A tradíciót felülírta a kismamák igénye – Egyre több a női nőgyógyász Magyarországon

Néhány évtizede még alig voltak, manapság viszont egyre több a női nőgyógyász Magyarországon is. Az ok a pácienesek erősödő igénye, hogy olyan valaki vizsgálja meg őket, vezesse le a szülésüket, aki maga is átélte mindezt. De milyen nehézségekkel kell szembenéznie a női nőgyógyászoknak ezen a férfiszakmának tartott területen? Kell-e még bátorság ahhoz, hogy egy nő ezt a pályát válassza?

„Abban biztos voltam, hogy az első szülésem élményét nem szeretném még egyszer átélni, ezért kórházat és orvost is váltok” – mondja a 39 éves Anna, aki több mint tíz évvel az első gyereke születése után ismét várandós. Ezúttal sokkal tudatosabban választott orvost, az ismerősei tapasztalatain és az interneten olvasható véleményeken túl az is befolyásolta, hogy a választott orvosa lehetőleg nő legyen. „Nem hiszem, hogy az első szülésem csak azért hagyott rossz emlékeket bennem, mert férfi orvosom volt, de most úgy voltam vele, hogy egy nő, aki maga is anya, talán együttérzőbb lesz velem a szülőszobában”.
Tíz évvel ezelőtt még nem érdekelte az orvosa neme, csak az ismerősei ajánlásaira hallgatott, ezek között nem is volt női nőgyógyász.

Éppen ezért meglepte, hogy amikor keresgélni kezdett a budapesti orvosok között, a vártnál jóval több fiatal, női nőgyógyászt talált.

„Amikor anyukám szült engem, azt mesélte, hogy fel sem merült benne, hogy női orvosa is lehetne, hiszen ilyenek nem is nagyon voltak. Most viszont több szimpatikusnak tűnő női orvost is találtam, bár azt nem állítom, hogy mindenkihez egyszerű bejutni” – mondja. Végül talált egy női orvost, a második gyerekét tervei szerint nála hozza világra. 
Annához hasonlóan egyre több nőben merül fel, hogy komfortosabban érezné magát egy női orvos mellett akár terhesgondozásról és szülésről, akár valamilyen egyéb nőgyógyászati kérdésről van szó. Ezt egyre többen meg is tehetik, hiszen a szülész-nőgyógyászok között egyre nagyobb arányban dolgoznak nők Magyarországon is. Pedig az orvosláson belül a sebészet mellett talán ez volt a leginkább férfiak dominálta szakterület. Persze messze vagyunk még attól, hogy ugyanannyi nő és férfi orvos praktizáljon, de az arányok a fiatalabb korosztályokban egyre kiegyenlítettebbek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Kell-e bátorság ahhoz, hogy nőkét a nőgyógyászatot válassza valaki hivatásának?
Milyen nehézségekkel kell szembenézniük ezen a tradicionálisan férfipályának tartott területen?
Miért szeretne egyre több nő női nőgyógyásznál szülni?
Próbáld ki most kedvezményesen!