„Miattad fogunk lezuhanni, te állat!” – Betekintés a légi ipar titkaiba

Íme egy könyv egy olyan területről, amit a mai napig nagy hallgatás övez.

Orosz „üzletemberek”, akiket fegyveres konvoj kísér a géphez, dölyfös urakként viselkedő gazdag kisgyerekek, a koronavírus hatásait nyögő légiutas-kísérők és reptéri személyzet – ilyen és ehhez hasonló emberi történetek és a légi ipar működése rajzolódik ki Kordos Szabolcs Airport, Hungary – Szárnyak, vágyak, magyarok című, új, bővített kiadású könyvében. Elolvastuk.

Szellemjáratok, elkényeztetett milliárdos csemeték

Nem ez az első eset, hogy Kordos olyan szakmákról, ipari szegmensekről írt, amiket egyébként nagy hallgatás övez, mert dolgozóit titoktartás kötelezi, vagy egyszerűen a saját jól felfogott érdekük, hogy ne adják ki az alkalmazóikat, vendégeiket, azok igényeit, szokásait, sztorijait. Ugyanakkor a szerző eddig mindig talált olyan alanyokat, akik név nélkül, őszintén meséltek a munkájukról, a klientúráról, meglepő, tragikus, vagy épp vicces helyzetekről. Első kötetében a Luxushotel, Hungary címűben például az ötcsillagos szállodák titkokkal teli világába vezette el az olvasókat, de írt már a taxisok tapasztalatairól, a  luxus éttermek, vendéglők, pubok kulisszatitkairól, ahogy a szupergazdagok éjszakai szórakozásának feltárása sem maradt ki. Azt meséli, hogy az utóbbihoz lasszóval kellett fognia a megszólalókat, a megkeresett személyek ugyanis rettegtek attól, hogy következményei lesznek annak, ha beszélnek. Még annak ellenére is féltek, hogy Kordos anonimitást biztosított volna számukra, mint ahogy teszi azt minden egyes alkalommal, ha a forrásairól van szó. 
„Hasonlóan kemény diónak ígérkezett a légi ipar embereit megszólaltatni” – meséli, amikor a könyvéről beszélgetünk, hozzátéve, hogy a legjobb riportalanyok mindig azok, akik már kiszálltak a szakmából, és nem is terveznek visszatérni, ők könnyebben beszélnek és nehezebben beazonosíthatóak.
Az Airport, Hungary először 2016-ban került először a piacra, idén nyáron pedig egy bővített, aktualizált kiadással jelentkezett a szerző, így az első fejezete mi másról is szólhatna, mint a koronavírus-járvány hatásairól. Ebben kiderül, hogyan élték meg a járvány okozta krízist a légi közlekedés dolgozói, a repülőtéri alkalmazottak, a légi személyzet. Miként emlékeznek 2020 márciusára, amikor a koronavírus-járvány a sarkaiból forgatta ki a világot és állította le a csúcsra járatott légi ipart.

„Hihetetlenül gyorsan történt minden. Először az olasz járatokról maradtak le az utasok. A repülő kétszáz fő helyett elment száznegyven utassal, aztán harminccal, majd azt vettük észre, hogy egyedül ülünk a teljes terminálban”

– mesélte Kordosnak Betti, aki évek óta check-in pultosként dolgozik, és azokról a fantomjáratokról is beszámolt, amelyek a klímaválság kellős közepén utasok nélkül emelkedtek a magasba. A cégek mindezt persze üzleti érdekből tették, vagyis a válság előtt megvásárolt, de soha nem használt jegyek árából próbálták meg betömni a költségvetésben keletkezett lyukakat.

(Fotó: Getty Images)

A repterek Hotel Ozorája

Persze a koronavírus-járvány hatásain túl még számos érdekes téma kerül kibontásra a könyvben. Olvashatunk például Csabáról, aki egy óriási tehergépet, egy Boing 747-est vezet, ő például azt meséli, hogy néha nem is akarja tudni, milyen veszélyes szállítmány pihen a raktártérben. Aztán sztorizik egy olyan kapitány is, aki privát gépekkel repül, főleg orosz milliárdosokkal a fedélzetén, akiket olykor nagyobb fegyveres konvoj kísér a repterekre, mint az egyes miniszterelnököket. Pali rengeteget keres, és extrémen gazdag embereket szolgál ki, ugyanakkor nagyon racionálisan látja a helyzetét.

„Elegánsan öltözött komornyiknak mondanám magam. Jól fizetett szolga vagyok, de csak szolga”

– mondja magáról a könyvben Pali, aki ettől függetlenül simán szembeszáll a minden pénzzel megkent utasaival, ha azok úgy akarják utasítani a levegőben, hogy azzal veszélybe sodorják a gépen lévők életét.

(Fotó: Getty Images)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Kordos Szabolcs nem először ír olyan területekről, amiket nagy hallgatás övez.
Miért a pilótákat a legnehezebb megszólaltatni?
Történetek a koronavírus hatásaitól egészen a privát gépek elkényeztetett utasaiig.
Próbáld ki most kedvezményesen!