Ez élete első maratonja lesz. És nem csak magáért fut, hanem a méltó szülésért, a választás szabadságáért: azért, hogy mi magunk dönthessük el, hogyan, milyen utakon futunk, miként azt is, hogyan hozzuk világra a gyermekünket. A 42 ezer lépés elnevezésű projekt és Facebook csoport alapítóját, Kocsis Zsuzsát kérdeztük.

Szökőár lett a tóba dobott kőből

„Csodás reggelt mindenkinek! Ezt ma reggel kaptam/kaptuk és könnyekben törtem ki! Hála- és örömkönnyekben… A legjobb érzés a világon úgy adni valakinek valamit, legyen az cél, inspiráció, hogy még nem is volt alkalmunk találkozni. Sokótokat egyáltalán nem ismerem, és itt vagytok velünk, ezt hálásan köszönöm. A lelkünk valahol összeér, mert valahogy megtaláltuk egymást és együtt megyünk tovább az úton! Minden nap ajándékot kapok tőletek, általatok.” Ezt írja egy reggel közzétett posztjában Kocsis Zsuzsa tréner, a 42 ezer lépés elnevezésű Facebook csoport alapítója arra reagálva, hogy nem mindennapi bejegyzés érkezett a csoportba: „Sajnos SM beteg vagyok, s bár szívesen túráznék, sétálnék odakinn, nem megy. Az akadálymentesített lakásban azonban minden este 9000 lépést teszek meg. Apró lépések ezek, inkább csoszogások. Eddig magamért mentem, hogy ne bénuljak le. Innentől azonban teszem ezt az édesanyákért és a babákért is. Nem sok. Napi 3 kilométer. De szívem összes szeretete benne lesz.”
Aztán egy másik, szintén friss poszt: „Én ma a szülés részét teljesítettem örömmel: 4422 g és 58 cm szeretetcsomag”– olvasható egy pici baba képe felett.
Ilyen és számos ehhez hasonló, szívbemarkoló bejegyzés kerül fel a csoportba edzésekről, különféle motivációkról a tagoktól. „Úgy tartják, hogy a futás magányos sport, én is szeretem benne, hogy magammal foglalkozhatok, miközben eszem a kilométereket, vagy néha ők falnak fel engem… De! Csapatban mindig könnyebb, a segítő, támogató közeg felbecsülhetetlen érték mindenhol. Épp hogy elmeséltem az álmom egy barátnőmnek, máris szélsebesen gyűltek a #42ezerlépés projekt köré az emberek” – írja egyik beköszönő posztjában Zsuzsa, akit a csoportról és arról kérdeztem, miért alakította meg ezt a közösséget.

(Fotó: Nagy Tamás/nőklapja.hu)

42 ezer lépés a csoport neve. A szám arra utal, hogy 42 ezer lépést teszel meg a 42. születésnapodon, 2020. november 22-én a Margit-szigeten. Ez életed első maratonja lesz. Hogyan jött az ötlet? És miért a maratont választottad? Van esetleg valami számmisztika a 42-ben?
Valójában az ötlet csak utólag töltődött fel érzésekkel. És utólag belátva, számmisztikailag is fontos a projekt: húsz-húsz, azaz 2020, 11. hónap, 22. és 11 óra. Amikor kitettem eseményként a Facebookra, akkor valaki mondta is, hogy ez mind-mind úgynevezett mesterszám, tudtam-e róla. Eddig nem. (A számmisztikában az azonos számjegyekből álló kétjegyű számokat hívják mesterszámoknak – a szerk.) És honnan jött a 42? Az meg csak onnan, hogy 42 éves leszek.

Már régóta tervezgetted, hogy ha 42 éves leszel, lefutsz egy maratont? Ez egy klasszikus, sokak által kedvelt motivációforrás: a maratoni korba lépve sokan jelölik meg célként.
Nem, én ezt nem terveztem el így.

