Szerelemes és társas kapcsolat az online térben? Van, akinek ez is elég... A Nők Lapja Psziché 2020/3. számának cikke.

Ismerkedés, randizgatás, szerelem, elköteleződés, párkapcsolat. Nagyjából tiszta sor, hogy egy egészséges kapcsolat így jön létre. Most viszont egy olyan furcsa világot élünk, amelyben ez a folyamat személyes találkozás nélkül is végbemehet. Hogyan lehetséges, hogy sokan megelégednek egy olyan párkapcsolattal, amely kizárólag az online térben zajlik? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Egy személyes történettel kell kezdenem. Magam is eltöltöttem némi időt különböző társkereső applikációkon, és szembesültem néhány gyakran ismétlődő jelenséggel, amelyek nagy része igencsak idegesítő volt. Ezek közé tartozott az, amikor a potenciális társjelölt, mielőtt bármi érdemi kérdést tett volna fel velem kapcsolatban, azt kérdezte, milyen volt a napom. Aztán megkérdezte másnap is. Én pedig azon törtem a fejem, vajon hogyan foglaljam össze a napomat valakinek, aki semmit nem tud rólam. És vajon van-e értelme egyáltalán, hogy összefoglaljam. Kíváncsiságból néha visszakérdeztem, nekik milyen napjuk volt. Elmesélték, hogy aznap kicsit húzósabb volt az irodában, de munka után beültek pár baráttal sörözni, valamint remélik, kész lesznek határidőre a feladataikkal. Túl azon, hogy elolvasni is dög unalmas volt ezeket a semmitmondó beszámolókat, az is nyilvánvaló lett számomra, hogy vannak olyanok, akik belemennek ezekbe a „milyen volt a napod?” típusú diskurzusokba, és az életük részévé válik az állandó, de érdemi információátadás nélkül zajló kapcsolattartás egy vadidegennel.

Bizonyára nem lőjük le a poént, ha eláruljuk, hogy a jelenség mögött komoly elköteleződési probléma áll, amelyről részletesen Páli Patrícia pszichológust kérdeztük.
„Van egy generációs folyamat, amelyet érdemes megvizsgálni, ha arra a kérdésre keressük a választ, miért tartunk most ott, ahol – mondja a szakértő. – Amikor elindult a Szex és New York, hirtelen a szingli nőket kezdte hájpolni a világ: a nő egyedül is megállja a helyét, nincs szüksége férfira, jó munkája van, szép ruhái, azt csinál, amit akar. De mire a sorozatból mozifilmet csináltak, a szereplők közül kettőnek családja lett, és végül a főszereplő is férjhez ment. Ez már az úgynevezett mingliség korszaka, amikor nők és férfiak már együtt vannak ugyan, de külön élnek, nem függnek egymástól. Az evolúció mindig újraírja magát, és a párkapcsolat egy alap-, ősi mintázat. Két évtizede elindultunk egy szélsőség felé, hogy a nő erős, nem kell neki párkapcsolat. De kiderült, hogy ez a felvetés több sebből vérzik, és szeretve lenni még mindig a legfontosabb dolog a világon.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért választják egyre többen a cybertérben folytatott szerelmi viszonyokat?
Érdekességek az online kapcsolatok evolúciójáról.
Milyen előnyökkel jár, ha mégis a valóságot választjuk?
Próbáld ki most kedvezményesen!