Megbélyegzés, címkézés, kielemzés, analizálás az új Nők Lapja Pszichében

Miért bélyegzünk meg másokat és aggatunk olyan könnyen címkéket az emberekre? Hogyan váltunk önjelölt pszichológusokká? Mire ez a sok diagnosztizálás? A futás valójában menekülés? Miért van egyre több túlsúlyos gyermek? Az új, dupla címlapos Pszichében többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk sok más érdekes téma mellett.

„Lapozzatok bele” a magazinba, kattintsatok a képre!

Galéria | 14 kép

Bélyeg

– Nézd azt a gyereket! – mutatja a homokozó szélén mellettem ülő anyatárs.

– Melyiket? A síró kislányt?

– Nem, a fiút, aki ott dobálózik mellette. Nézd, milyen gyorsan rázza a kezét! Tuti, hogy ADHD-s. Szegény anyja…

Az ötéves fiút nem ismerem, mint ahogy a mellettem ülőt sem láttam soha előtte. Viszont két perc megfigyelés után teljes magabiztossággal diagnosztizálta, hogy szerinte miért viselkedik a gyerek úgy, ahogy. Egyre gyakrabban találkozom a jelenséggel, hogy pillanatok alatt címkézünk, diagnosztizálunk, hiszen olvastunk, hallottunk valami hasonlót.

Nem jött el a férfi a megbeszélt randira? Vagy érzéketlen a problémáinkra? Nyilván narcisztikus! Nem kell sajnálni, hiszen, „sose javul meg”. Fura az új kollégánk, nem érti a viccet? Már nyomjuk is rá a bélyeget, hogy autisztikus. Az ovistárs pedig nyilván hiperaktív, hiszen mindig felpattan, akkor is, ha a többiek üldögélnek. Értünk hozzá, mert olvastunk róla.

Ezek a kifejezések kiszabadultak valahogy a rendelők falai közül, megszöktek a terápiákról, és jó barátaink lettek, úgy tűnik, manapság elegáns orvosi kifejezéseket használni a köznyelvben. A szakemberek persze más véleményen vannak, dr. Bánki György pszichiáter elmesélte nekünk, hogyan állapítják meg, hogy valaki narcisztikus-e, mikor, kire mondhatja ezt egy orvos (26. oldal). Tanulságos elolvasni, milyen hosszú vizsgálatok kellenek egyes esetekben, és milyen sokféleképpen használhatják szakemberek is ugyanazt a kifejezést.

A bélyegzés gyorsan visszaüt – főleg egy gyereknél –, óvatosan kell bánni vele. Mint általában mindenfajta címkézéssel. Legyünk elnézőbbek a különbözőséggel, nem feltétlenül beteg, aki nem olyan, mint amilyennek a „normálist” elképzeljük.

A nyár a nyakunkon, élvezzük címkék nélkül!

Akovács Éva, főszerkesztő 

Ne feledjétek, a Nők Lapja Pszichében is megtaláljátok egér piktogramjainkat, amelyek itt, a nőklapja.hu-n megjelent, nyomtatott cikkekhez kapcsolódó anyagokat jelölik. Keressétek a magazinban az alábbi rajzokat, a cikkeket pedig weboldalunkon:

Ha a cikkek felkeltették az érdeklődéseteket, akkor hazafelé ejtsétek útba az újságárust, vagy kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol a nyomtatott verziók mellett digitális kiadványainkra is előfizethettek. A 2019/3-as Psziché magazint június 20-tól keressétek az újságosoknál!