Pedig a Spar Budapest Maratonon sokáig külön versenyepizód volt az életük első maratonját futó szülinaposoké. Olyan hírességek vettek részt a kihívásban, mint Kovács Kokó István vagy Csöre Gábor színész.
Azt szokták mondani, hogy negyven körül megőrülnek az emberek, és akkor kezdenek el hosszabb távokat futni. Nekem 6 és 12 kilométer között van a komfortzónám. Kimegyek, és tudom, hogy ez a táv mennyi időbe telik. Ebben nem volt tudatosság, csak az, hogy szökjünk meg a család elől és kicsit hajtsuk ki magunkat, mert utána sokkal jobb fejek vagyunk, amikor hazamegyünk. Nekem ennyi volt mindössze a futással a kapcsolatom. Aztán, amikor a karantén idején bent találtuk magunkat a házban, és az volt a parancs, hogy senki nem megy sehová, azt mondtam magamban, hogy én biztosan elmegyek futni. Ha nincs a futás, kikészülök. Szaladgáltam, szaladgáltam, és egyszer csak jött egy gondolat: miért nincs ennek valami különösebb célja?

Futás közben?
Igen.

Hiszek abban és tanítom is, hogy ha nagy fizikai megterhelés éri a testet, akkor a szellem felszabadul és csodás megoldások kerülhetnek elő. Sok spirituális vezető mondja, hogy feszítsd meg a testedet időnként, mert abból egész jó dolgok tudnak kisülni.

Lásd a 42 ezer lépést a szülésért és a női energiáért. Az egyik futásom 7. kilométerénél tódult elő belőlem az a kérdés, hogy miért is futok. Rájöttem arra, hogy a nőkért, a női energiák felemelkedéséért. A szülés-születés témaköréért. És azért, hogy ez változzon meg! Nyolc kilométer után aztán kibukott belőlem a sírás. Ez olyan sírás volt, mint amikor valamire ráérzel, hogy „igen, ez az”. A maradék kilométereket sírva tettem meg.

(Fotó: Nagy Tamás/nőklapja.hu)

De ez örömsírás volt, ugye?
Igen. Afféle kegyelmi állapot. Hogy végre megtalálod azt, amit keresel. Onnantól, hogy eljött ez az érzés, minden edzésem a női energiák felemelkedéséről és a szülés újjászületéséről szólt. Már amikor kötöttem a cipőmet, az volt bennem, hogy azért indulok el futni, hogy tegyek ezekért a célokért.

A szülés témaköre eleve nem idegen tőled. Amikor az első szülésedre készültél, elhatároztad, hogy azt a lehető legtermészetesebb módon éled meg. Sajátos hangvételű blogot kezdtél el vezetni, placenta.blog.hu címen. 2015-ben nagy hatású előadást tartottál a TEDx felkérésére a Születés bölcsessége címmel. Évek óta teszel azért, hogy megmutasd az utat másoknak a háborítatlan szülés felé, ahol nem csupán egy baba, hanem anya és apa is születik. A Másállapotot a szülészetben elnevezésű mozgalom egyik alapítója vagy. Hogyan kerültél ennyire közel ehhez a témához?
Én magam halva születtem egy 24 órás vajúdás és egy traumatikus kitolási szakasz után, ahol majdnem az édesanyám és én is ottmaradtunk. Mi ketten akkor nagyon nehéz időszakon mentünk keresztül. Szeparáltak minket egymástól, én sem voltam jól és ő sem. Három nap után hoztak minket össze. Ő is csak nézett, hogy ez ki, én pedig addigra már sok mindent feladhattam.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Zsuzsa, nem érzi, hogy szélmalomharc küzdeni annak érdekében, hogy nőközpontúbbá váljon a szülészeti ellátás Magyarországon, elmeséli, miért.
Szűk négy hónap elég arra, hogy valaki felkészüljön a maratoni táv lefutására?
A vajúdás olyan, mint egy maratont lefutni?
Mint egy népmesében, Zsuzsa úgy talált rá az edzőjére, Bódis Tamásra, az egyik legnagyobb magyar ultrafutóra.
Próbáld ki most kedvezményesen!