A férfiak fele sosem olvas könyvet, a nők tartják életben a regényeket

A magyar férfiak több mint fele saját bevallása szerint szinte soha nem olvas könyveket. A nők közül többen olvasnak, többen járnak rendszeresen könyvtárba és könyvesboltba is. De miért alakult ez így? Mennyire befolyásolja a könyvkiadást, hogy az olvasók nagyobb része nő?

 „Abban a pillanatban, hogy a nők eltűnnek a föld színéről, a regény is meghal” – így foglalta össze a Vágy és vezeklés Booker-díjas írója, Ian McEwan egy különös kísérlet során szerzett tapasztalatait. McEwan néhány évvel ezelőtt fogta magát és a fiával kiment az egyik londoni parkba, ahol elkezdtek ingyen könyveket osztogatni az arra tévedőknek. Az író elbeszélése szerint rövid idő alatt szétosztottak harminc könyvet, de szinte kizárólag nők között. A nők ugyanis lelkesen és hálásan fogadták a könyveket, míg a férfiak inkább gyanakvóak vagy elutasítóak voltak. 
Ian McEwan furcsa kísérlete csak megerősítette azt, amit a kutatók régóta hangoztatnak: a nők több könyvet olvasnak, mint a férfiak. Ha pedig csak a fikciós műveket nézzük, akkor különösen nagy a különbség a két nem között. Pedig a nők hatalmas hátrányból indultak, hiszen sokáig nem tanulhattak meg olvasni. Persze kivételek mindig akadtak, de általában egészen a 19. századig a nők között sokkal több volt az analfabéta, mint a férfiak körében. 

Az olvasáshoz kedvet kapó nőket többek között olyan akciókkal próbálták eltántorítani, mint az a 18. századi szokás, mely szerint a regények fedelébe fonalat és tűt illesztettek, hogy a nőket emlékeztessék: olvasás helyett inkább tartsák rendben a háztartást, főzzenek, mossanak, varrjanak.

Persze akadtak olyanok is, akiket jóval keményebb eszközökkel akartak elriasztani a betűk szeretetétől. Mindennek ellenére a 19. századtól aránylag gyorsan eltűnt (a nyugati világban legalábbis) a női analfabétizmus, a 20. században pedig a nők fokozatosan a többet olvasó nemmé váltak. Mára az olló a két nem között még szélesebbre nyílt, és kijelenthető, hogy például a regények piacát valóban a nők tartják el.

Mohó és lassú olvasók

Egy 2009-es brit kutatásban kétezer embert faggattak az olvasási szokásaikról. A válaszadókat négy kategóriába sorolták, aszerint, hogy milyen intenzitással és milyen gyakran olvasnak. A mohó olvasók körébe sorolták azokat, akik addig olvasnak egy könyvet, amíg be nem fejezik, nem hagyják félbe a könyveket, szabadidejük viszonylag jelentős részét az olvasásra áldozzák. Ők évente akár több tucat könyvvel is végeznek. A válaszadó nők közel fele, 48 százaléka ide tartozott, míg a férfiaknak csak 26 százaléka volt mohó olvasó.
Udvariasan lassú olvasónak nevezték azokat, akik a fenti csoporttal szemben évente csak néhány könyvet olvasnak el, mert sokkal hosszabb ideig tart nekik egy-egy könyv befejezése. A férfiak 32, a nők 18 százaléka tartozott ebbe a csoportba. A kutatásban megkülönböztettek még két kategóriát: azokét, akik folyton új könyvekbe fognak, de nem kitartóak, hamar elveszítik a türelmüket, és félreteszik a könyveket. Itt nem volt különbség a nemek között, a férfiak és nők kicsit több mint tizede tartozott ide. És végül voltak azok, akik vesznek ugyan könyveket, de saját bevallásuk szerint alig olvasnak el közülük párat. Ez a szokás a nők 17, míg a férfiak 20 százalékát jellemezte. 

Több nő a könyvtárakban és a könyvesboltokban

A magyarországi vizsgálatok hasonló eredményekre jutottak. Itthon a hatvanas évek óta rendszeresen készülnek olvasáskutatások, amelyekből rendre kiderült, hogy a nők nagyobb arányban olvasnak könyveket, mint a férfiak. A nyomtatott újságolvasási szokásokban egy ideje már nem találnak jelentős különbséget a két nem között, az online sajtót viszont még mindig a férfiak olvassák kicsivel nagyobb arányban. Könyvtárba egyértelműen a nők járnak többet, és ők vásárolnak nagyobb arányban a könyvesboltokban is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen arányban olvasnak könyveket a nők és a féfiak?
Miért olvas több nő rendszeresen?
Mennyire befolyásolja ez a könyvkiadókat?
Próbáld ki most kedvezményesen!