A társkereső alkalmazások jó ideje velünk vannak és egyre több adatunkat követelik, hogy megtalálják számunkra az ideális párt. De hova vezet ez, mit hozhat a jövő?

A társkereső oldalak gyakorlatilag egyidősek a világhálóval (vagyis a world wibe webbel, amely 1992-re állt össze), a legelső modern társkereső, a Kiss.com 1994-ben alakult, amit a Match.com követett 1995-ben. Egy darabig ezek uralták az online randivilágot, aztán 2007-ben jött az első iPhone, ami elhozta az okostelefonok korszakát és két évvel később a randiappokét is: 2009-ben megjelent a Grindr, aztán 2012-ben a máig legnépszerűbb Tinder, 2014-ben a Bumble, hogy csak a legnagyobbakat említsük. 2014-ben volt az igazi bumm, az adatok szerint akkorra csak a Tinderen napi egymilliárdszor húzták egymást jobbra vagy balra a felhasználók, ma pedig már tényleg alig akad olyan tizen- huszonéves vagy harmincas ember, aki ne lett volna fenn valamelyik társkereső appon, ha másért nem, hát poénból. (Természetesen az idősebbek sem maradnak ki a buliból, sőt az Eharmony előrejelzése szerint 2030-ig 30%-kal nő majd a 55-64 éves kor közöttiek aránya a randiappok felhasználói között.)
De mi várható még ezen kívül? Mire készülnek az appok és mit gondolnak a szakemberek? A jövő közelebb van, mint gondolnád, a fejlesztések folyamatosan zajlanak, pedig rengeteg kérdés megoldatlan, főleg, ha adataink biztonságáról van szó.

Jó, hogy vannak, de nem tökéletesek

Az elmúlt 13 évben ezek az társkereső alkalmazások iszonyatos mennyiségű, rövidebb-hosszabb ideig tartó románcot, illetve jó pár csalódást, néhány esetben pedig ijesztő bűncselekményt adtak a világnak. (Angliában egy kétéves statisztika szerint heti 20 Tinderen keresztül elkövetett bűncselekmény történik. Zaklatásba, szexuális erőszakba, ritkább esetben gyilkosságba is fordultak már Tinder randik, legutóbb Utah államból jött a hír május 24-én, hogy egy fiatal férfi azzal hívta fel a rendőrséget, hogy megölte randipartnerét.) Népszerűségük mégis töretlen, hiszen bármi történjék, az ember alapvető vágya az, hogy társ legyen mellette, és ezért sok mindenre hajlandóak vagyunk, nem hogy megadni néhány adatot.
Ezek az appok egy sor kellemetlenséget levesznek a vállunkról:

Egy jó érzékkel jobbra húzott illetővel csetelhetünk, felmérhetjük a terepet, a találkozás előtt kideríthetjük, szimpatikus-e, és ha nem, megspórolhatunk egy unalmas randevút.

(Jó tanács: nem érdemes mindent elhinni, amit a másik állít, sőt érdemes egy képfelismeréssel kezdeni a kalandot. Amikor jómagam is tindereztem, sokszor szúrópróbaszerűen lementettem egy-egy jóképűbb delikvens fotóját, amikre aztán rákerestem Google Imagesben, ami rendszerint fel is ismerte őket, nem meglepő módon nem túl híres, ám sikeres modellek személyében. Na nem azért, mert a modell regisztrált a Tinderen, hanem mert valakik az ő fotóikat használták fel. De ha biztosan valódi az illető, akkor is érdemes lenyomozni a közösségi oldalakon.) Visszatérve a társkereső appok előnyeire: azt is megbeszélhetjük rajtuk, még mindig azelőtt, hogy bármi történt volna, hogy azonosak-e a céljaink, így megspórolhatunk egy rakás randit és pár összetört szívet, ha már az elején nyilvánvalóvá tesszük, hogy kapcsolatot vagy éppen futó kalandot keresünk. Ezek az algoritmusokkal és helymeghatározással működő alkalmazások tehát elképesztően népszerűek, viszont még véletlenül sem mondhatjuk rájuk, hogy tökéletesek. Sőt még csak azt sem, hogy jól működnek, vagy hogy biztonságban vagyunk használatuk közben. És most nem is a fizikai biztonságra gondolok, hiszen egy app (egy jó ideig legalábbis még biztos) nem fog tudni megvédeni egy lehetséges támadástól, hanem az adataink biztonságára gondolok (főleg, ha már a DNS-ünket is rendelkezésükre bocsátjuk). Sok kérdés merül fel, amiken a randiguruk, vagyis ezeknek az appoknak a tulajdonosai, és persze a biztonsági szakértők is már jó ideje gondolkodnak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan lehetnek még pontosabbak, vagyis hogy ajánlhatnak tényleg nekünk való embert a randiappok?
Mi a baj ezzel a kiberbiztonsági szakértő szerint?
Van esély arra, hogy hamarosan megóvhassuk adatainkat?
A DNS-ünket is odaadjuk, ami megint csak problémákhoz vezethet. vagy éppen gyilkosságok felderítéséhez!
Próbáld ki most kedvezményesen!