Egoista generáció(k) – Fókuszban az Y-ok, a Z-k és az alfák az új Nők Lapja Pszichében

Vajon tényleg annyira mások? A mai fiatalok új igényei alkalmazkodtak technokrata világunkhoz, és talán ez a változás éppen annyira elkerülhetetlen, mint az, hogy anno a fekete-fehér tévét leváltotta a színes. Az új Pszichében emellett még számos izgalmas témáról írtunk – „lapozzatok” bele!

„Lessetek be” a magazinba, kattintsatok a képre!

Galéria | 12 kép

Mi neveltük őket

„Szuper vagy, édesem, fantasztikus! Anya nagyon büszke rád!” – nézem, mi az a kiemelkedő teljesítmény, ami miatt egy anya ilyen elragadtatottan kiabál a homokozó mellett. A gyerek egy vödröt telilapátolt homokkal. Mellette még öten teszik ugyanezt, minden felhajtás nélkül. Nem ritka a jelenség: dicsérjük a gyereket, bármit tesz, bárhogy teszi, pusztán azért, mert létezik. A kutatók szerint nem csak itt fordítottunk a gyereknevelésen akkorát, hogy egy teljesen új világnézetű, mentalitású, szorgalmú generációt sikerült felnevelnünk – jelenleg a tizenévesek teljesen másképp tekintenek a munkára (nem akarnak belerokkanni), másképp a párkapcsolatra (sokkal többet várnak el), a visszajelzésekre (kellenek, bármi áron). Az elmúlt évtizedben sok szülő inkább haveri viszonyban akart lenni a gyerekkel, mint szülői pozícióból irányítani őt, így a szabályok hiánya egy sokkal szabadabb életszemlélethez vezetett. Persze ennél azért jóval összetettebb az oka annak, miért olyan az Y és az utána következő generáció, amilyen. A válások száma, az egyik szülő hiánya, az állandó netes jelenlét, a like-vadászat és ezek következményei mind tettek arról, hogy ez a generáció fordítson az eddig megkérdőjelezhetetlen világunkon. A 2000 körül születettek a kutatások szerint nem használnak öblítőt és szalvétát, nem vesznek ingatlant, nem járnak bankba, ha tőlük függ majd, a gyémánt- és szőrmebiznisznek is annyi. Okosak, nyitottak az újra és mernek változtatni. Nem csak anya nagyon büszke rájuk. Az Y-okról, Z-kről és alfákról összegyűjtöttünk sok mindent, megszólalnak szülők és szakemberek is. Tanuljunk belőle!

Akovács Éva, főszerkesztő

 

Ne feledjétek, a Nők Lapja Pszichében is megtaláljátok egér piktogramjainkat, amelyek itt, a nőklapja.hu-n megjelent, nyomtatott cikkekhez kapcsolódó anyagokat jelölik. Keressétek a magazinban az alábbi rajzokat, a cikkeket pedig weboldalunkon:

Ha a cikkek felkeltették az érdeklődéseteket, akkor hazafelé ejtsétek útba az újságárust, vagy kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol a nyomtatott verziók mellett digitális kiadványainkra is előfizethettek. A 2018/2. Pszichét február 21-től keressétek az újságosoknál!