Mérgező edények: így csökkentheted az egészségügyi kockázatot

Utánajártunk, hogy az edényeink milyen körülmények között lehetnek és maradhatnak biztonságosak.

Tudatosan vagy ösztönösen, az egészésgügyi szempontok és az élelmiszerbiztonság minden háztartásban a döntéshozás alapját jelentik. Mégis sokszor az lehet az érzésünk, hogy nem tudunk eleget azokról az anyagokról, amelyekben az ételeinket elkészítjük – főként, ha megnéztük Todd Haynes Sötét vizeken című filmjét. Ebben Mark Ruffalo játsza azt az elszánt ügyvédet, aki több évtizedes küzdelem során bebizonyítja – egy mamutvállalat minden erőfölényével szemben –, hogy a teflon mérgező, és az előállítása nyomán létrejött melléktermék pedig súlyosan környezetromboló hatású. A teflon mellett az alumínium, sőt a réz edényekről is érdemes ejteni néhány szót, mivel ezekkel kapcsolatban is elterjedt, hogy az edényeken vagy bevonatukban található vegyi anyagok és fémek hevítés (vagy túlhevítés) hatására lerakódhatnak az élelmiszerekben is. Utánajártunk, hogy az edényeink milyen körülmények között lehetnek és maradhatnak biztonságosak.

Tisztán és sérülésmentesen

Megvan az élelmiszer-biztonsági oka annak, hogy miért úgy épült fel a főzési rutin, ahogy generációkon keresztül látjuk és továbbadjuk. Az első számú aranyszabály, amit mind tudunk, de a hétköznapi rohanásban nem mindig jut idő rá: az edényeket minden használat után alaposan meg kell tisztítani, hogy elkerüljük az ételmaradékokban fellelhető baktériumok elszaporodását, és így csökkentsük az étkezés által okozott betegségek kockázatát. Ha nem tisztítjuk megfelelően, még a világ legbiztonságosabb edénye is megbetegíthet. Természetesen az egyes típusok ápolási igényei anyaguktól függően eltérőek lehetnek – ezekről bővebben a különböző edénytípusokat tárgyaló részeknél lesz szó.
Nem mindig és nem mindenki tud befektetni kiváló minőségű, tartós és méregdrága serpenyőkbe, de nekik sem kell megijedniük. A megfizethető edények is megteszik, ha odafigyelünk néhány alapszabályra.
Az első a kopás és a karcolás elkerülése, hiszen sok serpenyő vagy edény esetében a bevonat károsodása után oldódnak ki azok a vegyi anyagok, amiknek semmi keresnivalójuk a tányérunkra kerülő fogásokban.
Szintén nagyon magától értetődő a fakanalak és spatulák használata a konyhában. Nem nagyon van ennél biztonságosabb párja a teflon serpenyőknek, hiszen ezek minimálisra csökkentik a konyhai edények karcolásának esélyét. A serpenyők kopását tehát nagyban csökkenthetjük, ha megfelelő konyhai eszközökkel párosítjuk.

Lehetnek bizonyított egészségügyi kockázatok?

Ez a nagy kérdés, amit a már említett Sötét vizeken című film is feszeget. Ha valaki megnézte a filmet, biztos rögtön rákeresett, milyen más lehetőségek közül választhat a teflon helyett és vélhetőleg azt találta, hogy az öntöttvas, a kerámia, a rozsdamentes acél vagy a réz jelenthet alternatívát. Ám ezeket is az egyéni igények és érzékenységek ismeretében érdemes kiválasztani. Például a nikkelérzékenyek számára a „biztonságosabb” edények, mint a rozsdamentes acél vagy a réz, nem biztos, hogy valóban kockázatmentesek. Akiknek pedig hemokromatózisa van – ez az összefoglaló neve azoknak a betegségeknek, amelyekben a szervezetben a fokozott vasfelszívódás miatt a vastartalom a normális szint fölé emelkedik – azoknak az öntöttvas edény nem jó megoldás, mivel az az extra vas, amelyet hozzáad az ételhez, túl sok vastermeléshez vezethet a szervezetükben.

(Fotó: Getty Images)

Mennyire etikus, mennyire „zöld”?

Ez a másik nagy kérdés, mivel a fazekak és serpenyők jelentős környezeti hulladékveszélyt jelenthetnek az előállításuk módjuk (az eljárás során képződött melléktermék) miatt, de amiatt is, hogy nem megfelelő használatból eredően hamarabb kötnek ki a szemétben, mint „életkoruk” indokolná, így növelve a biológiailag nem lebomló szemétmennyiséget. Ezért fontos a tudatos vásárlói magatartás, hogy olyan gyártóktól és vállalatoktól vásároljunk edényeket, amelyeknek átlátható gyártási folyamataik vannak. Lehet, hogy a kiválasztott kategórián belül nem ezek lesznek a legolcsóbbak, de tartósabb és sokkal inkább környezetbarát megoldás mellett teheted le így a voksod.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Az alumíniumtól az öntöttvasig: tudnivalók és kockázatok minden edénytípussal kapcsolatban
Egészségügyi kockázatot jelent-e a teflon?
Mit tehetsz azért, hogy biztonságosan főzhess edényeiben?
Próbáld ki most kedvezményesen!