlétet

A szülők talán bele sem gondolnak, mit fog szólni idősebb korában a kamasz egy felbukkanó tisztábarakós, hisztizős fotó vagy videó láttán. Esetleg abban bíznak, ha valami kellemetlen lesz a gyerek számára, majd úgyis letörlik. Emlékszem, kiskamaszként én is felfedeztem egy kádbancsücsülős, enyhén szólva sem előnyös gyerekfotót magamról egy albumban. Titokban kivettem és eldugtam a képet.

De az internetre felkerülő fotókkal és információkkal már nem lehet így elbánni. Ha letöröljük a tartalmat, akkor se lehetünk biztosak benne, hogy nem jön szembe velünk jobb esetben egy ismerős, rosszabb esetben egy idegen oldalán. Pedig a közösségi oldalaknak rengeteg előnyük is van. Ezeken keresztül tartom a kapcsolatot a távol élő szeretteimmel, és évek óta itt értesülök arról, ha egy ismerősömnek kisbabája született. Nem kell megvárnom a találkozót, már az első napokban megcsodálhatom az újszülöttet, és gratulálhatok a fotó alatt. Máris küldhetem a szíveket, hogy az édesanya tudja: vele érzek, és büszke lehet a sok száz lájkot kapott kislányára, kisfiára. Azelőtt, hogy jogi szakértővel beszéltem volna, eszembe se jutott, mennyi információ olvasható le egy ilyen posztról. Több személyes adat: a gyermek pontos születési dátuma, helyszíne, fotója, sokszor még a súlya is látható az interneten, ahol mások is elmenthetik, így nem tudhatjuk, kik és milyen módon élhetnek vissza ezekkel a tartalmakkal tíz-húsz év múlva. A mai kisgyerekes szülők is még csak tanulják a közösségi oldalakon való jelenlétet. Amikor ők születtek, róluk még nem került ki hasonló, gyorsan terjedő információ a világhálóra, így nincs pontos tapasztalatuk arról, mi mindenre lehet majd felhasználni ezeket az adatokat a távolabbi jövőben.

Nem csak azok láthatják, akiknek szántuk

„Tavaly óta még szigorúbban védik a személyes adatainkat, és mivel a fotó is annak számít, így jogunk van eldönteni, ki mit tehet közzé rólunk – mondja dr. Sánta Nóra jogász, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi Központjának vezetője. – A képmásunk és a hangunk a személyiségünk lenyomata, ezért hozzájárulhatunk, de tiltakozhatunk is egy-egy megjelenés ellen. Ahhoz, hogy valaki 18 év alatti gyermekről fotót készítsen vagy posztoljon, szintén a törvényes képviselőjének beleegyezése kell. Enélkül a fotót készítő jogot sért, és a szülő akár be is perelheti. Sokan nincsenek ezzel tisztában, én is láttam már buszon utazva idegeneket, akik a felszálló aranyos ovis csoportot fotózták” – meséli a szakértő, aki kollégáival azon dolgozik a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványnál, hogy a felnőtt társadalom az élet minden területén figyelembe vegye a gyerekek jogait, érdekeit, szempontjait. Oldalukon felhívják a figyelmet arra: tíz éven belül a teljes népesség 90 százaléka rendelkezik majd internet-hozzáféréssel. Azzal, hogy minden elérhető lesz a világhálón is, a digitális és a fizikai világ szinte eggyé válik, a kiskorúaknak pedig ebben az izgalmas lehetőségekkel teli, de veszélyeket is rejtő életben kell boldogulniuk.

A teljes cikket a Nők Lapja Psziché 2019/3. számában olvashatjátok el. 

Szöveg: Wéber Anikó

Nyitókép: Getty Images