Zaha Hadid nevét mindenki ismeri, pedig rajta kívül is vannak világsztár női építészek. De kik ezek és kik voltak azok, akik kikövezték számukra az utat?

Nőként egyedül megállni a helyünket az építészet világában még mindig nagyon nehéz, ez még mindig a férfiak világa” – mondta egyszer az eddigi leghíresebb építésznő, Zaha Hadid, aki ugyan gyakran hangoztatta, hogy nem szeretne szakmájában afféle szimbólummá válni, mégis az lett. Kétségtelenül ő volt a leghíresebb női építész (gyakorlatilag talán nemek fölött állva is a leghíresebb építész, szakmájának igazi rocksztárja), de rajta kívül számtalan világhírű és elismert női építész dolgozik, akik emblematikusabbnál emblematikusabb épületeket terveznek. A szakmát viszont még mindig a férfiak uralják, a különböző felmérések sorra olyan eredménnyel zárulnak, hogy ugyan az egyetemeken csaknem fele-fele arányban vannak a női és férfi építészhallgatók, a munkaerőpiacra kilépve rengeteg nő egyszerűen eltűnik (értsd, nem a szakképesítésének megfelelő munkát végez). Hiába tanulhatnak nők is építészmérnöknek már száz éve (az első magyar építésznő, Pécsi Eszter pont 100 éve, nőnapon vehette át diplomáját), még mindig kevésbé számíthatnak például előléptetésre, mint férfitársaik.

Előítéletek fogságában

Amikor 2016-ban elhunyt Zaha Hadid, a New York Times magazin körbekérdezett néhány női szaktekintélyt, hogy mit gondolnak a kérdésről, és meglehetősen lelombozó válaszokat kaptak. Yen Ha New York-i építész például így nyilatkozott: Minden egyes nap akadályokba ütközünk. Az építészet még mindig a férfiak világa. Ritkán látni nőt a tervezőasztal mögött vagy éppen egy fontos értekezleten beruházókkal tárgyalni.

Minden nap emlékeztetnem kell valakit arra, hogy építész vagyok, sok projektben pedig maga az építész.”

Yen Ha azt is hozzátette, hogy mivel nem jár feketében, nincs vastag keretes szemüvege, tehát még csak külsőségeiben sem építészes”, minden találkozás során le kell bontania az előítéleteket személyével kapcsolatban: Minden egyes új projektben van egy vállalkozó, aki azt feltételezi, hogy asszisztens, dekoratőr vagy gyakornok vagyok”. Egy floridai építész, Amanda McNally is hasonlókat mesélt: Mindig eljön a pillanat, például amikor az ember egy új építkezési területre lép, hogy valaki úgy néz rá, mint valami betolakodóra a férfiklubban. Bár ez azért gyorsan elmúlik, ha az ember tisztelettel beszél az építőmunkásokkal.” Maddy Samaddar-Johnson, szintén New York-i építész pedig annak adott hangot, hogy gyakran látja azt a példát, amikor fiatal női építészekkel csak belső tereket és a tájat rajzoltatnak, mert egy rakás férfi azt gondolja, hogy a férfiak jobbak abban, hogy épületszerkezetet tervezzenek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Ebben hasonlít hazánk az Egyesült Államokra, ha női építészekről van szó.
Az első nevek a 16. századtól.
Tudtad, hogy a Brooklyn híd megépüléséhez egy női mérnök is elengedhetetlen volt?
Ikonikus épületek, amikről nem tudtad, hogy nők tervezték őket.
Próbáld ki most kedvezményesen!